transitorium | zwolle

36 appartementen + 10 grondgebonden woningen | zwolle | opdrachtgever: delta Wonen | architectenselectie | niet gerealiseerd

1421 straatbeeldDe locatie ‘transitorium’ in Zwolle is gelegen op een prachtige plek aan de gracht met volwassen groen. Links van de bouwlocatie staat de moderne glazen rechtbank. Aan de rechterzijde zullen woningen worden gerealiseerd welke qua architectuur verwijzen naar de historische stadskern. Een groter contrast qua architectuur lijkt bijna niet denkbaar; een modern iconisch gebouw dat staat voor de rechterlijke macht en kleinschalige burgerlijke woningbouw.De oude betekenis van het woord ‘transitorium’ staat voor ‘overgang’ of ‘doorgang’ en sluit qua betekenis mooi aan op het ontwerpvraagstuk dat er ligt. In onze visie stellen wij dat de woningen met een eigen identiteit een vanzelfsprekende overgang vormt tussen de twee uitersten.

analyse

Woningen

Het appartementengebouw zal worden voorzien van een half verdiepte parkeergelegenheid waar ook de bergingen van de appartementen zijn ondergebracht. Het dak van deze bergingen fungeert daardoor als het ware als tribune met uitzicht op de gracht. De overige parkeerplaatsen worden op het terrein ondergebracht. Hierbij worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gespaard.Er is gekozen om vanuit de appartementen optimaal contact met de omgeving mogelijk te maken. De privébuitenruimten van de appartementen zijn gelegen aan de zijde met het mooiste uitzicht op de gracht. De galerij is gelegen aan de zuidzijde van het gebouw, een aanleiding om hier ook buitenruimte voor de appartementen te creëren. Dit gebeurt door een extra brede ‘woongalerij’ te maken.De dubbele oriëntatie van de woningen heeft geleid tot een woningplattegrond met een centrale keuken waarbij de eethoek direct aan de ‘woongalerij’ is gelegen. Door de hal in feite intern te organiseren ontstaan zeer open en lichte woningen.De grondgebonden woningen zijn met de keuken aan de straat gericht. De trap komt centraal in de woning uit en kan indien gewenst worden afgescheiden van de overloop op de verdieping. Op de tweede verdieping is de mogelijkheid voor een dakterras.

Vormgeving

Er is qua vormgeving gekozen om een eigentijdse logische overgangte maken tussen de rechtbank en de historiserende woningbouw. Het relatief grote appartementengebouw wordt visueel verkleind door vormgeving op ‘kavelniveau’. Hierdoor wordt niet alleen aangesloten op de kleine korrel van de historiserende belending, ook wordt verwezen naar de architectuur van oude Hollandse grachtpanden. Ook bij de grondgebonden woningen zal per kavel differentiatie in vormgeving worden gemaakt door ook hier baksteen in verschillende warme tinten toe te passen.

[codepeople-post-map cat=”15″]

kolping | nijmegen

onderzoek revitalisering | opdrachtgever: talis

Na verschillende workshops en een excursie met de bewoners is een plan gemaakt om de kolpingbuurt in Nijmegen op te waarderen. In samenwerking met Talis, Bureau SRO, de gemeente en de bewoners is hiervoor een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan is de basis geworden voor de nieuwe planontwikkeling die middels een design & construct selectie is aanbesteed.
IMG_6789Bewonersparticipatie

[codepeople-post-map cat=”11″]

baksteen bushalte | masterclass baksteen

bakstenen bushalte | ontwerp in kader van knb masterclass baksteen 2013

Op 26 september 2013 vond de elfde KNB-BNA MasterClass Baksteen plaats in Tilburg. Tijdens deze 11e editie gaven meester-architecten Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten) en Paul Diederen (diederendirrix architecten) inzicht in de wijze waarop zij bij hun ontwerpen omgaan met baksteenmetselwerk. Dit werd  ondersteund door lezingen en een excursie in de ochtend waarbij diverse gebouwen in Tilburg werden bezocht.

In de middag hebben de deelnemers hun tanden gezet in een door de masters gemaakte ontwerpopdracht: ‘ontwerp een bushok dat geheel uit baksteen is opgebouwd’. De masters waren aangenaam verrast door de kwaliteit van de uitwerking van de plannen. De ontwerpen van Ab Hans van Loko architecten en het duo Arend Groenewegen en Henk Hamhuis werden door de masters uiteindelijk het hoogst gewaardeerd en kregen daarvoor uit de handen van de architecten een fraai boek van hun architectenbureau.

bushalte - masterclass baksteen - ontwerp Ab Hans

containermuseum stadsblokken | arnhem

museum voor tijdelijke exposities, evenementengebouw, auditorium | arnhem

De strook land tussen de twee havens in de stadsblokken vormt de locatie voor ´Stadsblokken Arnhem´. Het gebouw is op meerdere niveaus een ontmoetingsplaats; Noord ontmoet Zuid, land ontmoet water en kunst ontmoet recreatie.
Het gebouw huisvest onder andere een museum, twee auditoria, een grand café en een vast podium voor evenementen.
Het museum richt zich op de wisselende tentoonstellingen die in zeecontainers plaatsvinden.   Door gebruik te maken van de diverse aanwezige logistieke netwerken kunnen de containers overal ter wereld worden ingericht, vervoerd en tentoongesteld worden in Arnhem.
Het museum van Arnhem zal daarmee het eerste van een mondiaal logistiek kunstnetwerk zijn.

