Neerbosch-Oost nijmegen

Daken van flats
vol zonnepanelen’

Drie grote flats in Neerbosch-Oost, met in totaal 224 woningen,
krijgen een enorme opknapbeurt. Ze worden niet alleen mooier
en comfortabeler, de woningen worden daarnaast flink
energiezuiniger. Het label van de woningen gaat van label G
naar label A en B. De daken komen helemaal vol te liggen met
zonnepanelen. Het onderhoud wordt uitgevoerd zonder
huurverhoging voor de bewoners.
De flat aan de Aubadestraat, de toegangsweg naar de wijk, is
inmiddels klaar. De tweede flat, aan de Symfoniestraat, is nu aan
de beurt. Volgend jaar volgt de laatste flat aan de
Nocturnestraat.

Uitstraling

‘In totaal investeren we 10 miljoen euro’, vertelt technisch
projectleider Floor Schoenmakers. ‘Voor de labelsprong doet
Talis allerlei aanpassingen in de woning, zoals isoleren en het
installeren van een individuele cv-ketel. Hierdoor zal de
energierekening een stuk lager worden. Daarnaast worden de
badkamer, leidingen, het toilet en de radiatoren vervangen. En
de buitengevel wordt gerenoveerd en geïsoleerd. Ook wordt de
hoofdentree vergroot en worden alle balustraden vervangen.
De gebouwen krijgen zo een totaal nieuwe uitstraling.’
Het bedekken van de daken met zonnepanelen is prijzig, in totaal
zo’n 200.000 euro. Maar Talis kan dit onder meer betalen met een
subsidie van de gemeente Nijmegen. Floor: ‘Uit de opbrengst
van de zonnepanelen worden de elektriciteitskosten voor
algemene voorzieningen betaald, zoals de lift en verlichting.
De bewoners betalen hier straks nauwelijks nog iets voor.

uit: bewonersblad “Talis Thuis” november 2016

 

de aubade | nijmegen

Er wordt al een tijd hard gewerkt door de Variabele, maar nu wordt het aan de buitenkant ook zichtbaar. De kopgevels van de Aubade in Nijmegen worden geïsoleerd en transformeren tot een gebouw van deze tijd.

aubadestraat02 HOEK RECHTSVOOR

maas waal staete | nijmegen

renovatie 77 appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: de variabele iov talis | aannemer: de variabele

Vandaag is voor een volle zaal bewoners het renovatieplan voor de flat ‘maas waal staete’ gepresenteerd. Het is het tweede complex uit een reeks van 3 dat aangepakt wordt in de wijk Neerbosch in Nijmegen. De werkzaamheden aan de ‘Aubadeflat’ zijn momenteel in uitvoering en later dit jaar zal ook het plan voor de ‘Nocturne’ worden gemaakt.

De presentatie leverde veel enthousiaste reacties op van de bewoners die vooral erg gecharmeerd zijn van de aangepaste entree.

01 VOORGEVEL

[codepeople-post-map cat=”10″]

aubadestraat | nijmegen

renovatie 70 appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: de variabele iov talis | aannemer: de variabele

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het renovatieplan voor de 70 appartementen aan de Aubadestraat in Nijmegen. Binnenkort meer info.

01 VOORGEVEL

 

[codepeople-post-map cat=”10″]

klaroenstraat | nijmegen

renovatie 120 appartementen | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: hendriks onderhoud en beheer

Aan de Nijmeegse Klaroenstraat en de Rapsodiestraat in Neerbosch-Oost heeft woningcorporatie Talis 120 appartementen vernieuwd. De gebouwen zijn beter geïsoleerd en ondergingen een ingrijpende metamorfose. Een nieuwe uitstraling die de wijk een impuls geeft en bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk.

De appartementen zijn bijna 50 jaar oud. Een leeftijd waarbij het nodig was om door groot onderhoud de woningen ook de komende 30 jaar prettig bewoonbaar te houden. Tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden zijn ook verbeteringen aan de woning uitgevoerd om het gemak, de veiligheid en de duurzaamheid te verbeteren.

foto’s: Hendriks, William Moore, Loko architecten

Bewoners

Het ontwerp is tot stand gekomen na workshops met een enthousiaste bewonersprojectgroep. De input van de bewoners leidde tot een helder pakket van wensen waarmee Loko architecten aan het werk ging. Zo werden op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners onder andere de balkons vergroot en kregen de entrees een krachtigere uitstraling.

