transitorium

transitorium

36 appartementen + 10 grondgebonden woningen | zwolle | opdrachtgever: delta Wonen | architectenselectie | niet gerealiseerd

1421 straatbeeldDe locatie ‘transitorium’ in Zwolle is gelegen op een prachtige plek aan de gracht met volwassen groen. Links van de bouwlocatie staat de moderne glazen rechtbank. Aan de rechterzijde zullen woningen worden gerealiseerd welke qua architectuur verwijzen naar de historische stadskern. Een groter contrast qua architectuur lijkt bijna niet denkbaar; een modern iconisch gebouw dat staat voor de rechterlijke macht en kleinschalige burgerlijke woningbouw.De oude betekenis van het woord ‘transitorium’ staat voor ‘overgang’ of ‘doorgang’ en sluit qua betekenis mooi aan op het ontwerpvraagstuk dat er ligt. In onze visie stellen wij dat de woningen met een eigen identiteit een vanzelfsprekende overgang vormt tussen de twee uitersten.

analyse

Woningen

Het appartementengebouw zal worden voorzien van een half verdiepte parkeergelegenheid waar ook de bergingen van de appartementen zijn ondergebracht. Het dak van deze bergingen fungeert daardoor als het ware als tribune met uitzicht op de gracht. De overige parkeerplaatsen worden op het terrein ondergebracht. Hierbij worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gespaard.Er is gekozen om vanuit de appartementen optimaal contact met de omgeving mogelijk te maken. De privébuitenruimten van de appartementen zijn gelegen aan de zijde met het mooiste uitzicht op de gracht. De galerij is gelegen aan de zuidzijde van het gebouw, een aanleiding om hier ook buitenruimte voor de appartementen te creëren. Dit gebeurt door een extra brede ‘woongalerij’ te maken.De dubbele oriëntatie van de woningen heeft geleid tot een woningplattegrond met een centrale keuken waarbij de eethoek direct aan de ‘woongalerij’ is gelegen. Door de hal in feite intern te organiseren ontstaan zeer open en lichte woningen.De grondgebonden woningen zijn met de keuken aan de straat gericht. De trap komt centraal in de woning uit en kan indien gewenst worden afgescheiden van de overloop op de verdieping. Op de tweede verdieping is de mogelijkheid voor een dakterras.

Vormgeving

Er is qua vormgeving gekozen om een eigentijdse logische overgangte maken tussen de rechtbank en de historiserende woningbouw. Het relatief grote appartementengebouw wordt visueel verkleind door vormgeving op ‘kavelniveau’. Hierdoor wordt niet alleen aangesloten op de kleine korrel van de historiserende belending, ook wordt verwezen naar de architectuur van oude Hollandse grachtpanden. Ook bij de grondgebonden woningen zal per kavel differentiatie in vormgeving worden gemaakt door ook hier baksteen in verschillende warme tinten toe te passen.

Share Button