Het gebouw wordt gevormd door een lange geperforeerde wand van ca. 200m lang. Aan de zijde van de Mandelabrug worden containers met de deuropeningen tegen de openingen van de wand geplaatst. In de containers kunnen naast de wisselende exposities ook ateliers worden ondergebracht.

 Aan de oostzijde van de geperforeerde wand zijn diverse blokken gesitueerd welke in baksteen uitgevoerd worden als referentie naar de baksteenindustrie in het rivierengebied. Vanuit het lange volume zijn de containers op verschillende niveaus bereikbaar.
Het grote volume aan de zuidzijde biedt ruimte aan een open podium welke voor evenementen en concerten kan worden ingezet. Het schuine metselwerk boven het podium vormt de vloer van het auditorium.

Het ontwerp is een ‘arnhemse’ variant van concept container museum dat al eerder te zien is geweest in het kader van de expositiereeks locatie Lent.

 

containermuseum | lent

museum voor tijdelijke exposities | lent | ontworpen in het kader van de manifestatie “locatie lent”

Het Waalstrand onder de spoorbrug met zijn snelbinder vormt de locatie voor museum Lent. Het museum is op meerdere niveaus een ontmoetingsplaats; Lent ontmoet Nijmegen, land ontmoet water en kunst ontmoet recreatie.
Museum Lent richt zich op de wisselende tentoonstellingen die in zeecontainers plaatsvinden.

Door gebruik te maken van de diverse aanwezige logistieke netwerken kunnen de containers overal ter wereld worden ingericht, vervoerd en worden tentoongesteld in Lent.
Het museum van Lent zal daarmee het eerste van een mondiaal logistiek kunstnetwerk zijn.

Het gebouw wordt gevormd door een lange geperforeerde wand van ca. 200m lang. Aan de zijde van de spoorbrug worden containers met de deuropeningen tegen de openingen van de wand geplaatst. In de containers zijn naast de wisselende exposities ook ondersteunende functies ondergebracht.
Aan de zijde van het Waalstrand is een kassencomplex gesitueerd dat symbool staat voor de Lentse identiteit. Vanuit dit kassencomplex zijn de containers op verschillende niveaus bereikbaar. De transformatie van het tuindersdorp Lent is zichtbaar gemaakt door de ruimtelijke bewerking die het kassencomplex heeft ondergaan. Door elementen in hoogte en diepte ten opzichte van elkaar te verplaatsen transformeert het kassenlandschap tot een stadslandschap.

[codepeople-post-map cat=”17″]

podium | zeeland

36 woongebouwen | zeeland | prijsvraag het zeeuwse gezicht – nieuw tij

Het Zeeuwse landschap zal in de nabije toekomst plaats moeten bieden aan woningbouw. Hierbij is het van groot belang dat de identiteit van Zeeland niet onnodig verstoord wordt. Het “PODIUM” is een concept dat het landschap centraal stelt en de noodzakelijke woningbouw transformeert tot drager van het Zeeuwse landschap.

schets-01

Het “PODIUM” is ontworpen als een verdedigingswerk voor het landschap. Een ring van gemetselde steunberen vormt met vloedplanken een robuuste buitenschil waarbinnen 12 wooneenheden zijn ondergebracht. Bij hoog water kunnen extra vloedplanken tussen de steunberen worden geschoven zodat ook in waterrijke gebieden met wisselende waterstanden kan worden gewoond.
De binnentuin krijgt een arena-achtig karakter door de tribune-trap die de toegang vormt naar tot het eerste woonniveau. De woningen zijn zodanig ontworpen dat alle woonfuncties aan de buitenschil zijn gesitueerd en de verkeersfuncties aan de binnenschil. Deze vormen een geluidsbuffer naar de gezamenlijke binnentuin. De woningen verplaatsen per bouwlaag één segment, waardoor de verdiepingen van de woningen niet recht boven elkaar zijn gelegen. Deze getordeerde organisatie zorgt voor een groter zichtveld op de omliggende natuur.

 

36 “PODIA” zullen worden uitgestrooid over het Zeeuwse landschap. Elk “PODIUM” krijgt zijn eigen daktuin die afhankelijk van de context zal worden ingericht. Hierin zijn agrarische of recreatieve invullingen denkbaar.
De daktuinen zullen door de bewoners van het “PODIUM” worden beheerd. Dit zal niet alleen de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners stimuleren, maar ook het verantwoordelijkheidsbesef voor de natuur. Zoals vroeger landerijen door de boeren werden onderhouden zal in de toekomst steeds vaker de verantwoordelijkheid bij de bewoners komen te liggen.

05a

wonen in [water]land | ooijpolder

wonen in noodoverloopgebieden | ooijpolder | afstudeerplan academie van bouwkunst arnhem | 2004

01

De Ooijpolder is één van de gebieden in Nederland die mogelijk zou worden aangewezen als noodoverloopgebied.
Dit houdt in dat, in uiterste nood, bij extreem hoge waterstanden het gebied onder water zal worden gezet om de stedelijke (en economisch waardevollere) gebieden te beschermen tegen overstromingen. Dorpskernen in de noodoverloopgebieden zullen worden beschermd door nieuwe ringdijken, maar de woningen in het buitengebied zullen worden opgeofferd aan het water.
Met het project: “wonen in [water]land” is geprobeerd een antwoord te geven op deze problematiek.

0607

[codepeople-post-map cat=”17″]