overeenkomst schuytgraaf paviljoen getekend

Vandaag heeft de gemeente Arnhem een overeenkomst getekend met twee in Schuytgraaf wonende Arnhemse ondernemers: Maarten Kamp van MK Vastgoedontwikkeling BV en Sander Wind. Zij gaan een horecapaviljoen aan de zandwinplas in Schuytgraaf ontwikkelen, bouwen en exploiteren. In de (na)zomer van 2015 zal het paviljoen naar het ontwerp van loko architecten naar verwachting haar deuren openen.

09 entree frontaal

Het horecapaviljoen komt aan de zuidzijde van zandwinplas de Schuytse Laak te liggen; één van de mooiste plekjes in Schuytgraaf. Het paviljoen wordt de parel aan het water: een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Na een wandeling of fietstocht een kopje koffie drinken met uitzicht over het water, even bijpraten met vrienden uit de buurt of aanschuiven voor een diner, het kan straks allemaal. Ook komen er mogelijkheden voor flexwerken, vergaderen en de ontvangst van gezelschappen. De ondernemers hopen dat het paviljoen ook dé trouwlocatie wordt van Arnhem-Zuid. Wethouder Gerrie Elfrink: “Het horecapaviljoen is een mooie en zeer welkome aanvulling in de wijk.”

De uitstraling van het paviljoen zal eigentijds en innovatief zijn en natuurlijk in relatie staan met het water. Het leidende thema in de bouw en tijdens de exploitatie is ‘zichtbare’ duurzaamheid.

hatertse hei | nijmegen

renovatie 221 portiekwoningen | nijmegen | opdrachtgever: standvast wonen, groot onderhoud 2.1 | aannemer: groot onderhoud 2.1 | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

In de nijmeegse wijk hatertse hei staan 221 verouderde woningen. Via een design & construct uitvraag zijn een aantal partijen benaderd om een plan te maken. Hierbij stond naast de verduurzaming het beperken van overlast en omgang met de bewoners centraal.

01 achterzijde 02 straatbeeld 1 02 vooraanzicht

klaroenstraat | nijmegen

renovatie 120 appartementen | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: hendriks onderhoud en beheer

 

Talis : Renovatie Klaroenstraat Nijmegen. Architect : Ab Hans.

Aan de Nijmeegse Klaroenstraat en de Rapsodiestraat in Neerbosch-Oost heeft woningcorporatie Talis 120 appartementen vernieuwd. De gebouwen zijn beter geïsoleerd en ondergingen een ingrijpende metamorfose. Een nieuwe uitstraling die de wijk een impuls geeft en bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk.

De appartementen zijn bijna 50 jaar oud. Een leeftijd waarbij het nodig was om door groot onderhoud de woningen ook de komende 30 jaar prettig bewoonbaar te houden. Tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden zijn ook verbeteringen aan de woning uitgevoerd om het gemak, de veiligheid en de duurzaamheid te verbeteren.

Klaroenstraat, oude stituatie voor de renovatie.

Bewoners

Het ontwerp is tot stand gekomen na workshops met een enthousiaste bewonersprojectgroep. De input van de bewoners leidde tot een helder pakket van wensen waarmee Loko architecten aan het werk ging. Zo werden op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners onder andere de balkons vergroot en kregen de entrees een krachtigere uitstraling.

Ontwerp

In het ontwerp is de heldere horizontale structuur van de bestaande gebouwen gerespecteerd en versterkt. Eén van de vurigste wensen van de bewonersprojectgroep was het vergroten van de balkons. Dit is gedaan door ze te combineren met een raambewassingsmogelijkheid, ook een wens van de bewoners. De balkons zorgen tevens voor de extra gewenste zonwering voor de onderliggende woning. Bij de bovenste woningen is zonwering gecreëerd door de oude dakrand te vervangen door een grote ranke dakrand.. Alleen ter plaatse van de entrees wordt deze onderbroken. De entrees zijn in de nieuwe situatie duidelijk te onderscheiden door de afwijkende verticale geleding. De wit gestucte zijwanden zijn constructief gebruikt om de balkons aan op te hangen. Hiertussen zijn houten lamellen aangebracht als zonwering voor de trappenhuizen. Op deze houten lamellen zijn grote rvs huisnummers geplaatst welke vanaf de straat duidelijk leesbaar zijn. De natuurlijke houten lamellen vormen een modern accent in het ingetogen kleurenpalet van de appartementen. De oude bakstenen gevels zijn gereinigd en donkergrijs met wit geschilderd. Binnen deze rustige kleurstelling vormen de knaloranje garagedeuren van de garageboxen tussen de vijf appartementengebouwen een uitgesproken accent.

