vlinderstraat | beekbergen

renovatie 6 levensloopgeschikte woningen | beekbergen | opdrachtgever/aannemer: veluwezoom verkerk | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

Voor deze woningen uit 1971 is gevraagd een ontwerp te maken waarbij de uitstraling, het comfort en de energetische kwaliteit sterk zouden verbeteren. Ons voorstel zorgt voor een labelsprong van label E/F naar NOM (nul op de meter).

img_4317

vlinderstraat-2vlinderstraat

[codepeople-post-map cat=”10″]

hogenkampseweg | renkum

45 rijwoningen | renkum | opdrachtgever: vivare | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor het stedenbouwkundige ontwerp is de verspringende rooilijn die in de bouwblokken is verwerkt. In de keuze van de materialen is deze verspringing benadrukt door de terugliggende woningen een donkerder kleur gevel en dak te geven waardoor de dieptewerking wordt versterkt.Dit beeld wordt nog eens versterkt door toevoeging van een duidelijke beëindiging van de dakvlakken.

 1 blok A rechtsvoor

Er is hier gekozen de woningen te verrijken met fraaie gemetselde schoorstenen. De woningen zijn erg gevarieerd qua orientatie. Bij de eindwoningen is in de meeste gevallen de woonkamer aan de straat gelegen. De tussenwoningen hebben allen de woonkamer aan de achterzijde van de woning met een optimaal contact met de achtertuin.

2 blok G linksvoor - kopie

Deze afwisselende orientatie is in het ontwerp duidelijk afleesbaar. Er is gekozen om de kozijnen qua maat en verhouding af te stemmen op de achterliggende functies. Hierdoor onderstaat een logisch afwisselend straatbeeld. De entree’s van de woningen zijn duidelijk herkenbaar door de inkadering. Naast de voordeuren is een accent aangebracht in het zogenaamde ‘wisselverband’. Een speelse variatie op het metselwerk onder de kozijnen van de oude woningen. De kaders zijn overigens ook een verwijzing naar de oorspronkelijke bebouwing waarbij ze ook incidenteel bij de badkamers waren toegepast. Met deze kaders is een spel gespeeld waarbij ook de aansluiting wordt gevonden bij de eerder gerenoveerde woningen met de karakteristieke dakopbouwen.

3 blok A midden

[codepeople-post-map cat=”9″]

3bloem fase 2 | doetinchem

2 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kap woningen, 35 rijwoningen, 8 levensloopgeschikte woningen | Doetinchem | opdrachtgever: volker wessels vastgoed, sité | aannemer: Veluwezoom verkerk | energienotanul woningen

Na het succes van de 1e fase van 3bloem is gestart met de verkoop van de tweede fase. Er zullen in totaal 49 woningen gebouwd worden: 22 koopwoningen (ontwikkeling VolkerWessels Vastgoed en Veluwezoom Verkerk) en 27 huurwoningen in opdracht van Sité Woondiensten uit Doetinchem (eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen).

[codepeople-post-map cat=”9″]

reigerhof | opheusden

14 levensloopgeschikte woningen 15 rijwoningen | opheusden | opdrachtgever: SWB stichting woningbeheer betuwe | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

De  omgeving van het plangebied kenmerkt zich door gebouwen met een heldere vormgeving. Oud en nieuw gaan goed samen door op een eigentijdse wijze aan te sluiten op de bestaande karakteristieken. In ons plan staat ook deze benadering centraal. Op stedenbouwkundig niveau wordt aansluiting gezocht bij de korrelgrootte en kaprichtingen van de omliggende bebouwing.

Levensloopgeschikte woningen

Bij de levensloopgeschikte woningen heeft dit ertoe geleid dat wij de eindwoningen met een dwarskap hebben ontworpen. Op deze manier ontstaat een helder straatbeeld met een duidelijke aansluiting op de kaprichtingen van de rijwoningen aan zowel de kemkeslaan als de ooievaarstraat. De dwarskappen vormen daarnaast een duidelijke beëindiging van de gevel waardoor het op een natuurlijke wijze aansluit op de tegenovergelegen wozoco. De korrelgrootte van de individuele woningen word tastbaar gemaakt door elke woning afzonderlijk te voorzien van een dakkapel.

