de watertuin zoeterwoude

24 twee-onder-één-kapwoningen | zoeterwoude | opdrachtgever: kalliste | aannemer: giesbers | design & construct prijsvraag

Op 10 november jl. is de gunning van het project Verde Vista Plas aan Kalliste Woningbouwontwikkeling definitief geworden. Kalliste ontwikkelt en realiseert 24 twee-onder-één-kapwoningen met een hoge GPR-score gelegen aan de Stadhouderslaan te Zoeterwoude. Het project ‘Wonen in de Watertuin’ is aan de achterzijde aan de toekomstige Verde Vista Plas gelegen.

In het coalitieakkoord is duurzaamheid een belangrijke speerpunt van de gemeente Zoeterwoude. In het project Verde Vista Plas wil de gemeente haar groene en duurzame imago handen en voeten geven. Een hoge GPR-score en een bijdrage aan de lokale biodiversiteit zijn daarom onderdeel van het project ‘Wonen in de Watertuin’.

Het project is een voortvloeisel uit het project W4: de aanleg van de verdiepte en verlengde A4 onder de Oude Rijn, en onderdeel van het stedenbouwkundig plan Verde Vista Meerburg. Het project ‘Wonen in de Watertuin’ is aan de achterzijde aan de toekomstige Verde Vista Plas gelegen. In het water worden diverse natuureilandjes gerealiseerd. Het wijkje heeft aan één zijde speelgelegenheid voor kinderen en aan de andere zijde een groenstrook tegenover de bestaande woningen van de Stadhouderslaan.

[codepeople-post-map cat=”9″]

vlinderstraat | beekbergen

renovatie 6 levensloopgeschikte woningen | beekbergen | opdrachtgever/aannemer: veluwezoom verkerk | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

Voor deze woningen uit 1971 is gevraagd een ontwerp te maken waarbij de uitstraling, het comfort en de energetische kwaliteit sterk zouden verbeteren. Ons voorstel zorgt voor een labelsprong van label E/F naar NOM (nul op de meter).

img_4317

vlinderstraat-2vlinderstraat

[codepeople-post-map cat=”10″]

galiciëstraat | lent

30 rijwoningen | Lent | opdrachtgever: Giesbers Wijchen iov Portaal | aannemer: Giesbers Wijchen | [niet gerealiseerd]

Na de succesvolle samenwerking bij de Valenciastraat is met aannemer Giesbers uit Wijchen het plan ‘galiciëstraat’ tot stand gekomen. Het betreft een plan in het kader van een design & construct selectie welke is geïnitieerd door woningcorporatie Portaal uit Nijmegen. Zij vroegen een binnen een beproefd bouwconcept een ontwerp te maken voor 30 nieuwe woningen aan de Galiciëstraat in Lent.

1510 A 1510 B - met dakkappel

[codepeople-post-map cat=”9″]

hogenkampseweg | renkum

45 rijwoningen | renkum | opdrachtgever: vivare | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor het stedenbouwkundige ontwerp is de verspringende rooilijn die in de bouwblokken is verwerkt. In de keuze van de materialen is deze verspringing benadrukt door de terugliggende woningen een donkerder kleur gevel en dak te geven waardoor de dieptewerking wordt versterkt.Dit beeld wordt nog eens versterkt door toevoeging van een duidelijke beëindiging van de dakvlakken.

 1 blok A rechtsvoor

Er is hier gekozen de woningen te verrijken met fraaie gemetselde schoorstenen. De woningen zijn erg gevarieerd qua orientatie. Bij de eindwoningen is in de meeste gevallen de woonkamer aan de straat gelegen. De tussenwoningen hebben allen de woonkamer aan de achterzijde van de woning met een optimaal contact met de achtertuin.

2 blok G linksvoor - kopie

Deze afwisselende orientatie is in het ontwerp duidelijk afleesbaar. Er is gekozen om de kozijnen qua maat en verhouding af te stemmen op de achterliggende functies. Hierdoor onderstaat een logisch afwisselend straatbeeld. De entree’s van de woningen zijn duidelijk herkenbaar door de inkadering. Naast de voordeuren is een accent aangebracht in het zogenaamde ‘wisselverband’. Een speelse variatie op het metselwerk onder de kozijnen van de oude woningen. De kaders zijn overigens ook een verwijzing naar de oorspronkelijke bebouwing waarbij ze ook incidenteel bij de badkamers waren toegepast. Met deze kaders is een spel gespeeld waarbij ook de aansluiting wordt gevonden bij de eerder gerenoveerde woningen met de karakteristieke dakopbouwen.

3 blok A midden

[codepeople-post-map cat=”9″]

vinkenplein

24 zorgappartementen, 7 appartementen, ± 1500 m² commerciële ruimten, horecapaviljoen, parkeergarage | bilthoven | opdrachtgever: klaassen vastgoedontwikkeling, gemeente bilthoven | niet gerealiseerd

Het  Vinkenplein wordt een mooie groene plek in Bilthoven. De brinkachtige inrichting zal met zijn groene karakter zorgen voor een prettige sfeer met veel gras en hoge bomen. Een mooie parkachtige setting binnen het huidige centrum. Hierbij is het van belang dat met de nieuwe bebouwing een fraaie overgang wordt gemaakt naar de omliggende straten en bebouwing.

