AARON

nieuwbouw 91 appartementen | 36 appartementen ZZG zorggroep, 45 appartementen ‘Wonen met een plus’, 10 appartementen Majstro | Lent (Nijmegen) | opdrachtgever: Talis

In opdracht van de Nijmeegse corporatie Talis heeft Loko architecten het ontwerp gemaakt voor Vitaal wonen in het hart van de Waalsprong”. Samen met ZZG zorggroep wordt in het Hart van de Waalsprong een groot woonzorgcomplex ontwikkeld met 91 appartementen. Dit gebeurt volgens het Vitaal Wonen-concept van ZZG en Talis, waar ouderen met een lichte en zware zorgbehoefte bij elkaar wonen.

Het woonzorgcomplex komt pal naast het Hart van de Waalsprong: het toekomstige winkelcentrum van de nieuwe Nijmeegse wijk Hof van Holland.

Vitaal Wonen is een mix van beschermd wonen (voor ouderen met een zware zorgbehoefte, bijvoorbeeld dementie) en wonen met een plus (voor ouderen met een lichte zorgbehoefte en/of behoefte aan ontmoetingen). Het idee is dat deze bewoners met behoefte aan zorg gewoon onderdeel zijn van de gemeenschap. Omdat het winkelcentrum op loopafstand is, is de locatie zeer geschikt voor mensen die minder mobiel zijn, en behoefte hebben aan voorzieningen en levendigheid in de directe woonomgeving.

45 appartementen worden direct door Talis verhuurd en zijn bedoeld voor ouderen. De appartementen zijn 60 m2 en volledig rolstoelgeschikt. Ze hebben één slaapkamer en een eigen balkon. Daarnaast is er een ontmoetingsruimte met gemeenschappelijke tuin, een gemeenschappelijke logeerkamer en een scootmobielstalling.
Daarnaast worden 35 appartementen van 45 m2 voor ZZG gerealiseerd welke van Talis worden gehuurt..
Onder de appartementen van ZZG komt een groepswoning voor tien verstandelijk (en enkele ook lichamelijk) gehandicapte, jongvolwassenen voor Majstro. Dit is een ouderinitiatief die hiervoor de samenwerking met Talis heeft gezocht.

Ook bijzonder aan ‘Aaron’ is het duurzame karakter van het gebouw. In de aanbesteding is bouwpartners expliciet gevraagd om zoveel mogelijk rekening te houden met de GPR. De keuze viel uiteindelijk op Plegt-Vos dat een score van 9 garandeerde op een schaal van 0 tot 10.’

Dat hoge cijfer kan onder meer worden toegeschreven aan het grote aantal (extra) zonnepanelen en het (deels) sedumdak. Het groene dak helpt bij het opvangen en bufferen van hemelwater, maar heeft ook een koelend effect op het woonklimaat in het gebouw. Verder wordt zoveel mogelijk natuurinclusief gebouwd, in de vorm van gevelnestkastjes, extra groen en speciale vogel- en insectenfaciliteiten in de tuin.‘   
Een belangrijke rol in het Aaron-project is ook weggelegd voor het materialenpaspoort en het gebouw is demontabel. Door die circulaire gedachte heeft het pand op sociaal, fysiek, maar zeker ook op duurzaam gebied toekomstwaarde. Het biedt Talis als eigenaar de ultieme vrijheid en flexibiliteit om met het gebouw te doen wat het wil, nu en later.’