steegseweg wint passief bouwen award 2011!

Woningstichting Bergh en Veluwezoom Verkerk ontvingen gistermiddag tijdens Gevel 2012 in Ahoy Rotterdam uit handen van Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl, de Passief Bouwen Award 2011. Zij ontvingen deze voor de passiefwoningen ontworpen door Loko architecten aan Ten Renske en Potstal in Beek.

De jury roemde met name de hoge kwaliteit van de woningen. Als eerste in Nederland lukte het de partijen om het Passief Bouwen keurmerk nieuwbouw voor de sociale sector binnen te halen. “Het is bijzonder dat het deze partijen is gelukt om alle 13 woningen van een dergelijke kwaliteit te bouwen volgens dit keurmerk met een huurprijs beneden de huurtoeslaggrens.”, aldus de jury.

De jury ziet het project dat ook als een inspirerend voorbeeld voor de branche welke volgens hen dan ook navolging verdient op grote schaal.
De projectmanager Marcel van Bodegraven licht toe: “Door middel van de Design & Build methode, waarbij de aannemer verantwoordelijk wordt voor het totale proces, werd er veel winst behaald op het gebied van kwaliteit, waardoor de financiële stap naar een passiefhuis een relatief kleine was. Technisch gezien is het niet moeilijk om energiezuinige woningen te bouwen, de uitdaging zit ‘m in het betaalbaar houden ervan.” Woningstichting Bergh ging deze uitdaging aan samen met Veluwezoom en beide partijen hebben zien dat het mogelijk is. De directeur van Woningstichting Bergh, Arjan ter Bogt is trots: “Wij waarderen deze Award enorm. Voor ons is het een bevestiging van het feit dat we op de goede weg zijn en het moedigt ons aan om deze ingeslagen weg op het gebied van duurzaam bouwen ook voort te zetten.”
De jury waardeerde ook dat er tijdens het traject van verhuur veel aandacht is besteedt aan voorlichting richting toekomstige bewoners.

Het in november 2011 gerealiseerde project in Beek bestaat uit in totaal 13 passiefhuizen voor de verhuur en 8 zeer energiezuinige koopwoningen.

Het uitgangspunt bij passief bouwen is een gebouw te realiseren met een lage energiebehoefte. Dit wordt bereikt door extreem goede isolatie door een dikke isolatieschil, drielaags HR++ glas, oriëntatie op het zuiden voor optimale benutting van zonnewarmte, luchtdicht bouwen en een innovatief ventilatiesysteem. Dit systeem brengt de schone aangevoerde lucht op temperatuur met de warmte van de afgezogen lucht uit de woning. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen bijzonder lage energiekosten. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen zeer lage energiekosten.

Geef een reactie