vakantie!

Loko architecten is even gesloten voor een vakantie vanaf 19 juli.
Op maandag 12 augustus gaan we weer met frisse energie aan de slag!

boswoning eindhoven opgeleverd

Vandaag heeft KG staalframebouw de woning in het Eindhovense Schuttersbosch opgeleverd. Dat wil zeggen; de vooroplevering heeft plaatsgevonden aangezien de nutsvoorzieningen zoals helaas tegenwoordig vaker voorkomt nog even op zich laat wachten.

Veel van de eindafwerking zal door de opdrachtgevers in eigen beheer nog worden uitgevoerd, maar het is al wel duidelijk dat het een paleis in het groen gaat worden.
Het omliggende groen van Schuttersbosch is overal zichtbaar en voelbaar in de uiterst lichte en ruimtelijke woning.

In het ontwerp is op een eigentijdse manier aansluiting gezocht bij de bestaande houten woningen met kap die Schuttersbosch zo kenmerken. De woning is compact en heeft een heel efficiënte en praktische indeling. De woonkamer is voorzien van een ruime vide waarin de trap mooi is opgenomen. Door de kap asymmetrisch op de woning te plaatsen is er aan de voorzijde veel extra ruimte ontstaan voor de slaapkamers en badkamer.

kantoor met bedrijfsruimte

Loko architecten is door een groothandel gevraagd om een studie uit te voeren voor een nieuw bedrijfspand.
Naast een uitermate efficiënte indeling was de uitstraling een belangrijk criterium.

De drie hoofdfuncties zijn helder vormgegeven en zijn herkenbaar door hun eigen materialisatie.
De opslag is in gesloten bouwvolume vormgegeven waarvan de plint in beton is uitgevoerd en de bovenbouw in zwart stalen golfplaten.

Een deel van de opslagruimte is voor pickorders waarbij een minder grote hoogte en nabijheid van de kantoorruimte wenselijk is. Dit deel is aan de voorzijde gesitueerd en uitgevoerd zoals de betonnen plint van de opslaghal. De hoogte van deze betonnen gevel is rondom overal gelijk gehouden. Het kantoordeel ligt hier als een transparant met cortenstalen lamellen bovenop. Het kantoorvolume verbreed tot de maximale bebouwingsbreedte van de kavel waarbij op de entree op de begane grond is vrijgehouden van de logistieke bouwdelen waardoor een mooie entreepoort ontstaat.

beneden-bovenwoningen

Sociale cohesie is een belangrijk uitgangspunt voor goede wijken. Met het concept voor deze flexibele beneden-bovenwoningen wordt deze mix realiteit; levensloopgeschikte woningen worden gecombineerd met bovenwoningen voor verschillende doelgroepen. Hiermee wordt het mogelijk om allerlei woonsituaties samen te brengen tot een gedifferentieerde woonomgeving.

Loko architecten heeft veel ervaring met het ontwerpen van projectmatige woningbouw binnen verschillende bouwmethodieken. Het ontwerp voor deze beneden-bovenwoningen is dan ook uit te voeren in traditionele stapelbouw, betoncasco, houtskeletbouw, CLT- bouw of in staalframebouw.

De flexibele indeling maakt het mogelijk om te kiezen voor een extra slaapkamer of juist een grotere leefruimte. Het ontwerp maakt het mogelijk om eindeloos te schakelen en te combineren met de verschillende types.

Ook in de materialisering van de gevels zijn vele mogelijkheden. Onderstaand zijn een aantal mogelijkheden weergegeven.

Als je meer wil weten over het dit BEBO-concept, neem gerust contact op voor een afspraak.

rondleiding De Stelt-Zuid & Plant je Vlag Lent door Ab Hans

ACN verkent | 30.06.2024 | 11:00 – 12:30 uur

De Zuidoostzijde van Lent is de laatste jaren behoorlijk veranderd door onder meer de uitbreidingen De Stelt en daarvoor Plant je Vlag. Tijdens deze rondleiding vertelt de Lentse architect Ab Hans over het grote contrast tussen deze beide deelgebieden. Is welstandsbeleid een zegen of een beperking?

Bij het realiseren van de buurt Plant je Vlag stond burgerparticipatie voorop. De gemeente stelde ongeveer 200 bouwkavels beschikbaar, waar toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken. Dat resulteerde in particuliere woningbouw met een hoge diversiteit, omdat er geen welstandseisen waren voor de architectuur. Inmiddels is de wijk duurzaam en groen, met veel ruimte voor experimenten.

De Stelt

De Stelt is ontwikkeld door grotere marktpartijen, zoals projectontwikkelaars en een woningcorporatie. Dit gebied heeft door de sturing in materiaalgebruik, vormgeving en inrichting van de openbare ruimte een grote samenhang. De woonbuurt is onderverdeeld in drie gebieden. De Stelt-Noord grenst aan de oude dorpskern van Lent en sluit daar qua bouwstijl naadloos op aan. In 2022 werd De Stelt-Zuid opgeleverd, een unieke buurt met een centrale fruitboomgaard die door bewoners wordt beheerd. De oostkant van De Stelt is nog in ontwikkeling.