Ontwerp

In het ontwerp is de heldere horizontale structuur van de bestaande gebouwen gerespecteerd en versterkt. Eén van de vurigste wensen van de bewonersprojectgroep was het vergroten van de balkons. Dit is gedaan door ze te combineren met een raambewassingsmogelijkheid, ook een wens van de bewoners. De balkons zorgen tevens voor de extra gewenste zonwering voor de onderliggende woning. Bij de bovenste woningen is zonwering gecreëerd door de oude dakrand te vervangen door een grote ranke dakrand.. Alleen ter plaatse van de entrees wordt deze onderbroken. De entrees zijn in de nieuwe situatie duidelijk te onderscheiden door de afwijkende verticale geleding. De wit gestucte zijwanden zijn constructief gebruikt om de balkons aan op te hangen. Hiertussen zijn houten lamellen aangebracht als zonwering voor de trappenhuizen. Op deze houten lamellen zijn grote rvs huisnummers geplaatst welke vanaf de straat duidelijk leesbaar zijn. De natuurlijke houten lamellen vormen een modern accent in het ingetogen kleurenpalet van de appartementen. De oude bakstenen gevels zijn gereinigd en donkergrijs met wit geschilderd. Binnen deze rustige kleurstelling vormen de knaloranje garagedeuren van de garageboxen tussen de vijf appartementengebouwen een uitgesproken accent.

Interieur

Naast de aanpassingen aan het exterieur werden de badkamers, toiletten, keukens en de standleidingen vervangen; een grote verbetering van comfort en woongenot voor de bewoners Aannemer Hendriks uit Oss gaf met veel respect blijk van de impact die de bouwwerkzaamheden op de bewoners hebben. Door een heldere strakke planning met duidelijke afspraken wist iedereen waar hij aan toe was.

Duurzaamheid

Minder zichtbaar, maar daardoor zeker niet minder belangrijk zijn de verbeteringen die zijn doorgevoerd om het oude energielabel E naar label A op te waarderen. De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van nieuwe hr++ beglazing. Ook zijn op het hele complex zonnepanelen aangebracht., Deze extra investering kon gedaan worden door subsidie uit de Gelderse Investeringsimpuls van de provincie Gelderland. Al deze werkzaamheden zorgen niet alleen voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook voor een besparing op de stookkosten voor de bewoners. Dit alles draagt bij aan duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen voor nu en in de toekomst.

Samen en betrokken

In het hele proces van initiatief tot en met de oplevering speelde betrokkenheid een grote rol. Zowel van de bewoners, als van de opdrachtgever, architect en aannemer. Dit uitte zich onder meer in de genoemde workshops met de bewoners. Ook vonden er diverse HRO- en Lean sessies met de uitvoerende partijen plaats en zijn diverse workshops gehouden om de samenwerking te optimaliseren. De workshops leidden tot een nadere kennismaking en er werd dieper ingegaan op de expertise en ervaringen van de diverse partijen. Hierdoor ontstond begrip en respect voor elkaars vakgebied en werd in een vroeg stadium kennis gedeeld. Gedurende de uitvoering wist iedereen hierdoor duidelijk wie waarvoor en waarop kon worden aangesproken. Dit leidde tot een prettige en efficiënte samenwerking. Het eindresultaat wordt door iedereen dan ook gezien als een mooie teamprestatie!

[codepeople-post-map cat=”10″]

kantoor talis | nijmegen

renovatie/kleuradvies kantoorgebouw woningcorporatie talis | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: jacobs bo

IMG_6373

nieuwIn het najaar van 2014 zijn de medewerkers van Talis van de Wezenlaan in Nijmegen verhuisd naar het voormalig kantoor van Honig in het Waalfront. Het oude kantoor paste niet meer bij de manier waarop Talis werkt: flexibel en in verbinding met elkaar, klanten en samenwerkingspartners. Het kantoor aan de Wezenlaan was daarnaast te groot en er was te weinig parkeerruimte. Walter Hamers, bestuurder bij Talis:

En we wilden geen nieuw kantoor als er zoveel panden leegstaan in de stad. Juist deze plek ligt midden in een gebied waar de komende jaren veel gaat gebeuren. We gaan hier de komende jaren, aan beide kanten van de Waal, volop bouwen. En het is goed om daar dichtbij te zitten.

[codepeople-post-map cat=”10″]

kolping | nijmegen

onderzoek revitalisering | opdrachtgever: talis

Na verschillende workshops en een excursie met de bewoners is een plan gemaakt om de kolpingbuurt in Nijmegen op te waarderen. In samenwerking met Talis, Bureau SRO, de gemeente en de bewoners is hiervoor een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan is de basis geworden voor de nieuwe planontwikkeling die middels een design & construct selectie is aanbesteed.
IMG_6789Bewonersparticipatie

[codepeople-post-map cat=”11″]

va’lent’siastraat

4 levensloopgeschikte woningen, 20 rijwoningen | lent | opdrachtgever: talis, giesbers | aannemer: giesbers

In de Waalsprong heeft Talis een vernieuwende aanpak voor de bouw van 24 huurwoningen gehanteerd. De toekomstige bewoners waren zelf de jury in de ontwerpwedstrijd die door loko architecten is gewonnen.

