BLACK FRIDAY!

Als je het overal om je heen ziet, kan loko architecten natuurlijk niet achterblijven met de mooiste BLACK FRIDAY projecten!

Ontwerp Koudenhoek goedgekeurd

Het plan voor 93 appartementen is deze maand enthousiast ontvangen door het RKT (Ruimtelijk Kwaliteits Team) van de gemeente Nijmegen.
Talis zal op een prachtige locatie in Koudenhoek (Nijmegen Noord) deze appartementen realiseren in twee volumes welke met een centrale gang met elkaar zijn verbonden.

Deze verbinding is een essentieel onderdeel van het ontwerp. Hiermee is het mogelijk om vanuit elk appartement de ontmoetingsruimte veilig en comfortabel te bereiken.

In deze centrale verbinding is ook de entree gesitueerd waardoor een levendige plek ontstaat voor ontmoeting en een praatje. De entreezone is transparant vormgegeven waarbij gemetselde kolommen boven het groene dak uit steken. De kolommen worden met een pergola vriendelijk bekroond.

Er is daarnaast veel aandacht besteed aan een goede aansluiting van het gebouw op de parkachtige omgeving. De plint van de beide woonblokken zijn daarom verweven met het groen waardoor de bakstenen volumes zich losmaken van het landschap.

loko boek!

Na meer dan 15 jaar tijd was het tijd voor een mooi boek!
In dit 60 pagina’s tellende boek zijn naast de visie van loko architecten op onder andere samenwerking en duurzaamheid verschillende mooie projecten opgenomen.

Naast diverse woningbouwprojecten, stedenbouwkundige plannen, transformaties en utilteitsprojecten zijn ook de mooiste particuliere villa’s van de laatste jaren opgenomen in het boek

Als je belangstelling hebt om een exemplaar te ontvangen, neem dan contact op.

verbouwing lent in volle gang

Het ziet er na het verwijderen van de kap vrij heftig uit, maar het gaat een plaatje worden.
De ruwbouw van het bijgebouw staat inmiddels en binnenkort wordt de vloer voor de aanbouw gestort. Daarna kan aan het opbouwen worden begonnen en zullen de uiteindelijke contouren zichtbaar worden

nieuwe entree de Boekweit Nijmegen

Woensdagmiddag 16 oktober is officieel verzamelgebouw ‘De Boekweit’ geopend door bestuurders én initiatiefnemers Ina Hol en Ronald Leushuis. Een plek waar wonen, werken, welzijn en ontmoeten samenkomen. Het verzamelgebouw huisvest verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder 2dA, MAAK24, Cycloon, Talis, Bindkracht10, DZN, WerkBedrijf en restaurant DROOM!.

Deze nieuwe ontmoetingsplek in Winkelsteeg zorgt voor regionale verbinding en stimuleert sociale participatie. Het verzamelgebouw biedt ruimte voor samenwerking en ontmoeting tussen wijkbewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Winkelsteeg en daarbuiten.

Voor dit mooie initiatief is loko architecten benaderd om met bescheiden middelen een uitnodigende en duidelijke entree te ontwerpen.

Het pand wordt gekenmerkt door de vele afschuiningen. Ook de entree is onder een hoek van 45 graden op zowel de straat als de parkeerplaats gericht. Dit gegeven is ingezet om vanaf de beide zijden de naam van het pand leesbaar te maken. Hiervoor is een zaagtand motief ontworpen waarbij de vanaf de parkeerplaats groene beplating met witte letters zichtbaar zijn. Vanaf de straat is op houten gevelbekleding groene belettering aangebracht. Het resultaat mag zijn!

Woonzorgcomplex Aaron, Lent (Nijmegen)

De oversteek naar Lent – interview en artikel door VEKA

Nijmegen herdenkt ze respectvol: de geallieerde militairen die in het kader van operatie Market Garden met bootjes de Waal overstaken om in Lent aan land te gaan. De Amerikaanse militair die deze gevaarlijke oversteek in 1944 leidde, kreeg in 2022 een blijvend eerbetoon: een woonzorggebouw dat zijn naam draagt.

Je zou kunnen zeggen dat de stad Nijmegen zelf inmiddels bezig is aan een oversteek naar de overzijde van de Waal. In Nijmegen-Noord – het stadsdeel dat de dorpen Lent, Ressen en Oosterhout omvat – wordt namelijk volop gebouwd, om huidige en toekomstige Nijmegenaren woonruimte te kunnen bieden.

Eerste gebouw in de wijk

Woningcorporatie Talis is actief betrokken bij deze oversteek. Voor het allereerste gebouw dat in de wijk Hof van Holland (Lent) in 2022 is gerealiseerd, werkte Talis samen met ZZG Zorggroep en Majstro. “Dat is al één bijzonder aspect van dit woonzorggebouw”, zegt Michel Pott, projectmanager bij Talis. “Het staat ongeveer op de plek waar de militairen in 1944 aan land gingen”, voegt architect Ab Hans van Loko Architecten in Lent eraan toe.

