de Oever | Den Bosch

76 appartementen | Den Bosch | opdrachtgever: de vries iov mooiland | aannemer: zegers bouw

Op een pracht locatie aan de Rijnstraat in Den Bosch worden deze 76 nieuwbouw appartementen gebouwd.
Inmiddels is het plan goedgekeurd door de welstandscommissie en wordt volop gewerkt aan de technische uitwerking.

De huurappartementen van Mooiland worden gebouwd naast het kantoorgebouw dat op dit moment wordt getransformeerd tot 36 huurwoningen.

AARON | Lent

nieuwbouw 91 appartementen | 36 appartementen ZZG zorggroep, 45 appartementen ‘Wonen met een plus’, 10 appartementen Majstro | Lent (Nijmegen) | opdrachtgever: Talis

In opdracht van de Nijmeegse corporatie Talis heeft Loko architecten het ontwerp gemaakt voor Vitaal wonen in het hart van de Waalsprong”. Samen met ZZG zorggroep wordt in het Hart van de Waalsprong een groot woonzorgcomplex ontwikkeld met 91 appartementen. Dit gebeurt volgens het Vitaal Wonen-concept van ZZG en Talis, waar ouderen met een lichte en zware zorgbehoefte bij elkaar wonen.

Het woonzorgcomplex komt pal naast het Hart van de Waalsprong: het toekomstige winkelcentrum van de nieuwe Nijmeegse wijk Hof van Holland.

Vitaal Wonen is een mix van beschermd wonen (voor ouderen met een zware zorgbehoefte, bijvoorbeeld dementie) en wonen met een plus (voor ouderen met een lichte zorgbehoefte en/of behoefte aan ontmoetingen). Het idee is dat deze bewoners met behoefte aan zorg gewoon onderdeel zijn van de gemeenschap. Omdat het winkelcentrum op loopafstand is, is de locatie zeer geschikt voor mensen die minder mobiel zijn, en behoefte hebben aan voorzieningen en levendigheid in de directe woonomgeving.

45 appartementen worden direct door Talis verhuurd en zijn bedoeld voor ouderen. De appartementen zijn 60 m2 en volledig rolstoelgeschikt. Ze hebben één slaapkamer en een eigen balkon. Daarnaast is er een ontmoetingsruimte met gemeenschappelijke tuin, een gemeenschappelijke logeerkamer en een scootmobielstalling.
Daarnaast worden 35 appartementen van 45 m2 voor ZZG gerealiseerd welke van Talis worden gehuurt..
Onder de appartementen van ZZG komt een groepswoning voor tien verstandelijk (en enkele ook lichamelijk) gehandicapte, jongvolwassenen voor Majstro. Dit is een ouderinitiatief die hiervoor de samenwerking met Talis heeft gezocht.

Ook bijzonder aan ‘Aaron’ is het duurzame karakter van het gebouw. In de aanbesteding is bouwpartners expliciet gevraagd om zoveel mogelijk rekening te houden met de GPR. De keuze viel uiteindelijk op Plegt-Vos dat een score van 9 garandeerde op een schaal van 0 tot 10.’

Dat hoge cijfer kan onder meer worden toegeschreven aan het grote aantal (extra) zonnepanelen en het (deels) sedumdak. Het groene dak helpt bij het opvangen en bufferen van hemelwater, maar heeft ook een koelend effect op het woonklimaat in het gebouw. Verder wordt zoveel mogelijk natuurinclusief gebouwd, in de vorm van gevelnestkastjes, extra groen en speciale vogel- en insectenfaciliteiten in de tuin.‘   
Een belangrijke rol in het Aaron-project is ook weggelegd voor het materialenpaspoort en het gebouw is demontabel. Door die circulaire gedachte heeft het pand op sociaal, fysiek, maar zeker ook op duurzaam gebied toekomstwaarde. Het biedt Talis als eigenaar de ultieme vrijheid en flexibiliteit om met het gebouw te doen wat het wil, nu en later.’ 