Interieur

Naast de aanpassingen aan het exterieur werden de badkamers, toiletten, keukens en de standleidingen vervangen; een grote verbetering van comfort en woongenot voor de bewoners Aannemer Hendriks uit Oss gaf met veel respect blijk van de impact die de bouwwerkzaamheden op de bewoners hebben. Door een heldere strakke planning met duidelijke afspraken wist iedereen waar hij aan toe was.

Duurzaamheid

Minder zichtbaar, maar daardoor zeker niet minder belangrijk zijn de verbeteringen die zijn doorgevoerd om het oude energielabel E naar label A op te waarderen. De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van nieuwe hr++ beglazing. Ook zijn op het hele complex zonnepanelen aangebracht., Deze extra investering kon gedaan worden door subsidie uit de Gelderse Investeringsimpuls van de provincie Gelderland. Al deze werkzaamheden zorgen niet alleen voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook voor een besparing op de stookkosten voor de bewoners. Dit alles draagt bij aan duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen voor nu en in de toekomst.

Samen en betrokken

In het hele proces van initiatief tot en met de oplevering speelde betrokkenheid een grote rol. Zowel van de bewoners, als van de opdrachtgever, architect en aannemer. Dit uitte zich onder meer in de genoemde workshops met de bewoners. Ook vonden er diverse HRO- en Lean sessies met de uitvoerende partijen plaats en zijn diverse workshops gehouden om de samenwerking te optimaliseren. De workshops leidden tot een nadere kennismaking en er werd dieper ingegaan op de expertise en ervaringen van de diverse partijen. Hierdoor ontstond begrip en respect voor elkaars vakgebied en werd in een vroeg stadium kennis gedeeld. Gedurende de uitvoering wist iedereen hierdoor duidelijk wie waarvoor en waarop kon worden aangesproken. Dit leidde tot een prettige en efficiënte samenwerking. Het eindresultaat wordt door iedereen dan ook gezien als een mooie teamprestatie!

foto’s: Hendriks, William Moore |  Loko architecten

horecapaviljoen | Arnhem

restaurant, cafe | arnhem [schuytgraaf] | opdrachtgever: MK vastgoed | niet gerealiseerd

Het horecapaviljoen komt aan de zuidzijde van zandwinplas de Schuytse Laak te liggen; één van de mooiste plekjes in Schuytgraaf. Het paviljoen wordt de parel aan het water: een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Na een wandeling of fietstocht een kopje koffie drinken met uitzicht over het water, even bijpraten met vrienden uit de buurt of aanschuiven voor een diner, het kan straks allemaal. Ook komen er mogelijkheden voor flexwerken, vergaderen en de ontvangst van gezelschappen. De ondernemers hopen dat het paviljoen ook dé trouwlocatie wordt van Arnhem-Zuid. Wethouder Gerrie Elfrink: “Het horecapaviljoen is een mooie en zeer welkome aanvulling in de wijk.”

De uitstraling van het paviljoen zal eigentijds en innovatief zijn en natuurlijk in relatie staan met het water. Het leidende thema in de bouw en tijdens de exploitatie is ‘zichtbare’ duurzaamheid.

3bloem | doetinchem

2 vrijstaande woningen, 6 twee-onder-een-kap woningen, 12 rijwoningen | Doetinchem | opdrachtgever: volker wessels vastgoed, sité | aannemer: Veluwezoom verkerk | energienotanul woningen

De 3Bloem is een klein nieuwbouwplan aan de Boterbloemstraat en de Ranonkelstraat in Doetinchem. Het project omvat 20 woningen in drie verschillende typen: rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen.

