usselerweg | enschede

5 woningen | enschede | opdrachtgever: de woonplaats | aannemer: Klaassen vastgoedontwikkeling | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor de Usselerweg is de grote samenhang in de gevarieerde bebouwing. Wisselende kaprichtingen op bakstenen gevels welke zijn voorzien van soms rijke detaillering.

In ons ontwerp hebben wij dit karakter voortgezet door ook gebruik te maken van de voor de wijk zo kenmerkende rode bakstenen en rode dakpannen.

De woningen zijn zowel straat- als tuingericht georiënteerd. De woonkamers van de eindwoningen zijn herkenbaar door de grote kozijnen met lage vensterbanken. De tussenwoningen zijn met de keuken aan de straat gelegen. De hogere kozijnen krijgen hier een verticaal accent door witgeschilderde kaders. De middelste woning onderscheid zich duidelijk door de in de wijk veel voorkomende dwarskap. Om dit te accentueren is hier gekozen om de woning geheel wit te schilderen.

De gevel is daarnaast verrijkt met enkele authentieke details zoals bijvoorbeeld de horizontale goten, verticaal metselwerk tussen de voordeuren en een bloembak aan de gevel van de middelste woning in stijl van de goten.

[codepeople-post-map cat=”9″]

 

los hoes | enschede

vrijstaande woning | enschede | opdrachtgever: gemeente Enschede | ontwerpwedstrijd ’t vaneker

Twente staat bekend om haar boerderijen en hoeves die schijnbaar willekeurig in het landschap zijn gestrooid. Eén van de boerderijtypes die veel voorkomt is het zogenaamde los hoes.
Het is een eenvoudige vorm van het hallehuis. Er zijn geen wanden die de woonfuncties van de stallen scheiden. Iedereen leeft in één ruimte. Centraal in het originele ‘los hoes’ was de vuurplaats zonder rookafvoer. Via de zoldering moest de rook zijn weg vinden.

linksvoor

Het ontwerp: ‘los hoes’ is een eigentijdse vertaling van deze traditionele Twentse woon/werkvorm.
De oorspronkelijke architectonische vorm van de Twentse boerderij heeft een aantal bewerkingen ondergaan die ertoe leiden dat een open woning ontstaat. Door de grote uitsneden ontstaat een optimaal contact met de tuin met behoud van de architectonische beeldentaal. Dit wordt versterkt door oorspronkelijke regiospecifieke materialen toe te passen zoals keramische dakpannen en donkere houten gevels.
De garage is als volume uit de hoofdmassa gesneden en verplaatst waardoor een overkapping ontstaat bij de entree van de woning. Tussen de woning en de garage is plaats voor houtopslag. Het achterste deel van de woning is ingesneden en uit elkaar geschoven, waardoor een terras ontstaat met een visuele verbinding met zowel de volledige woning als de achtertuin. In het dakvlak zijn op diverse plaatsen daklichten aangebracht, waardoor geen dakkapellen nodig zijn.

De woning heeft zoals het motto doet vermoeden een open organisatie waarbij alle functies met elkaar in verbinding staan. De gebruiker kan echter door middel van in wanden verborgen schuifdeuren de ruimten onderling van elkaar afgescheiden. Net als in het oorspronkelijke ‘los hoes’ heeft ook de haard een centrale functie in het ontwerp. In het midden van de woonkamer is een grote haard geplaatst die ook vanuit de verdiepte eetkamer zichtbaar is. Ook het buitenterras en de hoofdslaapkamer op de verdieping hebben een eigen haard die van hetzelfde gemetselde rookkanaal gebruik maken.

Functioneel speelt de keuken een grote rol in het ontwerp. Door deze in het midden van de woning te situeren ontstaat een optimaal visueel contact met de volledige woning. De eetkamer en de woonkeuken zijn verdiept aangelegd. Hierdoor vormt het hardstenen aanrecht een mooie overgang naar de vijverrand en de ‘plintbank’.

rechtsvoor
Op de verdieping zijn twee zones te onderscheiden die met elkaar worden verbonden door een brug. De hoofdslaapkamer heeft zijn eigen bad- en kleedfaciliteiten die in open verbinding staan met de slaapruimte. Via een luik naar de vide is er vanuit deze slaapkamer contact mogelijk met de woonkamer. De overige 3 slaapkamers hebben hun eigen badkamer. Via de vide en het daklicht is er vanuit de overloop visueel contact met de tuin en de speelkamer/kantoor. De overloop heeft een plafond in de vorm van een daklicht dat de gehele oppervlakte bestrijkt.
’s Morgens kom je bij het afdalen van de trap niet in een hal uit, maar in woonkeuken waarmee de centrale functie hiervan nog eens wordt benadrukt.

ostade

24 appartementen, half verdiepte parkeergarage | Enschede | opdrachtgever: de woonplaats | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Op een aantal locaties in de wijk Stadsveld in Enschede moesten de nieuwe inbreidingsplannen parels in de wijk worden om zo toekomstige ontwikkelingen te prikkelen.

Op één van de locaties is een solitair appartementengebouw ontworpen met een zeer uitgesproken materialisering. Gedicteerd door de verkaveling en het gebruik heeft het hoofdgebouw een aantal sculpturale ingrepen ondergaan. De schuine vlakken die hierdoor zijn ontstaan worden geacentueerd door het kleur en materiaalgebruik. De bovenbouw zal in donkere leisteen worden uitgevoerd en de onderbouw en binnengevels in een contrasterende rode gevelbetimmering. De open kopgevels zijn gericht enerzijds gericht op een plein in de wijk en anderzijds op een stadsbos.

00 - a

de triangel | enschede

5 geschakelde woningen, 2 twee-onder-een-kap woningen, 21 rijwoningen | enschede | opdrachtgever: de woonplaats  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Een inbreidingsplan in de wijk Stadsveld in Enschede heeft geleid tot een ontwerp waarin de 24 van de 29 lichte modernistische woningen een eiland vormen in de wijk. De gevels zijn vanuit het gebruik en toch zeer grafisch ontworpen. Een doorgaande transparante plint vormt de basis voor een bovenliggend vlak met een sterk ritme.


De achterzijde van de woningen is als volume in een contrasterende grijze gevelplating uitgevoerd waardoor de hoogte van de woningen wordt benadrukt.
Tegenover het plangebied komen 5 woningen welke meer aansluiting zoeken bij de bestaande belendingen. Door een gelijke kapvorm vormt de nieuwbouw een logische voortzetting van het straatbeeld._02 artlantis 4 zonder persp  _01 artlantis 1