Dobbelmannweg | Nijmegen

Onlangs hebben wij met studio van Buren meegedaan aan een selectie van de gemeente Nijmegen voor nieuwbouw aan de Dobbelmannweg.

Het programma van onze inzending bestond uit totaal 30 woningen, waarvan 12 reguliere woningen, 17 zorgwoningen, 1 beheerderswoning en diverse gemeenschappelijke ruimtes.

De zorgwoningen zouden worden verhuurd aan dementerende ouderen en eventueel hun partner. Zij wonen zelfstandig achter een eigen voordeur maar krijgen intensieve zorg en begeleiding en zij kunnen gebruik maken van diverse gemeenschappelijke ruimtes.

De beheerderswoning wordt bewoond door een zorgverlener met eventueel een gezin dat de zorg voor de dementerende ouderen coördineert. Deze woning is centraal geplaatst in het plan waardoor korte looplijnen ontstaan. De centrale ligging en de situering van de raamopeningen zorgen voor een goed overzicht in en om het gebouw.

De reguliere woningen zouden worden bewoond door mensen die (nog) geen zware zorg nodig hebben maar prettig willen wonen en mogelijk wel in de toekomst gebruik willen maken van de zorgvoorzieningen.

Eén van de gemeenschappelijke ruimtes zou deels worden opengesteld voor buurtactiviteiten. Hiermee zou deze ruimte een ontmoetingsfunctie voor de buurt, bewoners en familieleden van de bewoners worden.

transitorium | zwolle

36 appartementen + 10 grondgebonden woningen | zwolle | opdrachtgever: delta Wonen | architectenselectie | niet gerealiseerd

De locatie ‘transitorium’ in Zwolle is gelegen op een prachtige plek aan de gracht met volwassen groen. Links van de bouwlocatie staat de moderne glazen rechtbank. Aan de rechterzijde zullen woningen worden gerealiseerd welke qua architectuur verwijzen naar de historische stadskern. Een groter contrast qua architectuur lijkt bijna niet denkbaar; een modern iconisch gebouw dat staat voor de rechterlijke macht en kleinschalige burgerlijke woningbouw.De oude betekenis van het woord ‘transitorium’ staat voor ‘overgang’ of ‘doorgang’ en sluit qua betekenis mooi aan op het ontwerpvraagstuk dat er ligt. In onze visie stellen wij dat de woningen met een eigen identiteit een vanzelfsprekende overgang vormt tussen de twee uitersten.

Woningen

Het appartementengebouw zal worden voorzien van een half verdiepte parkeergelegenheid waar ook de bergingen van de appartementen zijn ondergebracht. Het dak van deze bergingen fungeert daardoor als het ware als tribune met uitzicht op de gracht. De overige parkeerplaatsen worden op het terrein ondergebracht. Hierbij worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gespaard.Er is gekozen om vanuit de appartementen optimaal contact met de omgeving mogelijk te maken. De privébuitenruimten van de appartementen zijn gelegen aan de zijde met het mooiste uitzicht op de gracht. De galerij is gelegen aan de zuidzijde van het gebouw, een aanleiding om hier ook buitenruimte voor de appartementen te creëren. Dit gebeurt door een extra brede ‘woongalerij’ te maken.De dubbele oriëntatie van de woningen heeft geleid tot een woningplattegrond met een centrale keuken waarbij de eethoek direct aan de ‘woongalerij’ is gelegen. Door de hal in feite intern te organiseren ontstaan zeer open en lichte woningen.De grondgebonden woningen zijn met de keuken aan de straat gericht. De trap komt centraal in de woning uit en kan indien gewenst worden afgescheiden van de overloop op de verdieping. Op de tweede verdieping is de mogelijkheid voor een dakterras.

Vormgeving

Er is qua vormgeving gekozen om een eigentijdse logische overgangte maken tussen de rechtbank en de historiserende woningbouw. Het relatief grote appartementengebouw wordt visueel verkleind door vormgeving op ‘kavelniveau’. Hierdoor wordt niet alleen aangesloten op de kleine korrel van de historiserende belending, ook wordt verwezen naar de architectuur van oude Hollandse grachtpanden. Ook bij de grondgebonden woningen zal per kavel differentiatie in vormgeving worden gemaakt door ook hier baksteen in verschillende warme tinten toe te passen.