1402 rijwoningen B4-B7

De architectuur herinnert een beetje aan de jaren dertig, maar dan in een eigentijdse vertaling. Chique donkerrode baksteen, speels afgewisseld met enkele witte woningen en zwarte pannen op het dak. De woningen zijn stuk voor stuk heel licht, door de glaspartijen die doorlopen tot de vloer.

Door het kleurgebruik oogt het plan heel gevarieerd, maar blijft de eenheid behouden. Bijvoorbeeld door het aanzicht van de rijwoningen speels te onderbreken met een witte gevel.

1402 vrijstaand A1 1402 tweekap A8-A9

[codepeople-post-map cat=”9″]

Nusantara

46 zorgstudio’s, 92 zorgappartementen, restaurant, zorg, gemeenschappelijke voorzieningen | in voorbereiding

vogelvlucht minder bomen overcapaciteitswoningen dagbesteding

[codepeople-post-map cat=”12″]

landmark

kantoor, showroom, werkplaats | roermond | opdrachtgever: goldewijk | design & construct aanbieding | niet gerealiseerd

De bouwlocatie van dit bedrijfspand is gelegen aan de snelweg. De karakteristieke hoogbouw manifesteert zich sterk en torent hoog boven de omliggende bebouwing uit. Het lage volume refereert naar het naastgelegen talud voor het viaduct. Dit wordt versterkt doordat het langzaam oplopende dak volledig als vegetatiedak is uitgevoerd. Het is één van de weinige duurzame onderdelen die heel nadrukkelijk zichtbaar is. Andere duurzame toepassingen in het gebouw hiervan zijn o.a.: betonkernactivering, grijswatercircuits en voorzieningen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Kenmerkend zijn de cortenstalen volumes die aan de betonnen kern zijn opgehangen. Hierin zijn diverse publieksfuncties ondergebracht. Door de plaatsing en de uitvoering van de volledig glazen eindwand bieden deze ruimten een spectaculair uitzicht over de landerijen aan de overzijde van de snelweg.

betonkern met glasgevel

steegseweg wint passief bouwen award 2011!

Woningstichting Bergh en Veluwezoom Verkerk ontvingen gistermiddag tijdens Gevel 2012 in Ahoy Rotterdam uit handen van Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl, de Passief Bouwen Award 2011. Zij ontvingen deze voor de passiefwoningen ontworpen door Loko architecten aan Ten Renske en Potstal in Beek.

De jury roemde met name de hoge kwaliteit van de woningen. Als eerste in Nederland lukte het de partijen om het Passief Bouwen keurmerk nieuwbouw voor de sociale sector binnen te halen. “Het is bijzonder dat het deze partijen is gelukt om alle 13 woningen van een dergelijke kwaliteit te bouwen volgens dit keurmerk met een huurprijs beneden de huurtoeslaggrens.”, aldus de jury.

De jury ziet het project dat ook als een inspirerend voorbeeld voor de branche welke volgens hen dan ook navolging verdient op grote schaal.
De projectmanager Marcel van Bodegraven licht toe: “Door middel van de Design & Build methode, waarbij de aannemer verantwoordelijk wordt voor het totale proces, werd er veel winst behaald op het gebied van kwaliteit, waardoor de financiële stap naar een passiefhuis een relatief kleine was. Technisch gezien is het niet moeilijk om energiezuinige woningen te bouwen, de uitdaging zit ‘m in het betaalbaar houden ervan.” Woningstichting Bergh ging deze uitdaging aan samen met Veluwezoom en beide partijen hebben zien dat het mogelijk is. De directeur van Woningstichting Bergh, Arjan ter Bogt is trots: “Wij waarderen deze Award enorm. Voor ons is het een bevestiging van het feit dat we op de goede weg zijn en het moedigt ons aan om deze ingeslagen weg op het gebied van duurzaam bouwen ook voort te zetten.”
De jury waardeerde ook dat er tijdens het traject van verhuur veel aandacht is besteedt aan voorlichting richting toekomstige bewoners.

