van kolplein

van kolplein

80 woningen | velp | opdrachtgever: Vivare | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

De huidige woningen rondom het van Kolplein zijn een goed voorbeeld van tuindorparchitectuur uit het begin van de vorige eeuw. De in 1930 gebouwde woningen zijn voorzien van fraaie metselwerkdetails en kappen met dakkapellen en karakteristieke getimmerde goten.

Op de kop van het van Kolplein waren oorspronkelijk een bakker en slagerij gevestigd. Deze dorpse functies zijn in de loop van de jaren helaas verdwenen, maar de dorpse sfeer is intact gebleven. Dit is mede te danken aan het oorspronkelijke totaalontwerp met smalle straatprofielen waarin ook de tuinmuren en de bergingen een wezenlijke rol spelen. Deze karakteristieke objecten zijn een wezenlijk onderdeel van de wijk die door het Gelders Genootschap dan ook als ‘cultuurhistorisch waardevol’ zijn bestempeld. Onze doelstelling was deze karakteristieke tuinmuren en sfeer in de wijk te handhaven.

Voordat wij met het ontwerp zijn gestart hebben wij de sfeer van de wijk geproefd en gesprekken gevoerd met een aantal bewoners. Dit heeft er toe  geleid dat wij een aantal praktische randvoorwaarden aan de eisen van Vivare hebben toegevoegd.

De dorpse sfeer is nog voelbaar bij de bewoners door het simpele feit dat ‘iedereen hier achterum kump’. Dit vinden wij een belangrijk onderdeel van het woongenot en hebben daarom de keukens van de eindwoningen aan de zijgevel geplaatst met een groot kozijn in de zijgevel met zicht op de zijtuin.

In de slaapkamers van de huidige woningen ‘ken nog gien hoogsloaper stoan’, aanleiding om de slaapkamers aan de achterzijde van grote dakkapellen te voorzien waarmee praktisch in te delen ruimtes ontstaan. Op de voorste slaapkamer van de tussenwoningen na hebben alle slaapkamers op de verdiepingen rechte plafonds.

De voorzijde van de woningen kenmerkt zich door de horizontale goot met compacte dakkapellen. Ook wordt met de metselwerkdetaillering verwezen naar het verleden. Op de hoeken wordt het toiletraam overhoeks met de voordeur verbonden door middel van staand metselwerk. Daarnaast verbind een doorgaande rollaag op verschillende hoogtes de kozijnen met elkaar waardoor een speelse eenheid ontstaat.

De accentwoningen (Groen van Prinstererstraat 14 en 16) hebben overhoekse dakkapellen welke de hoeken van de straat begeleiden. Op de begane grond vormt de uitgebouwde bijkeuken een vloeiende overgang naar de tuinmuur.

De bestaande dakkapellen van de huidige woningen zijn met hun azuurblauwe kleur voor de bewoners aanleiding geweest om de wijk om te dopen tot ‘smurfendorp’. Onze ambitie was om het smurfendorp om te turnen tot een stijlvol tuindorp.

Share Button