koudenhoek | lent

90 appartementen + 32 grondgebonden woningen |  lent | opdrachtgever: talis | aannemer: ntb

Koudenhoek is één van de laatste invullingen van Nijmegen-Noord. Bij de stedenbouwkundige opzet van het plan is ervoor gekozen een nieuw landschap de identiteit van de wijk te laten bepalen. Anders dan in meer traditioneel opgezette wijken is niet het stratenpatroon, maar juist de ruime groenstructuur de drager van het plan. Hierdoor is minder ruimte nodig voor verharding ten behoeve van auto ontsluiting en meer ruimte beschikbaar voor groen. In het gebied aanwezige kwalitatieve groene- en/of cultuurhistorische elementen worden zoveel mogelijk in het plan opgenomen. In alle zones hebben de woningen zicht op het landschap, in het landschap zijn er doorzichten naar de Oosterhoutse plas.

Voor 2 clusters is Loko architecten als architect betrokken bij de ontwikkeling van sociale woningbouw. Op het zuidwestelijke cluster zijn 90 appartementen gepland, op het cluster net noordelijk van de nieuwe sportvelden zullen 32 eengezinswoningen worden gerealiseerd.

De 90 appartementen worden verdeeld over 2 volumes van respectievelijk 4 en 6 bouwlagen. Ze zijn met elkaar verbonden door een éénlaags entreegebied. Dit is een wezenlijke verbinding; in het hoogste bouwblok is een ontmoetingsruimte gesitueerd. Door de onderlinge verbinding van de bouwblokken, gecombineerd met de corridorontsluiting is het voor alle bewoners mogelijk om deze ontmoetingsruimte comfortabel te bereiken.

De 32 grondgebonden woningen zijn verdeeld over 4 rijen die om een gezamenlijke binnentuin zijn gepositioneerd. Om het contact met de binnentuin te optimaliseren is gekozen om de buitenbergingen aan de koppen van de rijen te situeren. In de eerste schetsen is te zien dat deze bergingen een eenheid vormen met de plint van de woningen aan de buitenzijde.

Deze voorzijde zal per rij anders worden uitgevoerd. Er zal per rij een variatie komen met bijvoorbeeld een veranda aan de zuidelijke rij. Daarnaast zal met bredere stoepjes en hagen worden gewerkt. Bij alle voorzijdes staat ontmoeten centraal door de bankjes die mee worden ontworpen.

de Vliertuin | winterswijk

11 sociale huurwoningen | winterswijk | opdrachtgever: de woonplaats | aannemer: van Campen bouwgroep | niet gerealiseerd

Twee belangrijke uitgangspunten vormen de basis voor het ontwerp van de woningen in de Vliertuin: De natuurlijke aansluiting op de parkachtige ligging en de optimale keuzevrijheid voor de toekomstige huurders.

Deze uitgangspunten zijn vertaald naar een gevelconcept met een metselwerk kader als basis die aansluit op de belendingen..

Dit kader wordt in de voorgevel ingevuld met houten gevelbekleding en verschillende kozijnen. De keuze voor de verschillende deur- en raamtypes kan door de huurders kunnen worden gemaakt. Het kader vormt een sterk element die de  eenheid en rust in het plangebied waarborgt.

Ook in de zij- en achtergevels is het kader herkenbaar. De zijgevels zullen in verschillende varianten worden uitgevoerd waarbij de gevels die zijn georiënteerd op de vlierstraat en de parkeerkoffer worden voorzien van extra openingen om optimale sociale veiligheid en openheid te creëren.   

wonen op de enk | zutphen

29 vrijstaande en  twee-onder-één-kapwoningen | zutphen | opdrachtgever: kalliste | aannemer: giesbers

“Wonen op de enk” ligt in de meest noordoostelijke hoek van de wijk Leesten op een oude enk tussen projectmatige nieuwbouw, bestaande vrijstaande woningen en een natuurlijke houtsingel.

Loko architecten heeft in opdracht van Kalliste het stedenbouwkundige ontwerp gemaakt voor de 45 woningen. Om een goede aansluiting op deze gedifferentieerde omgeving te krijgen is gekozen de woningen op een natuurlijke organische wijze te plaatsen. Hierbij zijn de contouren van de verhoogde enk herkenbaar in het stratenpatroon.

Voor het ontwerp van de woningen is gekozen voor het thema “variatie in samenhang”. De samenhang is terug te zien in de keuze in materialen en details. Er is bijvoorbeeld gekozen voor één kleur metselwerk en dakpannen. De overige materialen zijn in een eenvoudig kleurenpalet gekozen dat aansluit op de kleur van de gevel en dak.

De variatie is gezocht in de gevelcompositie waarbij symmetrie het basisuitgangspunt is geweest. Door dit principe ook bij de dubbele woningen door te voeren is een afwisselend straatbeeld ontstaan waarbij door het ingetogen kleurgebruik een vanzelfsprekende eenheid is verkregen. De eenheid is versterkt door ook op detailniveau samenhang te creëren in bijvoorbeeld de huisnummering en verlichting bij de voordeuren.

Vanzelfsprekend zijn deze woningen zeer goed geïsoleerd en voorzien van beproefde, moderne energiesystemen. De woningen worden gasloos verwarmd en voorzien in voldoende warm water, een warmtepomp en zonnepanelen

noordelijk niertje | Rotterdam

58 woningen | rotterdam | design & construct prijsvraag | niet gerealiseerd

De bebouwing aan de zijde van de kralingse zoom is als wandbebouwing worden vormgegeven.
Enerzijds om de dynamiek van de doorgaande route te begeleiden, anderzijds wordt hiermee een geluidswerende wand gecreëerd voor het achterliggende woongebied.