Rijwoningen

De rijwoningen hebben een indeling waarbij de keuken georiënteerd is op de straat. Bij de maatvoering van het keukenkozijn is rekening gehouden met verschillende bewonerswensen waarbij ook een keukenopstelling voor het raam mogelijk is. In het gevelontwerp zijn karakteristieke vormgevingselementen van de oude en nieuwe bebouwing met elkaar verweven. Hierdoor ontstaat een grote samenhang in de wijk. Naast het zijlicht zijn de voordeuren voorzien van witte kaders om het kozijn. Ook de kozijnen op de verdieping zijn voorzien van een wit kader. Hierbij is echter gekozen om de woningen met dit kader met elkaar te verbinden. Door de tussen de kozijnen liggende gevelvlakken ook wit te schilderen wordt de link gelegd met de oudere woningen in de wijk. Op de begane grond worden de woningen op subtielere wijze met elkaar verbonden. Met een afwijkend metselverband word een vlak gecreëerd dat gedeeltelijk doorloopt tot in de zijgevels.

[codepeople-post-map cat=”9″]

de poorten van oranje | vianen

12 poortwoningen, 20 rijwoningen, 20 hofjeswoningen, 6 verandawoningen, 12 seniorenappartementen | vianen [ut] | opdrachtgever: lekstede wonen | aannemer: veluwezoom verkerk

Woningcorporatie Lekstede wonen uit Vianen heeft in totaal vijftig woningen aan de Beatrixstraat, Irenestraat, Van Hallstraat en Wilhelminastraat vervangen. De technische en woonkwaliteit van de woningen uit de jaren vijftig voldeed niet meer aan de maatstaven van deze tijd. De nieuwbouw bestaat uit  50 huurwoningen en 20 koopwoningen.

Herstructurering

Het doel van de herstructurering was het verbeteren van de leefbaarheid, het willen voldoen aan huidige eisen op gebied van energiezuinigheid, veiligheid, binnenmilieu, wooncomfort, architectuur, en regelgeving voortvloeiend uit het bouwbesluit. De buurt moest weer toekomstbestendig te zijn waarbij rekening gehouden werd met de diverse soorten huishoudens qua samenstelling en leeftijd.
De locatie met 50 huurwoningen is eigendom van LEKSTEDE wonen en de bewoners zijn vanaf 2009 nauw betrokken bij de totstandkoming van de plannen. Zo is er een bewonerscommissie opgericht, de uitkomsten van het bewonersonderzoek zijn meegenomen in het ontwerp van de nieuwe woningen en de bewoners hebben een terugkeergarantie voor de nieuwbouw.

va’lent’siastraat

4 levensloopgeschikte woningen, 20 rijwoningen | lent | opdrachtgever: talis, giesbers | aannemer: giesbers

In de Waalsprong heeft Talis een vernieuwende aanpak voor de bouw van 24 huurwoningen gehanteerd. De toekomstige bewoners waren zelf de jury in de ontwerpwedstrijd die door loko architecten is gewonnen.

Op de openbare finaleavond in het Thermiongebouw in Lent was na de planpresentaties de gelegenheid om met de architecten in discussie te gaan. Hierna vond de stemronde plaats waarin het plan van loko architecten tot winnaar is gekozen. Bijzonder hierbij is dat zowel Talis als bouwbedrijf Giesbers uit Wijchen geen stem hadden in de jurering. De keuze lag volledig bij de huurders.  Talis heeft voor deze vernieuwende werkwijze gekozen om woningen te bouwen die aansluiten bij de wensen van de bewoners. Bovendien worden toekomstige bewoners zo vroegtijdig betrokken bij het project, de wijk en de toekomstige buurtbewoners. Het was mogelijk om huurders hier zo vroeg bij te betrekken, omdat de bouwtijd met ongeveer zes maanden vrij kort is. Aan de Valenciastraat in Lent komen 20 eengezinswoningen en 4 woningen met alle voorzieningen op de begane grond. Bouwbedrijf Giesbers uit Wijchen heeft de woningen nog in 2013 gerealiseerd.

sportveld | kilder

6 levensloopgeschikte woningen, 16 rijwoningen | kilder | opdrachtgever: woningstichting bergh | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

Het plangebied is via één weg toegankelijk. Hierdoor is het een vrij opzichzelfstaand inbreidingsplan in Kilder. Dit wordt versterkt door de oriëntatie van de woningen aan de Sportlaan en de Schoolstraat. In de stedenbouwkundige opzet is gekozen om de nieuwbouw volledig te oriënteren op de nieuwe wijk.vogelvlucht 1 wit

Levensloopgeschikte woningen

De woningen welke gelegen zijn aan de weerszijden van de ontsluitingsweg krijgen een belangrijke rol in het totaalontwerp. In het beeldkwaliteitplan wordt terecht gesuggereerd dat deze twee woningen voorzien dienen te worden van een bijzondere kap.
Door de gekozen fasering in het plangebied zullen de twee ‘poortwoningen’ echter niet gelijktijdig worden gerealiseerd. Het lijkt ons echter van groot belang dat in de tweede fase deze toegangsweg qua architectuur symmetrisch zal worden afgerond.

blok A straatbeeld 2

In ons ontwerp hebben wij gekozen voor duidelijk markering van de entree van het gebied. De eindwoning heeft een kloeke kopgevel met een opgetilde kap. Deze opgetilde kap is de aanzet voor een spannend spel met kappen waardoor een afwisselend straatbeeld ontstaat.