Datum: zondag 30 juni 2024

Tijd: 11:00-12:30

Start: https://maps.app.goo.gl/P6YkDCE8zVaDbotx9

Tickets: € 7,50 p.p. | studenten € 2,50

vrijstaande woning | lent

vrijstaande woning | … | opdrachtgever: l+j | aannemer: ntb

Een uitgesproken karakteristiek dakvlak kenmerkt het ontwerp van deze vrijstaande woning op een prachtige locatie.
De plek heeft een aantal specifieke kenmerken; de nabijheid van sportvelden hebben ertoe geleid dat de voorzijde relatief gesloten. Hierdoor wordt zowel het geluid als licht in de woning tot een minimum beperkt. Aan de westzijde is vrij uitzicht over het water, het zicht hierop wordt door grote raamopeningen gewaarborgd.  Aan de zuidwestzijde een terras gesitueerd dat een fraai geïntegreerde zonwering heeft doordat de belijning van het dynamische dakvlak hier wordt doorgezet als zonwering/veranda.

De belijning van het dakvlak zal in een heldere kleurstelling mooi contrasteren met de natuurlijke houten gevelbekleding.

Louiseweg: casco bijna klaar

De laatste hand wordt gelegd aan de dakvloer van de villa aan de Louiseweg in Nijmegen. Binnenkort wordt gestart met de afwerking van de buitengevel. Op de mock-up is goed te zien hoe de woning er uit gaat komen te zien. Een mooie combinatie van tegels en hout.

koudenhoek | lent

90 appartementen + 32 grondgebonden woningen |  lent | opdrachtgever: talis | aannemer: ntb

Koudenhoek is één van de laatste invullingen van Nijmegen-Noord. Bij de stedenbouwkundige opzet van het plan is ervoor gekozen een nieuw landschap de identiteit van de wijk te laten bepalen. Anders dan in meer traditioneel opgezette wijken is niet het stratenpatroon, maar juist de ruime groenstructuur de drager van het plan. Hierdoor is minder ruimte nodig voor verharding ten behoeve van auto ontsluiting en meer ruimte beschikbaar voor groen. In het gebied aanwezige kwalitatieve groene- en/of cultuurhistorische elementen worden zoveel mogelijk in het plan opgenomen. In alle zones hebben de woningen zicht op het landschap, in het landschap zijn er doorzichten naar de Oosterhoutse plas.

Voor 2 clusters is Loko architecten als architect betrokken bij de ontwikkeling van sociale woningbouw. Op het zuidwestelijke cluster zijn 90 appartementen gepland, op het cluster net noordelijk van de nieuwe sportvelden zullen 32 eengezinswoningen worden gerealiseerd.

De 90 appartementen worden verdeeld over 2 volumes van respectievelijk 4 en 6 bouwlagen. Ze zijn met elkaar verbonden door een éénlaags entreegebied. Dit is een wezenlijke verbinding; in het hoogste bouwblok is een ontmoetingsruimte gesitueerd. Door de onderlinge verbinding van de bouwblokken, gecombineerd met de corridorontsluiting is het voor alle bewoners mogelijk om deze ontmoetingsruimte comfortabel te bereiken.

De 32 grondgebonden woningen zijn verdeeld over 4 rijen die om een gezamenlijke binnentuin zijn gepositioneerd. Om het contact met de binnentuin te optimaliseren is gekozen om de buitenbergingen aan de koppen van de rijen te situeren. In de eerste schetsen is te zien dat deze bergingen een eenheid vormen met de plint van de woningen aan de buitenzijde.

Deze voorzijde zal per rij anders worden uitgevoerd. Er zal per rij een variatie komen met bijvoorbeeld een veranda aan de zuidelijke rij. Daarnaast zal met bredere stoepjes en hagen worden gewerkt. Bij alle voorzijdes staat ontmoeten centraal door de bankjes die mee worden ontworpen.

ver(nieuw)bouw woning | lent

Verbouw woning |  lent | opdrachtgever: e+t | aannemer: van de water

Een klassieke tuinderswoning in de oude kern van Lent ondergaat een ingrijpende metamorfose. Om meer ruimte te creëren wordt het hellende dak vervangen door een plat dak. Daarnaast wordt aan de achterzijde van de bestaande woning een aanbouw gemaakt en komt in de tuin een bijgebouw.

Het oorspronkelijke huis wordt aan de buitenzijde volledig voorzien van gevelisolatie met stucwerk waardoor een eigentijdse beeld ontstaat. Dit tweelaagse gestucte volume contrasteert subtiel met de eenlaagse aanbouw en het vrijstaande bijgebouw. Deze worden beiden in hout uitgevoerd.

Met de complimenten van de commissie beeldkwaliteit voor de zorgvuldige uitwerking van de details is het plan inmiddels goedgekeurd.