Welstand akkoord Villa | Nijmegen

Het sculpturale ontwerp voor deze villa in Nijmegen is met complimenten ontvangen door de commissie beeldkwaliteit.

De woning voegt zich met respect in de groen omgeving. Door insnedes in het volume te maken ter plaatse van bestaand groen ontstaat optimaal contact vanuit de woning met het omliggende bos. Vooral aan de achterzijde is de woning maximaal transparant om het zicht op het bos te optimaliseren

Het ingetogen materiaalgebruik van glas, hout en tegels met een natuurlijke nuance versterkt de subtiele inpassing in de natuur. Het respect voor de natuurlijke context zal natuurlijk ook in de uitwerking voortgezet waarbij energieneutraal wonen het uitgangspunt is.

vrijstaande woning

vrijstaande woning | … | opdrachtgever: anoniem

Een helder ontwerp waarbij het bouwvolume aan de voor- en achterzijde is voorzien van een “poort”. Deze poorten hebben wisselende functies; enerzijds ontstaat een praktische overkapping, anderzijds vormt het een natuurlijke zonwering en afscheiding van de verschillende functies in de tuin.

vrijstaande woning bemmel

vrijstaande woning | bemmel | opdrachtgever: m&j

Vandaag is het ontwerp voor deze vrijstaande woning goedgekeurd door de welstandscommissie.
De  locatie kenmerkt zich door de fijnschalige korrelbebouwing waarbij de historie van de dorpskern herkenbaar is door de verschillende bouwperiodes. Het ontwerp sluit goed aan op de wisselende kaprichtingen en lage goothoogtes. Er is gekozen voor een helder metselwerk volume met een lessenaarskap met de goot aan de straat. In het volume is aan de voorzijde een insnijding gemaakt waarin een transparante “tuinkeuken” is geschoven.

De achterzijde wordt gekenmerkt door de grote gevelopeningen die optimaal zicht bieden op de achterliggende weide.

park waaijenstein 1 nijmegen noord

vrijstaande woning | Nijmegen | opdr: H + L

Na de ontwerpen op de kavels 11 en 14 die door Loko architecten zijn ontworpen is nu ook het ontwerp voor hoekkavel 1 gemaakt.

De eenlaagse woning bestaat uit een wit woonvolume waarin een donker volume is geschoven. Kenmerkend is de samenhang tussen het tuinontwerp en de woning. De bloembakken zijn als blokken uit de woning gesneden en zorgen op een natuurlijke wijze voor  privacy in de woning en de tuin.

Lentse plas 14 Lent

vrijstaande woning | Lent | opdrachtgever: O + J

Dit ontwerp maakt optimaal gebruik van kenmerken van de locatie. Op verschillende plaatsen rondom de woning zijn terrassen gesitueerd. Het uitzicht op de plas is optimaal door de grote glasvlakken en de transparante tuinkamer aan de noordzijde. Het dak van deze tuinkamer is doorgezet als ‘zwevende’ veranda met de kenmerken staalprofielen als dakrand.

de smitse | lent

vrijstaande woning + kantoor | lent | gerealiseerd | EPC 0,11 | aannemer: Veluwezoom verkerk

In het landelijk gebied tussen de nieuwbouwwijken van Lent en de uiterwaarden van de Waal is in 2016 deze energiezuinige vrijstaande woning gerealiseerd. Kenmerkend aan de woning is de moderne vormgeving met traditionele historische materiaalkeuzes.

Het kader om het kozijn op de verdieping is bijvoorbeeld in hardsteen worden uitgevoerd. De witte gevel is gekaleid. Dit is een traditionele techniek om metselwerk te kalken waardoor de textuur van het metselwerk wordt verzacht. Door structuur van de woning is geïnspireerd op de plattegrond van een limburgse carréboerderij.

De energetische maatregelen zijn ondergeschikt aan het ontwerp ingepast. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp, zonnepanelen en driedubbel glas. De maatregelen zorgen voor energielabel A++++ met een voor vrijstaande woningen enorm lage EPC van 0,11.

foto’s: thea van den heuvel | loko architecten

 

ibba almere | vrijheid! | almere

130 woningen | almere | opdrachtgever: particulier opdrachtgeverschap | aannemer: goldewijk | onderdeel van project ibba almere

In Almere zijn nieuwe ibbA-kavels in de verkoop. Voor het nieuwe IbbA-bouwboek 2012-2013 heeft Loko architecten met Goldewijk het plan ‘vrijheid!’ ontwikkeld.

