klaroenstraat | nijmegen

renovatie 120 appartementen | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: hendriks onderhoud en beheer

Aan de Nijmeegse Klaroenstraat en de Rapsodiestraat in Neerbosch-Oost heeft woningcorporatie Talis 120 appartementen vernieuwd. De gebouwen zijn beter geïsoleerd en ondergingen een ingrijpende metamorfose. Een nieuwe uitstraling die de wijk een impuls geeft en bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk.

De appartementen zijn bijna 50 jaar oud. Een leeftijd waarbij het nodig was om door groot onderhoud de woningen ook de komende 30 jaar prettig bewoonbaar te houden. Tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden zijn ook verbeteringen aan de woning uitgevoerd om het gemak, de veiligheid en de duurzaamheid te verbeteren.

foto’s: Hendriks, William Moore, Loko architecten

Bewoners

Het ontwerp is tot stand gekomen na workshops met een enthousiaste bewonersprojectgroep. De input van de bewoners leidde tot een helder pakket van wensen waarmee Loko architecten aan het werk ging. Zo werden op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners onder andere de balkons vergroot en kregen de entrees een krachtigere uitstraling.

Ontwerp

In het ontwerp is de heldere horizontale structuur van de bestaande gebouwen gerespecteerd en versterkt. Eén van de vurigste wensen van de bewonersprojectgroep was het vergroten van de balkons. Dit is gedaan door ze te combineren met een raambewassingsmogelijkheid, ook een wens van de bewoners. De balkons zorgen tevens voor de extra gewenste zonwering voor de onderliggende woning. Bij de bovenste woningen is zonwering gecreëerd door de oude dakrand te vervangen door een grote ranke dakrand.. Alleen ter plaatse van de entrees wordt deze onderbroken. De entrees zijn in de nieuwe situatie duidelijk te onderscheiden door de afwijkende verticale geleding. De wit gestucte zijwanden zijn constructief gebruikt om de balkons aan op te hangen. Hiertussen zijn houten lamellen aangebracht als zonwering voor de trappenhuizen. Op deze houten lamellen zijn grote rvs huisnummers geplaatst welke vanaf de straat duidelijk leesbaar zijn. De natuurlijke houten lamellen vormen een modern accent in het ingetogen kleurenpalet van de appartementen. De oude bakstenen gevels zijn gereinigd en donkergrijs met wit geschilderd. Binnen deze rustige kleurstelling vormen de knaloranje garagedeuren van de garageboxen tussen de vijf appartementengebouwen een uitgesproken accent.

Interieur

Naast de aanpassingen aan het exterieur werden de badkamers, toiletten, keukens en de standleidingen vervangen; een grote verbetering van comfort en woongenot voor de bewoners Aannemer Hendriks uit Oss gaf met veel respect blijk van de impact die de bouwwerkzaamheden op de bewoners hebben. Door een heldere strakke planning met duidelijke afspraken wist iedereen waar hij aan toe was.

Duurzaamheid

Minder zichtbaar, maar daardoor zeker niet minder belangrijk zijn de verbeteringen die zijn doorgevoerd om het oude energielabel E naar label A op te waarderen. De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van nieuwe hr++ beglazing. Ook zijn op het hele complex zonnepanelen aangebracht., Deze extra investering kon gedaan worden door subsidie uit de Gelderse Investeringsimpuls van de provincie Gelderland. Al deze werkzaamheden zorgen niet alleen voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook voor een besparing op de stookkosten voor de bewoners. Dit alles draagt bij aan duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen voor nu en in de toekomst.

Samen en betrokken

In het hele proces van initiatief tot en met de oplevering speelde betrokkenheid een grote rol. Zowel van de bewoners, als van de opdrachtgever, architect en aannemer. Dit uitte zich onder meer in de genoemde workshops met de bewoners. Ook vonden er diverse HRO- en Lean sessies met de uitvoerende partijen plaats en zijn diverse workshops gehouden om de samenwerking te optimaliseren. De workshops leidden tot een nadere kennismaking en er werd dieper ingegaan op de expertise en ervaringen van de diverse partijen. Hierdoor ontstond begrip en respect voor elkaars vakgebied en werd in een vroeg stadium kennis gedeeld. Gedurende de uitvoering wist iedereen hierdoor duidelijk wie waarvoor en waarop kon worden aangesproken. Dit leidde tot een prettige en efficiënte samenwerking. Het eindresultaat wordt door iedereen dan ook gezien als een mooie teamprestatie!

[codepeople-post-map cat=”10″]