park waaijenstein 1 nijmegen noord

vrijstaande woning | Nijmegen | opdr: H + L

Na de ontwerpen op de kavels 11 en 14 die door Loko architecten zijn ontworpen is nu ook het ontwerp voor hoekkavel 1 gemaakt.

De eenlaagse woning bestaat uit een wit woonvolume waarin een donker volume is geschoven. Kenmerkend is de samenhang tussen het tuinontwerp en de woning. De bloembakken zijn als blokken uit de woning gesneden en zorgen op een natuurlijke wijze voor  privacy in de woning en de tuin.

park waaijenstein 11 nijmegen noord

vrijstaande woning | oosterhout | in uitvoering | opdrachtgever: M+E | aannemer: maas & waal bouw

Dit ontwerp is opgebouwd uit een dag- en nachtdeel. Het witte volume herbergt de functies van het dagelijkse wonen, Het donkere volume de slaapfuncties. De woning is met de zuidelijke voorgevel gelegen aan de rand van park Waaijenstein. De grijze wand vormt een natuurlijke scheiding tussen de toegangsroute en de zuidelijk georiënteerde voortuin. Het hoge zwarte volume wordt vrijwel geheel bedekt met zonnepanelen, het lichte woonvolume wordt voorzien van een groen sedumdak.

omgevingsvergunning voor vrijstaande woning Waaijenstein

Dit ontwerp is opgebouwd uit een dag- en nachtdeel. Het witte volume herbergt de functies van het dagelijkse wonen, Het donkere volume de slaapfuncties. De woning is met de zuidelijke voorgevel gelegen aan de rand van park Waaijenstein. De grijze wand vormt een natuurlijke scheiding tussen de toegangsroute en de zuidelijk georiënteerde voortuin. Het hoge zwarte volume wordt vrijwel geheel bedekt met zonnepanelen, het lichte woonvolume wordt voorzien van een groen sedumdak.

vogelvlucht 11 - a
kavel 11 - loko architecten
entree
linker zijgevel
achtergevel

verduurzaming Hengstdal | nijmegen

verduurzaming 236 woningen | Nijmegen | opdrachtgever: klok iov de gemeenschap | aannemer: klok

In de Nijmeegse wijk Hengstdal vind in drie fasen een grote verduurzamingsslag plaats van de woningvoorraad van woningcorporatie de Gemeenschap.

[codepeople-post-map cat=”10″]

 

park waaijenstein nijmegen noord

vrijstaande woning | oosterhout | opdrachtgever: M+E | niet gerealiseerd

Bij het ontwerp van deze woning in Oosterhout is optimaal gebruik gemaakt van de locatie (loko). De woning is gelegen aan de rand van park Waaijenstein. Voor een optimaal zicht op dit park met behoud van privacy is het woonniveau een halve verdieping opgetild. De ruimte onder de woning wordt gebruikt voor de stalling van de auto’s zodat zij ook het uitzicht niet belemmeren.

[codepeople-post-map cat=”18″]

park waaijenstein 14 nijmegen noord

vrijstaande woning | oosterhout | in uitvoering | opdrachtgever: DR | aannemer: Jansen en van Ralen

Tegenover park Waaijenstein in Oosterhout is deze vrijstaande woning ontworpen. De klassieke hoofdvorm wordt gebouwd met hoogwaardige materialen in een heldere gevelcompositie.

kopseweg 9e nijmegen

vrijstaande woning | nijmegen | opdrachtgever: b+a | aannemer: in eigen beheer | gerealiseerd

Op één van de mooiste locaties van Nijmegen zijn onlangs 5 kavels verkocht voor de bouw van vrijstaande woningen. De kavels grenzen aan het Kops Plateau, een plek vol historie.