Geschiedenis leeft voort

“De naam van het bureau zegt het al: de locatie is een belangrijke inspiratiebron voor mijn ontwerpen”, vervolgt Ab. “Elke locatie is anders en bepaalt mede het unieke karakter van een gebouw.” Voor dit project kwam de inspiratie uit de geschiedenis: de oversteek naar de locatie in 1944 onder leiding van kapitein Julian Aaron Cook. “Om de geschiedenis voor de ouderen én voor komende generaties in ere te houden, is in de flat een plaquette aangebracht.”

Het gebouw is Aaron genoemd, omdat die naam makkelijk te onthouden is. “Bij de officiële opening onthulde de zoon van kapitein Cook de plaquette. Hij was trots en vereerd, maar ook verrast door de vernoeming. Want wat bleek: niemand gebruikte zijn vaders eerste naam Julian, iedereen noemde hem Aaron. Wij wisten dat niet.”

Woonzorgcomplex

Aaron biedt huisvesting aan drie doelgroepen, vertelt Michel. “Er wonen ouderen met dementie, die aangewezen zijn op intensieve zorg. Daarnaast zijn er appartementen voor ouderen die zelfstandig wonen, maar graag zorg in de nabijheid willen hebben. Verder wonen er jongvolwassenen met een meervoudige handicap. Voor Talis zijn dit sowieso belangrijke doelgroepen. Het is echter de eerste keer dat we ze in deze combinatie huisvesting bieden. Ook dat maakt Aaron bijzonder.”

Ontwerp

Aan de voorkant van het gebouw is de driedeling goed te herkennen, legt Ab uit.“Het midden van het gebouw heeft een entreegebied. Rechts hiervan bevinden zich de woningen voor de zelfstandig wonende ouderen. Verspreid over de gevel zie je aan die rechterkant ook de individuele balkons van deze appartementen. Links bevinden zich de negen woonunits voor ouderen met dementie, die verdeeld zijn over vier verdiepingen. Dit zijn groepswoningen met een gezamenlijke woonkamer, individuele slaapkamers en grote, gezamenlijke balkons.” Op de begane grond bevinden zich tien studio’s. “Hier leven de jongvolwassenen, allemaal met begeleiding. Ieder heeft een eigen kamer. Daarnaast delen zij een woonkamer, keuken, badruimte en een tuin.” De karakteristieke horizontale belijning van de gevel symboliseert de verbondenheid van de verschillende groepen die hier samenleven.”

Comfortabele ontmoetingen

Een belangrijk element van het ontwerp is de corridorontsluiting. Dit houdt in dat de appartementen van de zelfstandig wonende ouderen aan een gang liggen. “Wie even naar de berging toe wil, kan daar binnendoor heen. Dat is veel comfortabeler dan een galerijflat waar je altijd de kou in moet. Ook voor een bezoek aan de ontmoetingsruimte beneden hoeven de bewoners nooit naar buiten toe.”

Kleurgebruik

Ab karakteriseert Aaron als een ingetogen gebouw. “Dat komt mede door het kleurgebruik. De minerale steenstrips van de gevel hebben warme tinten rood en bruin. De kozijnen zijn geleverd door WN Kunststof Kozijnen in Dinxperlo. De kozijnen zijn uitgevoerd met de draaiende delen en stalen onderdelen in zwart. Hierbij is het VEKA SOFTLINE 82 NL RETRO profiel toegepast, met aan de binnenzijde wit RAL 9016 glad en aan de buitenzijde Jet Black RAL 9005. In combinatie met de stenen resulteert dat in een toegankelijke en rijke uitstraling. “Om te besparen op het onderhoud kiest Talis bij gestapelde bouw bij voorkeur voor kunststof kozijnen”, aldus Michel.

Bijzondere aanbesteding

De opdracht van Talis aan Ab beperkte zicht tot een voorlopig ontwerp. “Met dit ontwerp hebben we een aanbesteding gehouden, waarbij we niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit en duurzaamheid hebben geselecteerd. Zo hebben we aannemers uitgedaagd om een zo duurzaam mogelijke aanbieding te doen.”

De keuze viel op Plegt-Vos. “Plegt-Vos garandeerde een hoge mate van duurzaamheid en circulariteit. Dat is onder meer ingevuld met minerale steenstrips, pv-panelen en een groendak dat een deel van het regenwater vasthoudt. Ook belangrijk: het gebouw is voor een deel losmaakbaar.”