Het stedenbouwkundige plan voorziet in een sprong in het midden van dit bouwblok . Door de sprong te verplaatsen naar de eindwoning wordt het markante karakter van de eindwoning nog eens versterkt. Een ander groot voordeel van deze ingreep is de vergroting van de achtertuinen van de woningen.

Eengezins woningen

De vormgeving van de eengezinswoningen sluit aan op de vormgeving van de levensloopgeschikte woningen. In dezelfde beeldentaal is een gevel ontworpen waarbij de gootlijn zorgt voor een dynamisch uiterlijk. De twee rechtse woningen hebben net als de tegenoverliggende levensloopgeschikte woningen een lage goot met daarboven een gevel die is uitgevoerd in dakpannen.
Ook de raamopeningen in deze gevels zijn op elkaar afgestemd. Vanaf de derde woning vormt de dakgoot een asymmetrische topgevel. Karakteristiek voor deze eengezinswoningen is dat niet één woning gelijk is waardoor een afwisselend straatbeeld ontstaat.

blok B straatbeeld 2

[codepeople-post-map cat=”9″]

 

steegseweg wint passief bouwen award 2011!

Woningstichting Bergh en Veluwezoom Verkerk ontvingen gistermiddag tijdens Gevel 2012 in Ahoy Rotterdam uit handen van Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl, de Passief Bouwen Award 2011. Zij ontvingen deze voor de passiefwoningen ontworpen door Loko architecten aan Ten Renske en Potstal in Beek.

De jury roemde met name de hoge kwaliteit van de woningen. Als eerste in Nederland lukte het de partijen om het Passief Bouwen keurmerk nieuwbouw voor de sociale sector binnen te halen. “Het is bijzonder dat het deze partijen is gelukt om alle 13 woningen van een dergelijke kwaliteit te bouwen volgens dit keurmerk met een huurprijs beneden de huurtoeslaggrens.”, aldus de jury.

De jury ziet het project dat ook als een inspirerend voorbeeld voor de branche welke volgens hen dan ook navolging verdient op grote schaal.
De projectmanager Marcel van Bodegraven licht toe: “Door middel van de Design & Build methode, waarbij de aannemer verantwoordelijk wordt voor het totale proces, werd er veel winst behaald op het gebied van kwaliteit, waardoor de financiële stap naar een passiefhuis een relatief kleine was. Technisch gezien is het niet moeilijk om energiezuinige woningen te bouwen, de uitdaging zit ‘m in het betaalbaar houden ervan.” Woningstichting Bergh ging deze uitdaging aan samen met Veluwezoom en beide partijen hebben zien dat het mogelijk is. De directeur van Woningstichting Bergh, Arjan ter Bogt is trots: “Wij waarderen deze Award enorm. Voor ons is het een bevestiging van het feit dat we op de goede weg zijn en het moedigt ons aan om deze ingeslagen weg op het gebied van duurzaam bouwen ook voort te zetten.”
De jury waardeerde ook dat er tijdens het traject van verhuur veel aandacht is besteedt aan voorlichting richting toekomstige bewoners.

Het in november 2011 gerealiseerde project in Beek bestaat uit in totaal 13 passiefhuizen voor de verhuur en 8 zeer energiezuinige koopwoningen.

Het uitgangspunt bij passief bouwen is een gebouw te realiseren met een lage energiebehoefte. Dit wordt bereikt door extreem goede isolatie door een dikke isolatieschil, drielaags HR++ glas, oriëntatie op het zuiden voor optimale benutting van zonnewarmte, luchtdicht bouwen en een innovatief ventilatiesysteem. Dit systeem brengt de schone aangevoerde lucht op temperatuur met de warmte van de afgezogen lucht uit de woning. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen bijzonder lage energiekosten. Deze factoren zorgen voor een optimaal comfort in de woning tegen zeer lage energiekosten.

steegseweg | beek

8 starterswoningen, 5 eengezinswoningen, 8 levensloopgeschikte woningen | beek [gld.] | opdrachtgever: woningstichting bergh | aannemer veluwezoom verkerk | eerste sociale huurwoningen in Nederland met het certificaat: passief wonen keur | passief bouwen award 2011

Het plangebied vormt de grens van de bebouwde kom en het landelijk gebied. Om dit te benadrukken is gekozen om de karakteristieken van deze elementen te analyseren en te gebruiken in het ontwerp.
De plek dient daarmee als inspiratie voor het ontwerp.