Het in november 2011 gerealiseerde project in Beek bestaat uit in totaal 13 passiefhuizen voor de verhuur en 8 zeer energiezuinige koopwoningen.

Het uitgangspunt bij passief bouwen is een gebouw te realiseren met een lage energiebehoefte. Dit wordt bereikt door extreem goede isolatie door een dikke isolatieschil, drielaags HR++ glas, oriëntatie op het zuiden voor optimale benutting van zonnewarmte, luchtdicht bouwen en een innovatief ventilatiesysteem. Dit systeem brengt de schone aangevoerde lucht op temperatuur met de warmte van de afgezogen lucht uit de woning. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen bijzonder lage energiekosten. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen zeer lage energiekosten.

steegseweg | beek

8 starterswoningen, 5 eengezinswoningen, 8 levensloopgeschikte woningen | beek [gld.] | opdrachtgever: woningstichting bergh | aannemer veluwezoom verkerk | eerste sociale huurwoningen in Nederland met het certificaat: passief wonen keur | passief bouwen award 2011

Het plangebied vormt de grens van de bebouwde kom en het landelijk gebied. Om dit te benadrukken is gekozen om de karakteristieken van deze elementen te analyseren en te gebruiken in het ontwerp.
De plek dient daarmee als inspiratie voor het ontwerp.

…eerste sociale huurwoningen in Nederland met het certificaat: ‘Passief BouwenKeur’…

De bebouwde kom van Beek is grofweg te verdelen in een oude kern, uitbreidingswijken van na de oorlog, en een vrij recente uitbreidingswijk. Deze laatste bestaat uit woningen die qua vormgeving en materialisering geen aansluiting hebben met de oorspronkelijke Beekse bebouwing. Het is hoofdzakelijk catalogusbouw die in elke nieuwbouwwijk van Nederland te vinden is.
De oudere bebouwing is consistenter van vormgeving en hier zijn dan ook duidelijke regiospecifieke kenmerken uit te destilleren. De naoorlogse bouw kenmerkt zich door heldere volumes met zadeldaken uitgevoerd in rode baksteen met donkere keramische dakpannen. De oudere bebouwing sluit meer aan op de landelijke architectuur waarin ook vaak mansardekappen zijn toegepast.

De bebouwing in het plangebied Steegseweg bestaat uit 5 blokken met in totaal 21 rijenwoningen.
3 Blokken met starters- en doelgroepneutrale woningen welke aan ’ten Renske’ zijn gesitueerd en 2 blokken van 4 levensloopgeschikte woningen aan de ‘Potstal’.

Ten Renske kenmerkt zich als een afwisselende straat door de diversiteit aan woningtypes. Dit geeft aanleiding om de gevelbeelden gevarieerd vorm te geven.

Aan de Potstal zijn alleen de levensloopgeschikte woningen gesitueerd met aan de overzijde een solitair geplaatst appartementengebouw. Hier wordt juist voor een rustige vormgeving gekozen waarbij de zuid-oostelijke oriëntering aanleiding geeft om de kapvorm en terreininrichting af te stemmen op de bezonning. De dakoverstekken zijn zodanig ontworpen en gesitueerd dat zowel in de zomer als in de winter optimaal gebruik gemaakt wordt van de energie die de zon te bieden heeft.

passief bouwen award 2011

Woningstichting Bergh en Veluwezoom Verkerk ontvingen tijdens Gevel 2012 in Ahoy Rotterdam uit handen van Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl, de Passief Bouwen Award 2011. Zij ontvingen deze voor de passiefwoningen ontworpen door Loko architecten aan Ten Renske en Potstal in Beek.

De jury roemde met name de hoge kwaliteit van de woningen. Als eerste in Nederland lukte het de partijen om het Passief Bouwen keurmerk nieuwbouw voor de sociale sector binnen te halen.

“Het is bijzonder dat het deze partijen is gelukt om alle 13 woningen van een dergelijke kwaliteit te bouwen volgens dit keurmerk met een huurprijs beneden de huurtoeslaggrens.”

passief bouwen award 2011

[codepeople-post-map cat=”9″]