93 appartementen + 32 grondgebonden woningen | lent | opdrachtgever: talis | aannemer: ntb
Koudenhoek is één van de laatste invullingen van Nijmegen-Noord. Bij de stedenbouwkundige opzet van het plan is ervoor gekozen een nieuw landschap de identiteit van de wijk te laten bepalen. Anders dan in meer traditioneel opgezette wijken is niet het stratenpatroon, maar juist de ruime groenstructuur de drager van het plan. Hierdoor is minder ruimte nodig voor verharding ten behoeve van auto ontsluiting en meer ruimte beschikbaar voor groen. In het gebied aanwezige kwalitatieve groene- en/of cultuurhistorische elementen worden zoveel mogelijk in het plan opgenomen. In alle zones hebben de woningen zicht op het landschap, in het landschap zijn er doorzichten naar de Oosterhoutse plas.
Voor 2 clusters is Loko architecten als architect betrokken bij de ontwikkeling van sociale woningbouw. Op het zuidwestelijke cluster zijn 93 appartementen gepland, op het cluster net noordelijk van de nieuwe sportvelden zullen 32 eengezinswoningen worden gerealiseerd.
appartementen
De appartementen worden verdeeld over 2 volumes van respectievelijk 4 en 6 bouwlagen. Ze zijn met elkaar verbonden door een éénlaags entreegebied. Dit is een wezenlijke verbinding; in het hoogste bouwblok is een ontmoetingsruimte gesitueerd. Door de onderlinge verbinding van de bouwblokken, gecombineerd met de corridorontsluiting is het voor alle bewoners mogelijk om deze ontmoetingsruimte comfortabel te bereiken.
Deze verbinding is een essentieel onderdeel van het ontwerp. Hiermee is het mogelijk om vanuit elk appartement de ontmoetingsruimte veilig en comfortabel te bereiken.
In deze centrale verbinding is ook de entree gesitueerd waardoor een levendige plek ontstaat voor ontmoeting en een praatje.
Er is daarnaast veel aandacht besteed aan een goede aansluiting van het gebouw op de parkachtige omgeving. De plint van de beide woonblokken zijn daarom verweven met het groen waardoor de bakstenen volumes zich losmaken van het landschap.
De entree is heel transparant vormgegeven waarbij gemetselde kolommen boven het groene dak uit steken. De kolommen worden met een pergola vriendelijk bekroond.
Inmiddels is het ontwerp van de appartementen enthousiast ontvangen door het RKT (Ruimtelijk Kwaliteits Team) van de gemeente Nijmegen.
grondgebonden woningen
De 32 grondgebonden woningen zijn verdeeld over 4 rijen die om een gezamenlijke binnentuin zijn gepositioneerd. Om het contact met de binnentuin te optimaliseren is gekozen om de buitenbergingen aan de koppen van de rijen te situeren. In de eerste schetsen is te zien dat deze bergingen een eenheid vormen met de plint van de woningen aan de buitenzijde.
Deze voorzijde zal per rij anders worden uitgevoerd. Er zal per rij een variatie komen met bijvoorbeeld een veranda aan de zuidelijke rij. Daarnaast zal met bredere stoepjes en hagen worden gewerkt. Bij alle voorzijdes staat ontmoeten centraal door de bankjes die mee worden ontworpen.