Op het Kops Plateau zijn sporen gevonden van menselijke activiteiten die 4000 jaar teruggaan in de tijd: een cultusplaats, grafheuvels en urnen uit de midden-bronstijd. In de Romeinse tijd maakte het Kops Plateau deel uit van de Romeinse rijksgrens. Uit opgravingen is gebleken dat op het terrein een belangrijke Romeinse commandopost was gevestigd waaronder een Romeinse villa (praetorium). Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond op het plateau een Duitse FLAK-batterij (luchtafweergeschut) en na de oorlog, in 1946, werden op het plateau noodwoningen gebouwd voor gezinnen die tijdens de bombardementen hun huis waren verloren. Tussen 1986 en 1995 hebben archeologen ¾ van het terrein opgegraven waarbij ongeveer 500.000 (delen van) objecten zijn gevonden. bron: website stichting kops plateau

Uitgangspunt bij het ontwerp van de woning is de symbiose van de woning en zijn natuurlijke omgeving. De gevel vormt in feite een coulisselandschap binnen de beboste omgeving. Door een sterke belijning van horizontale metselwerk wordt de suggestie gewekt dat de woning in feite zweeft tussen de bomen. Dit effect wordt versterkt door de lange dunne horizontale bakstenen en de verticale houten belijning die aansluit bij de omliggende bomen.

[codepeople-post-map]

nocturne nijmegen

groot onderhoud 77 appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: de variabele iov talis | aannemer: de variabele

Binnenkort wordt in navolging van de Aubade en Maas Waal Staete gestart met het groot onderhoud van de Nocturne. In opdracht van de Variabele is dit de laatste van de drie flats van Talis die in de wijk Neerbosch worden aangepakt. Het ontwerp toont grote verwantschap met de eerste twee flats. Bijzonder aan dit ontwerp is de integratie van de vleermuiskasten. Op subtiele wijze zijn deze kasten verwerkt in het patroon van de nieuwe gevelbekleding.

5-detail-vleermuiskastennocturne

rechtsvoor

[codepeople-post-map cat=”10″]

 

opaalstraat nijmegen

groot onderhoud en gevelrenovatie appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: jacobs bo iov talis | aannemer: jacobs bo | gerealiseerd

Aan de Opaalstraat in Nijmegen is “Centraal Wonen Opaalstraat” gelegen. Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij iedereen een eigen woning heeft maar waar ook gezamenlijke ruimten zijn en je kunt deelnemen aan gezamenlijke activiteiten.

Het complex bestaat uit 48 zelfstandige woningen en een groepswoning met vijf kamers. De woningen zijn georganiseerd in klusters (van zo’n zes tot acht woningen). Elk kluster heeft een gezamenlijke ‘huiskamer’ en een berging voor bijvoorbeeld fietsen.

In januari zal gestart worden met de werkzaamheden. De kleurstelling is in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen.

[codepeople-post-map cat=”10″]

Neerbosch-Oost nijmegen

Daken van flats
vol zonnepanelen’

Drie grote flats in Neerbosch-Oost, met in totaal 224 woningen,
krijgen een enorme opknapbeurt. Ze worden niet alleen mooier
en comfortabeler, de woningen worden daarnaast flink
energiezuiniger. Het label van de woningen gaat van label G
naar label A en B. De daken komen helemaal vol te liggen met
zonnepanelen. Het onderhoud wordt uitgevoerd zonder
huurverhoging voor de bewoners.
De flat aan de Aubadestraat, de toegangsweg naar de wijk, is
inmiddels klaar. De tweede flat, aan de Symfoniestraat, is nu aan
de beurt. Volgend jaar volgt de laatste flat aan de
Nocturnestraat.

Uitstraling

‘In totaal investeren we 10 miljoen euro’, vertelt technisch
projectleider Floor Schoenmakers. ‘Voor de labelsprong doet
Talis allerlei aanpassingen in de woning, zoals isoleren en het
installeren van een individuele cv-ketel. Hierdoor zal de
energierekening een stuk lager worden. Daarnaast worden de
badkamer, leidingen, het toilet en de radiatoren vervangen. En
de buitengevel wordt gerenoveerd en geïsoleerd. Ook wordt de
hoofdentree vergroot en worden alle balustraden vervangen.
De gebouwen krijgen zo een totaal nieuwe uitstraling.’
Het bedekken van de daken met zonnepanelen is prijzig, in totaal
zo’n 200.000 euro. Maar Talis kan dit onder meer betalen met een
subsidie van de gemeente Nijmegen. Floor: ‘Uit de opbrengst
van de zonnepanelen worden de elektriciteitskosten voor
algemene voorzieningen betaald, zoals de lift en verlichting.
De bewoners betalen hier straks nauwelijks nog iets voor.

uit: bewonersblad “Talis Thuis” november 2016