Op de openbare finaleavond in het Thermiongebouw in Lent was na de planpresentaties de gelegenheid om met de architecten in discussie te gaan. Hierna vond de stemronde plaats waarin het plan van loko architecten tot winnaar is gekozen. Bijzonder hierbij is dat zowel Talis als bouwbedrijf Giesbers uit Wijchen geen stem hadden in de jurering. De keuze lag volledig bij de huurders.  Talis heeft voor deze vernieuwende werkwijze gekozen om woningen te bouwen die aansluiten bij de wensen van de bewoners. Bovendien worden toekomstige bewoners zo vroegtijdig betrokken bij het project, de wijk en de toekomstige buurtbewoners. Het was mogelijk om huurders hier zo vroeg bij te betrekken, omdat de bouwtijd met ongeveer zes maanden vrij kort is. Aan de Valenciastraat in Lent komen 20 eengezinswoningen en 4 woningen met alle voorzieningen op de begane grond. Bouwbedrijf Giesbers uit Wijchen heeft de woningen nog in 2013 gerealiseerd.

[codepeople-post-map cat=”9″]

flora | lent

51 rijwoningen | lent | opdrachtgever: talis | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

Om de overgang tussen oud en nieuw te creëren is een analyse gemaakt van de oorspronkelijke identiteit van Lent en de nieuwbouw. Het oude dorp bestaat hoofdzakelijk uit traditionele baksteenarchitectuur die tussen kassencomplexen van staal en glas lijken te zijn gestrooid. In de oude dorpskern zijn ook enkele in het oog springende gebouwen met geschilderde gevels. Het witte huis en zijn directe belendingen,maar ook de huurwoningen tussen het Primulapad en de Pelargoniumstraat zijn een icoon voor Lent.

 

De moderne architectuur van de nieuwbouw contrasteert enorm met deze traditionele architectuur. Deze woningen zijn veelal voorzien van platte daken waarbij de composities van de gevels kenmerkend zijn. De wijk visveld is vooral een staalkaart van moderne Nederlandse architectuur. Het laat zien dat Lent een grote modernisering heeft ondergaan met als gevolg een interessante mix van nieuwe bewoners met allerlei achtergronden.

De locatie biedt bij uitstek de kans om deze twee op het oog conflicterende identiteiten te laten samenkomen. Het ontwerp creëert, door gebruik te maken van de architectonische kenmerken van beide identiteiten, op een eigentijdse manier een overgang tussen het oorspronkelijke dorp en de recente nieuwbouw.

boekensteun

De eindwoningen zijn als moderne boekensteunen ontworpen. Deze woningen hebben zowel in gebouwtypologie als materialisering een eigentijdse uitstraling die direct verwijst naar de kenmerkende ‘visveldarchitectuur’ . De tussenwoningen hebben een oorspronkelijk materiaalpalet gekregen met rode warme baksteen gecombineerd met kleuraccenten.De woningen worden met elkaar verbonden door een stalen raster waartussen plaatselijk lamellen worden bevestigd. Ook over het tussenpad wordt dit raster doorgezet.

hemelwater

Het raster heeft naast de esthetische waarde ook enkele praktische functies. In de hele wijk wordt het hemelwater open afgevoerd. Ook in het plan Flora zal dit het geval zijn. Er is gekozen om het raster als hemelwaterafvoer te gebruiken. Op de erfgrens wordt het stalen u-profiel horizontaal voortgezet als goot welke loopt tot aan de erfgrens. Door deze goot niet, zoals vaker wordt gedaan, als molgoot uit te voeren,maar op te tillen boven het maaiveld ontstaat een eigenzinnige erfafscheiding. Ook het hemelwater van het dakvlak op de achtergevel zal naar de voorzijde worden afgevoerd. Hiermee wordt voorkomen dat er in de achtertuinen molgoten liggen die de inrichting van de achtertuin beperken en bovendien wordt er niet onnodig veel water geloosd op de achterpaden.

materiaal

Het materiaalgebruik is zoals gezegd gebaseerd op in de omgeving aanwezige materialen. Bij de materiaalkeuzes stond voorop dat het plan Flora zijn eigen identiteit in het dorp moet verkrijgen. Subtiele verwijzing naar de kassenbouw door toepassing van staal en aluminium,maar ook door architectonische middelen zoals de afwatering van het hemelwater. Randvoorwaarde naast deze architectonische motivatie van materiaalkeuzes is onderhoud. Alle toegepaste materialen zijn onderhoudsarm zoals onder andere de toepassing van aluminium kozijnen en deuren.

 

[codepeople-post-map cat=”9″]