melchiorlaan
In het ontwerp is hier veel aandacht aan geschonken. In de gevel aan de Melchiorlaan is bijvoorbeeld het straatbeeld ‘geknipt’ waardoor het oogt als een aaneenschakeling van individuele panden. Dit wordt versterkt door de differentiatie in de bakstenen in warme aardetinten . Dit ‘losknippen’ gebeurt ook bij het terug liggende trappenhuis dat daardoor zorgt voor een natuurlijke overgang naar de bebouwing aan het vinkenplein.

vinkenplein
De bebouwing aan het Vinkenplein krijgt een statiger karakter. Dit wordt verkregen door de sterke verticale geleding in de raamperforaties, maar ook door de gevels die afgewisseld worden in licht keimwerk, baksteen en natuursteen. De gevel aan het Vinkenplein oogt als één gevel die wel duidelijke geparcelleerd  is.  Er wordt gevarieerd in kleur en diepte in de gevel. Op de hoek met de Vinkenlaan wordt dit spel optimaal gespeeld door op de begane grond een getrapte uitsnede te maken die op de verdiepingen daarboven geleidelijk wordt opgevuld. Hierdoor ontstaat niet een fraai hoekaccent, maar ook wordt hiermee een mooie zichtlijn gecreëerd tussen de Kwinkelier en het Vinkenplein met haar horecapaviljoen. Het open karakter van deze hoek zal de eyecatcher van het nieuwe Vinkenplein worden.

reclame
De plint van het hele gebouw is voorzien van puien waarin het bovenste paneel gereserveerd zal blijven voor reclame. Daarnaast zullen haaks op de looprichting eenduidige reclameborden worden aangebracht. Het regisseren en handhaven van de reclame-uitingen zal in sterke mate bijdragen aan het chique karakter dat wij voor ogen hebben.

horecapaviljoen
Het Horecapaviljoen voegt zicht subtiel in de vormentaal van de pleininrichting. Het paviljoen is ontworpen in metaal, glas en hout. De druppelvormen van het groen zijn overgenomen in de vorm van het dak en de vloer van het paviljoen waardoor het optimaal wordt verbonden met het plein. Het transparante karakter heeft een sterke uitnodigende werking en zal bijdragen aan een levendig plein waar je het hele jaar prettig kunt vertoeven.

[codepeople-post-map cat=”15″]

 

3bloem fase 2 | doetinchem

2 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kap woningen, 35 rijwoningen, 8 levensloopgeschikte woningen | Doetinchem | opdrachtgever: volker wessels vastgoed, sité | aannemer: Veluwezoom verkerk | energienotanul woningen

Na het succes van de 1e fase van 3bloem is gestart met de verkoop van de tweede fase. Er zullen in totaal 49 woningen gebouwd worden: 22 koopwoningen (ontwikkeling VolkerWessels Vastgoed en Veluwezoom Verkerk) en 27 huurwoningen in opdracht van Sité Woondiensten uit Doetinchem (eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen).

[codepeople-post-map cat=”9″]

usselerweg | enschede

5 woningen | enschede | opdrachtgever: de woonplaats | aannemer: Klaassen vastgoedontwikkeling | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor de Usselerweg is de grote samenhang in de gevarieerde bebouwing. Wisselende kaprichtingen op bakstenen gevels welke zijn voorzien van soms rijke detaillering.

In ons ontwerp hebben wij dit karakter voortgezet door ook gebruik te maken van de voor de wijk zo kenmerkende rode bakstenen en rode dakpannen.

De woningen zijn zowel straat- als tuingericht georiënteerd. De woonkamers van de eindwoningen zijn herkenbaar door de grote kozijnen met lage vensterbanken. De tussenwoningen zijn met de keuken aan de straat gelegen. De hogere kozijnen krijgen hier een verticaal accent door witgeschilderde kaders. De middelste woning onderscheid zich duidelijk door de in de wijk veel voorkomende dwarskap. Om dit te accentueren is hier gekozen om de woning geheel wit te schilderen.

De gevel is daarnaast verrijkt met enkele authentieke details zoals bijvoorbeeld de horizontale goten, verticaal metselwerk tussen de voordeuren en een bloembak aan de gevel van de middelste woning in stijl van de goten.

[codepeople-post-map cat=”9″]

 

hatertse hei | nijmegen

renovatie 221 portiekwoningen | nijmegen | opdrachtgever: standvast wonen, groot onderhoud 2.1 | aannemer: groot onderhoud 2.1 | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

In de nijmeegse wijk hatertse hei staan 221 verouderde woningen. Via een design & construct uitvraag zijn een aantal partijen benaderd om een plan te maken. Hierbij stond naast de verduurzaming het beperken van overlast en omgang met de bewoners centraal.

01 achterzijde 02 straatbeeld 1 02 vooraanzicht

blaricummermeent | blaricum

13 eengezinswoningen | blaricum | opdrachtgever: het gooi en omstreken, klaassen | aannemer: klaassen

In deelgebied B van de Blaricummermeent is de uitgifte van gronden door de Gemeente gestart. Het Gooi en Omstreken zal aan de Stroomzijde grond kopen om grondgebonden woningen te realiseren.

Nieuwbouw van 13 eengezinswoningen
In januari dit jaar (2014) heeft Het Gooi en Omstreken 4 ontwikkelende bouwers gevraagd een ontwerp te maken voor een perceel aan de Stroomzijde. Het plan van Klaassen en loko architecten is tot winnaar van de selectie uitgeroepen. Er zullen 13 eengezinswoningen in 3 blokken worden gebouwd. De woningen worden modern, ruim, maar vooral ook zeer energiezuinig.