verbouwing zelhem

verbouwing zelhem

verbouwing woonhuis | zelhem | opdrachtgever: fam. t. | aannemer: in eigen beheer

Tussen een vrijstaande woning uit de jaren 80 en haar bijgebouw is een uitbreiding van de woonruimte gerealiseerd. De uitbreiding midden op het industrieterrein is op zichzelf een vrij eenvoudige toevoeging van een rechthoekig volume. In het ontwerp wordt echter een ruimtelijke spel gespeeld met de architectonische elementen waardoor de grenzen van de ruimte vervagen.

De positionering van de vijver, de lamellen, het dak met zijn sparing en de vrijstaande muur zorgen voor een spannende ruimtelijke beleving. Dit wordt versterkt door de kozijnloze detaillering van de verlijmde beglazing. Vloeiende overgangen van granieten vensterbanken in raamdorpels aan de buitenzijde en de blinde bevestiging van de lamellen zien er ogenschijnlijk eenvoudig uit. Om dit voor elkaar te krijgen is een zeer nauwkeurige uitvoering noodzakelijk geweest. Extra bijzonder is het feit dat de opdrachtgever deze uitbreiding zelf heeft gerealiseerd!DSC06434

Voordat de eerste schep de grond inging is er veel overleg geweest over de bouwwijze en hoe de strakke detaillering het best zouden kunnen worden uitgevoerd. Het behaalde resultaat dat hierdoor is behaald is een groot compliment voor de opdrachtgever.

DSC06470

Naast de architectonische kwaliteit is er ook veel aandacht besteed aan het gebruiksgemak. Vanaf de Ipad en Iphone zijn alle installaties te bedienen. Vanuit de luie stoel onder de wolkenlucht kan verwarming, verlichting en nagenoeg alles waar een stekker aan zit bediend worden.

DSC06460

De ruimtelijke beleving is nauwelijks in beelden te vatten en moet eigenlijk persoonlijk worden ervaren. Op Youtube is een film geplaatst waarin met bewegende beelden iets van deze ervaring duidelijk wordt, maar het is bij uitstek een ruimte om te beleven.

DSC06441

Share Button