vrijstaande woning | lent

vrijstaande woning | … | opdrachtgever: l+j | aannemer: ntb

Een uitgesproken karakteristiek dakvlak kenmerkt het ontwerp van deze vrijstaande woning op een prachtige locatie.
De plek heeft een aantal specifieke kenmerken; de nabijheid van sportvelden hebben ertoe geleid dat de voorzijde relatief gesloten. Hierdoor wordt zowel het geluid als licht in de woning tot een minimum beperkt. Aan de westzijde is vrij uitzicht over het water, het zicht hierop wordt door grote raamopeningen gewaarborgd.  Aan de zuidwestzijde een terras gesitueerd dat een fraai geïntegreerde zonwering heeft doordat de belijning van het dynamische dakvlak hier wordt doorgezet als zonwering/veranda.

De belijning van het dakvlak zal in een heldere kleurstelling mooi contrasteren met de natuurlijke houten gevelbekleding.

koudenhoek | lent

90 appartementen + 32 grondgebonden woningen |  lent | opdrachtgever: talis | aannemer: ntb

Koudenhoek is één van de laatste invullingen van Nijmegen-Noord. Bij de stedenbouwkundige opzet van het plan is ervoor gekozen een nieuw landschap de identiteit van de wijk te laten bepalen. Anders dan in meer traditioneel opgezette wijken is niet het stratenpatroon, maar juist de ruime groenstructuur de drager van het plan. Hierdoor is minder ruimte nodig voor verharding ten behoeve van auto ontsluiting en meer ruimte beschikbaar voor groen. In het gebied aanwezige kwalitatieve groene- en/of cultuurhistorische elementen worden zoveel mogelijk in het plan opgenomen. In alle zones hebben de woningen zicht op het landschap, in het landschap zijn er doorzichten naar de Oosterhoutse plas.

Voor 2 clusters is Loko architecten als architect betrokken bij de ontwikkeling van sociale woningbouw. Op het zuidwestelijke cluster zijn 90 appartementen gepland, op het cluster net noordelijk van de nieuwe sportvelden zullen 32 eengezinswoningen worden gerealiseerd.

De 90 appartementen worden verdeeld over 2 volumes van respectievelijk 4 en 6 bouwlagen. Ze zijn met elkaar verbonden door een éénlaags entreegebied. Dit is een wezenlijke verbinding; in het hoogste bouwblok is een ontmoetingsruimte gesitueerd. Door de onderlinge verbinding van de bouwblokken, gecombineerd met de corridorontsluiting is het voor alle bewoners mogelijk om deze ontmoetingsruimte comfortabel te bereiken.

De 32 grondgebonden woningen zijn verdeeld over 4 rijen die om een gezamenlijke binnentuin zijn gepositioneerd. Om het contact met de binnentuin te optimaliseren is gekozen om de buitenbergingen aan de koppen van de rijen te situeren. In de eerste schetsen is te zien dat deze bergingen een eenheid vormen met de plint van de woningen aan de buitenzijde.

Deze voorzijde zal per rij anders worden uitgevoerd. Er zal per rij een variatie komen met bijvoorbeeld een veranda aan de zuidelijke rij. Daarnaast zal met bredere stoepjes en hagen worden gewerkt. Bij alle voorzijdes staat ontmoeten centraal door de bankjes die mee worden ontworpen.

ver(nieuw)bouw woning | lent

Verbouw woning |  lent | opdrachtgever: e+t | aannemer: van de water

Een klassieke tuinderswoning in de oude kern van Lent ondergaat een ingrijpende metamorfose. Om meer ruimte te creëren wordt het hellende dak vervangen door een plat dak. Daarnaast wordt aan de achterzijde van de bestaande woning een aanbouw gemaakt en komt in de tuin een bijgebouw.

Het oorspronkelijke huis wordt aan de buitenzijde volledig voorzien van gevelisolatie met stucwerk waardoor een eigentijdse beeld ontstaat. Dit tweelaagse gestucte volume contrasteert subtiel met de eenlaagse aanbouw en het vrijstaande bijgebouw. Deze worden beiden in hout uitgevoerd.

Met de complimenten van de commissie beeldkwaliteit voor de zorgvuldige uitwerking van de details is het plan inmiddels goedgekeurd.

LATT | ruimtelijke studie

huisvesting |  locatie ntb | opdrachtgever: latt+talis | aannemer: ntb

Living apart together together …. een  Familie-initiatief waar zeer ernstige verstandelijk en meervoudig beperkte kinderen en familie buren worden.

Loko architecten heeft in opdracht van Talis een ruimtelijke studie gedaan naar een woonvorm waarin waar deze (Z)EVMB-kinderen een eigen plek hebben om te wonen, maar waar ze ook samen zijn met hun familie en met elkaar in een leef-zorggroep.

Momenteel wordt er gezocht naar een passende locatie waar dit initiatief een plek kan vinden.