…eerste sociale huurwoningen in Nederland met het certificaat: ‘Passief BouwenKeur’…

De bebouwde kom van Beek is grofweg te verdelen in een oude kern, uitbreidingswijken van na de oorlog, en een vrij recente uitbreidingswijk. Deze laatste bestaat uit woningen die qua vormgeving en materialisering geen aansluiting hebben met de oorspronkelijke Beekse bebouwing. Het is hoofdzakelijk catalogusbouw die in elke nieuwbouwwijk van Nederland te vinden is.
De oudere bebouwing is consistenter van vormgeving en hier zijn dan ook duidelijke regiospecifieke kenmerken uit te destilleren. De naoorlogse bouw kenmerkt zich door heldere volumes met zadeldaken uitgevoerd in rode baksteen met donkere keramische dakpannen. De oudere bebouwing sluit meer aan op de landelijke architectuur waarin ook vaak mansardekappen zijn toegepast.

De bebouwing in het plangebied Steegseweg bestaat uit 5 blokken met in totaal 21 rijenwoningen.
3 Blokken met starters- en doelgroepneutrale woningen welke aan ‘ten Renske’ zijn gesitueerd en 2 blokken van 4 levensloopgeschikte woningen aan de ‘Potstal’.

Ten Renske kenmerkt zich als een afwisselende straat door de diversiteit aan woningtypes. Dit geeft aanleiding om de gevelbeelden gevarieerd vorm te geven.

Aan de Potstal zijn alleen de levensloopgeschikte woningen gesitueerd met aan de overzijde een solitair geplaatst appartementengebouw. Hier wordt juist voor een rustige vormgeving gekozen waarbij de zuid-oostelijke oriëntering aanleiding geeft om de kapvorm en terreininrichting af te stemmen op de bezonning. De dakoverstekken zijn zodanig ontworpen en gesitueerd dat zowel in de zomer als in de winter optimaal gebruik gemaakt wordt van de energie die de zon te bieden heeft.

passief bouwen award 2011

Woningstichting Bergh en Veluwezoom Verkerk ontvingen tijdens Gevel 2012 in Ahoy Rotterdam uit handen van Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl, de Passief Bouwen Award 2011. Zij ontvingen deze voor de passiefwoningen ontworpen door Loko architecten aan Ten Renske en Potstal in Beek.

De jury roemde met name de hoge kwaliteit van de woningen. Als eerste in Nederland lukte het de partijen om het Passief Bouwen keurmerk nieuwbouw voor de sociale sector binnen te halen.

“Het is bijzonder dat het deze partijen is gelukt om alle 13 woningen van een dergelijke kwaliteit te bouwen volgens dit keurmerk met een huurprijs beneden de huurtoeslaggrens.”

passief bouwen award 2011

[codepeople-post-map cat=”9″]

broekkant | malden

49 rijenwoningen, 19 levensloopgeschikte woningen en 6 renovatiewoningen | malden | opdrachtgever: Oosterpoort projectontwikkeling | aannemer: Veluwezoom verkerk

Het plan: ‘wie de broek past…’ voor 74 woningen in Malden heeft de eerste prijs behaald in een selectieprocedure waaraan 5 teams deelnamen. In totaal zijn voor Oosterpoort projectontwikkeling 49 rijenwoningen, 19 levensloopgeschikte woningen en 6 renovatiewoningen gerealiseerd.
Het ontwerp onderscheidde zich in de eindbeoordeling op architectonisch ontwerp en de ruimtelijke inpassing in de omgeving. Ook de lage onderhoudskosten en de erg hoge energieprestatie van de woningen waren van grote invloed op de eindbeoordeling.

Het ontwerp onderscheidde zich in de eindbeoordeling op architectonsich ontwerp en de ruimtelijke inpassing in de omgeving. Ook de lage onderhoudskosten en de erg hoge energieprestatie van de woningen waren van grote invloed op de eindbeoordeling.
Veluwezoom Verkerk uit Zevenaar heeft de woningen gebouwd. Broekkant was na het plan Beinum west in Doesburg de tweede keer dat in samenwerking met de Veluwezoom Verkerk aan een dergelijke selectie is deelgenomen. En in beide gevallen succesvol….

meidoornstraat

[codepeople-post-map cat=”9″]