[codepeople-post-map cat=”15″]

saronix | doetinchem

34 zorgappartementen, 6 twee-onder-één kap woningen, 7 rijwoningen, 5 vrijstaande woningen, renovatie/herbestemming ketelhuis | Doetinchem | opdrachtgever: goldewijk | architectenselectie

Rondom het karakteristieke industrieële ketelhuis op het saronixterrein is het plan ontworpen voor grondgebonden woningen met zorgappartementen.
Het plangebied wordt doorsneden door een route voor langzaam verkeer waardoor een prettige openbare ruimte ontstaat. Rondom het ketelhuis wordt deze ruimte vergroot in de vorm van een plein. Het ketelhuis word door deze ingreep het middelpunt van het plangebied.

 

De zorgappartementen worden in twee volumes met verschillende hoogtes om het ketelhuis gepositioneerd met een transparante verbindingszone. De appartementen worden op kelderniveau met het ketelhuis verbonden waar een ontmoetingsruimte en zorgfuncties zijn ondergebracht. De ‘keldergang’ wordt doorgezet tot in het park en aan naast de gang zijn respectievelijk een verdiepte parktuin en een keldertuin bij het plein aangebracht.IJSSELSTRAAT 1

[codepeople-post-map cat=”9″]

de groene stip | sambeek

6 patiowoningen, 4 twee-onder-één kapwoningen, 8 appartementen | opdrachtgever: hegeman ecobouw

Aan de oorspronkelijke doorgaande dorpsstraat is een appartementengebouwtje gesitueerd. Hierachter komen een tweetal éénlaagse patiowoningen.

Richting de woonbuurt worden vier patiowoningen voorzien van een hoger bouwvolume in de vorm van een lessenaars-kap. Het plangebied wordt afgesloten door vier twee-onder-twee-kap-woningen. De verhoogde bouwvolumes aan de buitenste contouren van het plangebied ontstaan gaan de dialoog met elkaar aan. Hierdoor ontstaat een duidelijke eenheid in de nieuwbouw die toch aansluiting vind met de belendende bestaande bebouwing.

 

03 VOOR

de schel | angerlo

21 appartementen, 6 starterswoningen | Angerlo | opdrachtgever: laris | aannemer: joosten  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

SONY DSCOp het terrein van de voormalige cooperatie is een plan gemaakt waarin een appartementen en starterwoningen op een vanzelfsprekende manier met elkaar zijn verweven. Zowel in stedenbouwkundige setting als ook in ontsluiting. Op bergingen aan de achterzijde is bijvoorbeeld het dak toegankelijk gemaakt waardoor de appartementen allemaal met een lift toegankelijk zijn. Deze doorgaande galerij vormt daarnaast een belangrijke basis voor de onderlinge sociale contacten van de bewoners.

SONY DSC SONY DSC

ostade | Enschede

24 appartementen, half verdiepte parkeergarage | Enschede | opdrachtgever: de woonplaats | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Op een aantal locaties in de wijk Stadsveld in Enschede moesten de nieuwe inbreidingsplannen parels in de wijk worden om zo toekomstige ontwikkelingen te prikkelen.

Op één van de locaties is een solitair appartementengebouw ontworpen met een zeer uitgesproken materialisering. Gedicteerd door de verkaveling en het gebruik heeft het hoofdgebouw een aantal sculpturale ingrepen ondergaan. De schuine vlakken die hierdoor zijn ontstaan worden geacentueerd door het kleur en materiaalgebruik. De bovenbouw zal in donkere leisteen worden uitgevoerd en de onderbouw en binnengevels in een contrasterende rode gevelbetimmering. De open kopgevels zijn gericht enerzijds gericht op een plein in de wijk en anderzijds op een stadsbos.

00 - a