Op de IbbA-manifestatie 130 kavels op de markt gebracht. Kopers van deze kavels kunnen uit het Bouwboek hun keuze voor een woningconcept maken. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een aantrekkelijke financiële regeling welke mogelijk is met een jaarinkomen tot € 36.500.

De kavels liggen in de wijken Europakwartier en Homeruskwartier Oost in Almere Poort. Het gaat om 90 kavels in een rij voor IbbA-huizen en 40 appartementen. In totaal komen er de komende twee jaar ruim 200 IbbA-kavels beschikbaar.

los hoes | enschede

vrijstaande woning | enschede | opdrachtgever: gemeente Enschede | ontwerpwedstrijd ’t vaneker

Twente staat bekend om haar boerderijen en hoeves die schijnbaar willekeurig in het landschap zijn gestrooid. Eén van de boerderijtypes die veel voorkomt is het zogenaamde los hoes.
Het is een eenvoudige vorm van het hallehuis. Er zijn geen wanden die de woonfuncties van de stallen scheiden. Iedereen leeft in één ruimte. Centraal in het originele ‘los hoes’ was de vuurplaats zonder rookafvoer. Via de zoldering moest de rook zijn weg vinden.

linksvoor

Het ontwerp: ‘los hoes’ is een eigentijdse vertaling van deze traditionele Twentse woon/werkvorm.
De oorspronkelijke architectonische vorm van de Twentse boerderij heeft een aantal bewerkingen ondergaan die ertoe leiden dat een open woning ontstaat. Door de grote uitsneden ontstaat een optimaal contact met de tuin met behoud van de architectonische beeldentaal. Dit wordt versterkt door oorspronkelijke regiospecifieke materialen toe te passen zoals keramische dakpannen en donkere houten gevels.
De garage is als volume uit de hoofdmassa gesneden en verplaatst waardoor een overkapping ontstaat bij de entree van de woning. Tussen de woning en de garage is plaats voor houtopslag. Het achterste deel van de woning is ingesneden en uit elkaar geschoven, waardoor een terras ontstaat met een visuele verbinding met zowel de volledige woning als de achtertuin. In het dakvlak zijn op diverse plaatsen daklichten aangebracht, waardoor geen dakkapellen nodig zijn.

De woning heeft zoals het motto doet vermoeden een open organisatie waarbij alle functies met elkaar in verbinding staan. De gebruiker kan echter door middel van in wanden verborgen schuifdeuren de ruimten onderling van elkaar afgescheiden. Net als in het oorspronkelijke ‘los hoes’ heeft ook de haard een centrale functie in het ontwerp. In het midden van de woonkamer is een grote haard geplaatst die ook vanuit de verdiepte eetkamer zichtbaar is. Ook het buitenterras en de hoofdslaapkamer op de verdieping hebben een eigen haard die van hetzelfde gemetselde rookkanaal gebruik maken.

Functioneel speelt de keuken een grote rol in het ontwerp. Door deze in het midden van de woning te situeren ontstaat een optimaal visueel contact met de volledige woning. De eetkamer en de woonkeuken zijn verdiept aangelegd. Hierdoor vormt het hardstenen aanrecht een mooie overgang naar de vijverrand en de ‘plintbank’.

rechtsvoor
Op de verdieping zijn twee zones te onderscheiden die met elkaar worden verbonden door een brug. De hoofdslaapkamer heeft zijn eigen bad- en kleedfaciliteiten die in open verbinding staan met de slaapruimte. Via een luik naar de vide is er vanuit deze slaapkamer contact mogelijk met de woonkamer. De overige 3 slaapkamers hebben hun eigen badkamer. Via de vide en het daklicht is er vanuit de overloop visueel contact met de tuin en de speelkamer/kantoor. De overloop heeft een plafond in de vorm van een daklicht dat de gehele oppervlakte bestrijkt.
’s Morgens kom je bij het afdalen van de trap niet in een hal uit, maar in woonkeuken waarmee de centrale functie hiervan nog eens wordt benadrukt.