Villa Louiseweg | Nijmegen

nieuwbouw villa | Nijmegen | opdrachtgever: particulier | aannemer: de visser bouw & onderhoud den bosch

Het sculpturale ontwerp voor deze villa in Nijmegen is met complimenten ontvangen door de commissie beeldkwaliteit.

De woning voegt zich met respect in de groen omgeving. Door insnedes in het volume te maken ter plaatse van bestaand groen ontstaat optimaal contact vanuit de woning met het omliggende bos. Vooral aan de achterzijde is de woning maximaal transparant om het zicht op het bos te optimaliseren

Het ingetogen materiaalgebruik van glas, hout en tegels met een natuurlijke nuance versterkt de subtiele inpassing in de natuur. Het respect voor de natuurlijke context zal natuurlijk ook in de uitwerking voortgezet waarbij energieneutraal wonen het uitgangspunt is.

villa schuyts bos | arnhem

vrijstaande woning | Arnhem | opdr: P + D | aannemer: KG staalframebouw

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan natuur inclusieve maatregelen die subtiel zijn verwerkt. De woning in de wijk Schuyts bos heeft een prachtig uitzicht over park Lingezegen en golfbaan Landgoed Welderen.

Dit uitzicht wordt gevangen in een mooi kader; een mooi middel om naast zonwering te zorgen voor een intieme binnentuin.

villa boetzelaer | nijmegen noord

vrijstaande woning | Nijmegen | opdr: H + L

Transparantie speelt een cruciale rol in het ontwerp van deze eigentijdse lichte villa. De grote puien zorgen voor een optimale verbinding tussen binnen en buiten. Hierdoor ontstaat naast veel natuurlijk licht een groot gevoel van ruimtelijkheid en verbondenheid met de tuin.

De  open plattegrond zorgt voor vloeiende en functionele verbindingen tussen de leefruimtes. Bijzonder hierbij is vooral het open karakter van de “doorzonbadkamer”.
Deuren zijn zorgvuldig zonder kozijnstijlen gedetailleerd. Met glazen panelen sluiten deze aan op de puien waarmee het open transparante karakter wordt geoptimaliseerd.

In de “black box” zijn de installaties met de utilitaire en hobbyruimtes centraal ondergebracht. De zwarte betegeling en kleurstelling van dit element is consequent doorgezet in zowel het ex- als interieur.
Aan de voorzijde is deze “black box” voorzien van een fraai geprofileerde aluminium wand waarin de voordeur subtiel is verwerkt. Deze wand vormt de begrenzing van openbaar en privé.

De lichte helling van de dakrand zorgt ervoor dat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn.

De wand doorsnijdt het witte hoofdvolume een meter terugliggend. De raamopeningen volgen dit snijvlak waardoor een rustig gevelbeeld ontstaat met fraaie zichtlijnen vanuit de keuken en de hobbyruimte.

Villa aan de plas | Lent

vrijstaande woning | Lent | opdrachtgever: O + J | aannemer: Spoeltman bouw

In dit ontwerp is het fenomenale uitzicht op de lentse plas optimaal benut. Op verschillende plaatsen rondom de woning zijn terrassen gesitueerd. Het uitzicht op de plas is vanuit alle woonfuncties groots door de grote glasvlakken en de transparante tuinkamer. Het dak van deze tuinkamer is doorgezet als ‘zwevende’ veranda met uitgesproken staalprofielen als dakrand.

Het witte voorgevel element geeft met de houten lamellen niet alleen een mooi ruimtelijk effect. Het is een mooi voorbeeld van de manier waarop in het hele ontwerp is gespeeld met de begrenzing tussen binnen en buiten.

verduurzaming 134 woningen | Arnhem

Momenteel is in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem Hendriks Onderhoud als bouwteampartner volop aan de slag. In de wijk Malburgen in Arnhem worden 134 woningen technisch verbeterd en verduurzaamd. Het ontwerp en vergunningentraject is door Loko architecten gecoördineerd.

De woningen liggen verdeeld in drie buurtjes over Malburgen. Alle woningen worden energetisch verduurzaamd en technisch verbeterd in een bewoonde staat. Dit heeft veel impact op de bewoners wat extra inzet vraagt van aannemer Hendriks uit Oss en hun mensen.

De woningen worden onder anderen opnieuw geschilderd, krijgen nieuwe voor- en achtergevels, vlizotrappen worden vervangen als dat nodig is, scheuren in de gevels worden hersteld en de bergingen worden opgeknapt. Daarnaast  worden de spouwmuren na-geïsoleerd, krijgen alle woningen HR++ glas, worden daken geïsoleerd en worden dakpannen vervangen. Ook de deuren en de kruipruimte worden geïsoleerd. Met de energiebesparende maatregelen kan de huurder besparen op de energierekening.

boswoning | Eindhoven

In de prachtige bosrijk woonwijk Schuttersbos is deze woning ontworpen en inmiddels goedgekeurd door de welstandscommissie.

In het ontwerp is op een eigentijdse manier aansluiting gezocht bij de bestaande houten woningen met kap.