opaalstraat nijmegen

groot onderhoud en gevelrenovatie appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: jacobs bo iov talis | aannemer: jacobs bo | gerealiseerd

Aan de Opaalstraat in Nijmegen is “Centraal Wonen Opaalstraat” gelegen. Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij iedereen een eigen woning heeft maar waar ook gezamenlijke ruimten zijn en je kunt deelnemen aan gezamenlijke activiteiten.

Het complex bestaat uit 48 zelfstandige woningen en een groepswoning met vijf kamers. De woningen zijn georganiseerd in klusters (van zo’n zes tot acht woningen). Elk kluster heeft een gezamenlijke ‘huiskamer’ en een berging voor bijvoorbeeld fietsen.

In samenspraak met deze kleurrijke bewonersgroep is in een aantal sessies een evenzo kleurrijk kleurenschema opgesteld voor het schilderwerk.

Loko architecten heeft een rustige basis van de grote gevelvlakken bepaald. Met de verduurzaming van dak en gevel zijn de asbesthoudende delen vervangen door donkere leien en houten geveldelen. Deze ingetogen basis liet toe dat voor de kozijnelementen een uitgesproken kleur mogelijk was. Met de felle groene kleuren is het complex getransformeerd in een eigentijdse woonomgeving waarbinnen de bewonersgroep zich helemaal thuis voelt.

melkerij lent | nijmegen

groot onderhoud en gevelrenovatie appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: jacobs bo iov de gemeenschap | aannemer: jacobs bo

Vanaf Athlonestraat tot aan de Waldeck Pyrmontsingel stond vroeger de fabriek Melkerij Lent, de belangrijkste melkproducent van Nijmegen en omgeving, een begrip voor oud Nijmegenaren. De jonge generatie weet echter weinig van de historie van de plek aan de wedren. Om de naam niet volledig verloren te laten gaan zal ze op de beide hoeken van het pand een prominente plek krijgen op de vernieuwde gevel.

De zwarte asbesthoudende gevelpanelen zijn vervangen door houten geveldelen. Door te kiezen voor natuurlijke materialen in een subtielere kleurstelling ontstaat een betere aansluiting bij het tegenover gelegen park. De uitgesproken gele en rode kleuren zijn in het nieuwe kleurenschema gewijzigd in een ingetogen kleurstelling.

De transformatie van het pand is niet alleen van visuele aard. Er is ook het nodige geïnvesteerd in duurzaamheidsmaatregelen waarmee de woningen zijn opgewaardeerd naar energielabel B.

kantoor talis | nijmegen

renovatie/kleuradvies kantoorgebouw woningcorporatie talis | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: jacobs bo

IMG_6373

In het najaar van 2014 zijn de medewerkers van Talis van de Wezenlaan in Nijmegen verhuisd naar het voormalig kantoor van Honig in het Waalfront. Het oude kantoor paste niet meer bij de manier waarop Talis werkt: flexibel en in verbinding met elkaar, klanten en samenwerkingspartners. Het kantoor aan de Wezenlaan was daarnaast te groot en er was te weinig parkeerruimte. Walter Hamers, bestuurder bij Talis:

En we wilden geen nieuw kantoor als er zoveel panden leegstaan in de stad. Juist deze plek ligt midden in een gebied waar de komende jaren veel gaat gebeuren. We gaan hier de komende jaren, aan beide kanten van de Waal, volop bouwen. En het is goed om daar dichtbij te zitten.