Goede ervaring met steenstrips

“Dit is het eerste project van Talis waarin minerale steenstrips zijn gebruikt. Ze zijn veel dunner dan bakstenen en worden bij een veel lagere temperatuur gebakken”, vervolgt Michel. “Het is een eigentijdse, minder milieubelastende manier om de stenen Nederlandse architectuur te verwezenlijken”, vindt Ab. Praktische voordelen hebben deze prefabelementen ook, constateert Michel: “Doordat er geen steigers hoeven te worden geplaatst, gaat het werk op de bouwplaats een stuk sneller.”

Samenwerking

De gekozen werkwijze maakte dit project ook bijzonder. “Plegt-Vos heeft het ontwerp uitgewerkt, waarbij onze architect steeds betrokken is geweest. Technisch moest er nog veel gebeuren om het ontwerp met domotica en installaties af te stemmen op de te verlenen zorg. Gelukkig was de samenwerking tussen Talis, zorginstellingen, Plegt-Vos en architect uitstekend.” Ook Ab kijkt tevreden terug. “Ik kon echt mijn ei kwijt in dit ontwerp en heb daarin geen concessies hoeven doen. En de betekenis van de plek is volgens mij goed geland.”

Tevreden bewoners

De bewoners hebben even moeten wennen. “Ze waren de eersten in de wijk en hebben wel wat overlast ervaren van alles wat later om hen heen is gebouwd”, zegt Michel. “Maar dat is nu wel ongeveer voorbij. De wegen worden definitief gemaakt en het winkelcentrum is klaar. Ze wonen nu in een mooi, modern gebouw met alle voorzieningen om de hoek. Ik denk dat ze erg tevreden zijn.”

Film proces De Oever ’s Hertogenbosch

Alta Sv heeft een mooie overzichtsfilm laten maken van het proces dat vooraf ging aan de realisatie van het ontwerp van loko architecten van totaal 112 sociale huurappartementen.

Het ging hierbij om twee gebouwen waarvan de eerste fase bestond uit de transformatie van een kantoorgebouw tot 36 appartementen. De tweede fase omvatte 76 appartementen in een 12 laagse nieuw gebouw.

Het hele proces van 7 jaar is fraai in beeld gebracht: van planidee tot en met de bewoners die van het uitzicht genieten.

meer informatie over het project is te zien op deze projectpagina.

trotse montageploeg

Vorige week kreeg ik een enthousiast bericht van 100% zonnig. De montageploeg was (volkomen terecht) trots op het eerste deel van de zonnepanelen die ze in Ooij hebben aangebracht. Een nauwkeurige klus van een dakvlak dat aan twee zijden is afgeschuind.

Het zijn de laatste werkzaamheden die aan de woninguitbreiding van deze dijkwoning plaatsvinden. Dan keert de rust weer helemaal terug in dit prachtige gebied!

boswoning eindhoven opgeleverd

Vandaag heeft KG staalframebouw de woning in het Eindhovense Schuttersbosch opgeleverd. Dat wil zeggen; de vooroplevering heeft plaatsgevonden aangezien de nutsvoorzieningen zoals helaas tegenwoordig vaker voorkomt nog even op zich laat wachten.

Veel van de eindafwerking zal door de opdrachtgevers in eigen beheer nog worden uitgevoerd, maar het is al wel duidelijk dat het een paleis in het groen gaat worden.
Het omliggende groen van Schuttersbosch is overal zichtbaar en voelbaar in de uiterst lichte en ruimtelijke woning.

In het ontwerp is op een eigentijdse manier aansluiting gezocht bij de bestaande houten woningen met kap die Schuttersbosch zo kenmerken. De woning is compact en heeft een heel efficiënte en praktische indeling. De woonkamer is voorzien van een ruime vide waarin de trap mooi is opgenomen. Door de kap asymmetrisch op de woning te plaatsen is er aan de voorzijde veel extra ruimte ontstaan voor de slaapkamers en badkamer.

kantoor met bedrijfsruimte

Loko architecten is door een groothandel gevraagd om een studie uit te voeren voor een nieuw bedrijfspand.
Naast een uitermate efficiënte indeling was de uitstraling een belangrijk criterium.

De drie hoofdfuncties zijn helder vormgegeven en zijn herkenbaar door hun eigen materialisatie.
De opslag is in gesloten bouwvolume vormgegeven waarvan de plint in beton is uitgevoerd en de bovenbouw in zwart stalen golfplaten.

Een deel van de opslagruimte is voor pickorders waarbij een minder grote hoogte en nabijheid van de kantoorruimte wenselijk is. Dit deel is aan de voorzijde gesitueerd en uitgevoerd zoals de betonnen plint van de opslaghal. De hoogte van deze betonnen gevel is rondom overal gelijk gehouden. Het kantoordeel ligt hier als een transparant met cortenstalen lamellen bovenop. Het kantoorvolume verbreed tot de maximale bebouwingsbreedte van de kavel waarbij op de entree op de begane grond is vrijgehouden van de logistieke bouwdelen waardoor een mooie entreepoort ontstaat.