Aan de Leendert Butterstraat sluit de nieuwbouw qua schaal en maat aan op de bestaande woningen. Dit gebeurt door een mix van
tweekappers vrijstaande en rijwoningen De bestaande verbinding in het verlengde van de Klaas Kosterstraat richting de Kralingse Zoom
heeft in het plan een logische inpassing en is alleen toegankelijk voor langzaam verkeer.

woningtypes
De grote diversiteit aan woningtypes biedt ruimte voor een gevarieerde groep nieuwe bewoners.
Er is in het plan ruimte voor starters, (samengestelde) gezinnen, empty nesters en éénpersoonshuishoudens.
De bebouwing aan de Kralingse zoom leent zich bij uitstek voor de combinatie van wonen en werken.
Hier is de mogelijkheid voor atelierwoningen of kleine bedrijven aan huis.

helene swarthlaan | uithoorn

20 rijwoningen | uithoorn | opdrachtgever: kalliste | aannemer: giesbers wijchen

Kalliste en de gemeente Uithoorn ontwikkelen samen deze locatie in de wijk Zijdelwaard. Op deze voormalige basisschoollocatie (De Dolfijn) worden circa 20 eengezinswoningen gerealiseerd. Kenmerkend zijn de mogelijkheden om de woning aan te passen aan de persoonlijke woonwensen. Daarnaast liggen de woningen op royale percelen met voldoende parkeergelegenheid.

galiciëstraat | lent

30 rijwoningen | Lent | opdrachtgever: Giesbers Wijchen iov Portaal | aannemer: Giesbers Wijchen | [niet gerealiseerd]

Na de succesvolle samenwerking bij de Valenciastraat is met aannemer Giesbers uit Wijchen het plan ‘galiciëstraat’ tot stand gekomen. Het betreft een plan in het kader van een design & construct selectie welke is geïnitieerd door woningcorporatie Portaal uit Nijmegen. Zij vroegen een binnen een beproefd bouwconcept een ontwerp te maken voor 30 nieuwe woningen aan de Galiciëstraat in Lent.

1510 A 1510 B - met dakkappel

[codepeople-post-map cat=”9″]

Lupinenstraat fase II | didam

 12 rijwoningen | Didam | opdrachtgever: Veluwezoom verkerk | aannemer: veluwezoom verkerk

Na het succes van de 1e fase van de Lupinenstraat is ook de tweede fase gerealiseerd. Er zijn in totaal 12 woningen gebouwd.

 

hogenkampseweg | renkum

45 rijwoningen | renkum | opdrachtgever: vivare | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor het stedenbouwkundige ontwerp is de verspringende rooilijn die in de bouwblokken is verwerkt. In de keuze van de materialen is deze verspringing benadrukt door de terugliggende woningen een donkerder kleur gevel en dak te geven waardoor de dieptewerking wordt versterkt.Dit beeld wordt nog eens versterkt door toevoeging van een duidelijke beëindiging van de dakvlakken.

 1 blok A rechtsvoor

Er is hier gekozen de woningen te verrijken met fraaie gemetselde schoorstenen. De woningen zijn erg gevarieerd qua orientatie. Bij de eindwoningen is in de meeste gevallen de woonkamer aan de straat gelegen. De tussenwoningen hebben allen de woonkamer aan de achterzijde van de woning met een optimaal contact met de achtertuin.

2 blok G linksvoor - kopie

Deze afwisselende orientatie is in het ontwerp duidelijk afleesbaar. Er is gekozen om de kozijnen qua maat en verhouding af te stemmen op de achterliggende functies. Hierdoor onderstaat een logisch afwisselend straatbeeld. De entree’s van de woningen zijn duidelijk herkenbaar door de inkadering. Naast de voordeuren is een accent aangebracht in het zogenaamde ‘wisselverband’. Een speelse variatie op het metselwerk onder de kozijnen van de oude woningen. De kaders zijn overigens ook een verwijzing naar de oorspronkelijke bebouwing waarbij ze ook incidenteel bij de badkamers waren toegepast. Met deze kaders is een spel gespeeld waarbij ook de aansluiting wordt gevonden bij de eerder gerenoveerde woningen met de karakteristieke dakopbouwen.

3 blok A midden

[codepeople-post-map cat=”9″]

Lupinenstraat fase I | didam

 12 rijwoningen | Didam | opdrachtgever: Veluwezoom verkerk | aannemer: veluwezoom verkerk

 

3bloem fase 2 | doetinchem

2 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kap woningen, 35 rijwoningen, 8 levensloopgeschikte woningen | Doetinchem | opdrachtgever: volker wessels vastgoed, sité | aannemer: Veluwezoom verkerk | energienotanul woningen

Na het succes van de 1e fase van 3bloem is gestart met de verkoop van de tweede fase. Er zullen in totaal 49 woningen gebouwd worden: 22 koopwoningen (ontwikkeling VolkerWessels Vastgoed en Veluwezoom Verkerk) en 27 huurwoningen in opdracht van Sité Woondiensten uit Doetinchem (eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen).

[codepeople-post-map cat=”9″]