containermuseum stadsblokken | arnhem

museum voor tijdelijke exposities, evenementengebouw, auditorium | arnhem

De strook land tussen de twee havens in de stadsblokken vormt de locatie voor ´Stadsblokken Arnhem´. Het gebouw is op meerdere niveaus een ontmoetingsplaats; Noord ontmoet Zuid, land ontmoet water en kunst ontmoet recreatie.
Het gebouw huisvest onder andere een museum, twee auditoria, een grand café en een vast podium voor evenementen.
Het museum richt zich op de wisselende tentoonstellingen die in zeecontainers plaatsvinden.   Door gebruik te maken van de diverse aanwezige logistieke netwerken kunnen de containers overal ter wereld worden ingericht, vervoerd en tentoongesteld worden in Arnhem.
Het museum van Arnhem zal daarmee het eerste van een mondiaal logistiek kunstnetwerk zijn.

Het gebouw wordt gevormd door een lange geperforeerde wand van ca. 200m lang. Aan de zijde van de Mandelabrug worden containers met de deuropeningen tegen de openingen van de wand geplaatst. In de containers kunnen naast de wisselende exposities ook ateliers worden ondergebracht.

 Aan de oostzijde van de geperforeerde wand zijn diverse blokken gesitueerd welke in baksteen uitgevoerd worden als referentie naar de baksteenindustrie in het rivierengebied. Vanuit het lange volume zijn de containers op verschillende niveaus bereikbaar.
Het grote volume aan de zuidzijde biedt ruimte aan een open podium welke voor evenementen en concerten kan worden ingezet. Het schuine metselwerk boven het podium vormt de vloer van het auditorium.

Het ontwerp is een ‘arnhemse’ variant van concept container museum dat al eerder te zien is geweest in het kader van de expositiereeks locatie Lent.

 

[codepeople-post-map cat=”17″]

saronix | doetinchem

34 zorgappartementen, 6 twee-onder-één kap woningen, 7 rijwoningen, 5 vrijstaande woningen, renovatie/herbestemming ketelhuis | Doetinchem | opdrachtgever: goldewijk | architectenselectie

Rondom het karakteristieke industrieële ketelhuis op het saronixterrein is het plan ontworpen voor grondgebonden woningen met zorgappartementen.
Het plangebied wordt doorsneden door een route voor langzaam verkeer waardoor een prettige openbare ruimte ontstaat. Rondom het ketelhuis wordt deze ruimte vergroot in de vorm van een plein. Het ketelhuis word door deze ingreep het middelpunt van het plangebied.

 

De zorgappartementen worden in twee volumes met verschillende hoogtes om het ketelhuis gepositioneerd met een transparante verbindingszone. De appartementen worden op kelderniveau met het ketelhuis verbonden waar een ontmoetingsruimte en zorgfuncties zijn ondergebracht. De ‘keldergang’ wordt doorgezet tot in het park en aan naast de gang zijn respectievelijk een verdiepte parktuin en een keldertuin bij het plein aangebracht.IJSSELSTRAAT 1

[codepeople-post-map cat=”9″]

containermuseum | lent

museum voor tijdelijke exposities | lent | ontworpen in het kader van de manifestatie “locatie lent”

Het Waalstrand onder de spoorbrug met zijn snelbinder vormt de locatie voor museum Lent. Het museum is op meerdere niveaus een ontmoetingsplaats; Lent ontmoet Nijmegen, land ontmoet water en kunst ontmoet recreatie.
Museum Lent richt zich op de wisselende tentoonstellingen die in zeecontainers plaatsvinden.

Door gebruik te maken van de diverse aanwezige logistieke netwerken kunnen de containers overal ter wereld worden ingericht, vervoerd en worden tentoongesteld in Lent.
Het museum van Lent zal daarmee het eerste van een mondiaal logistiek kunstnetwerk zijn.

Het gebouw wordt gevormd door een lange geperforeerde wand van ca. 200m lang. Aan de zijde van de spoorbrug worden containers met de deuropeningen tegen de openingen van de wand geplaatst. In de containers zijn naast de wisselende exposities ook ondersteunende functies ondergebracht.
Aan de zijde van het Waalstrand is een kassencomplex gesitueerd dat symbool staat voor de Lentse identiteit. Vanuit dit kassencomplex zijn de containers op verschillende niveaus bereikbaar. De transformatie van het tuindersdorp Lent is zichtbaar gemaakt door de ruimtelijke bewerking die het kassencomplex heeft ondergaan. Door elementen in hoogte en diepte ten opzichte van elkaar te verplaatsen transformeert het kassenlandschap tot een stadslandschap.

[codepeople-post-map cat=”17″]

komstraat | smidstraat

18 appartementen, commerciële ruimtes, half verdiepte parkeergarage | lobith | opdrachtgever: vryleve | aannemer: goldewijk | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

De historische architectuur van Lobith is de inspiratiebron geweest voor het plan voor 18 appartementen met commerciële ruimtes in het centrum van het dorp.
De karakteristieke materialen, de schaal en de ritmiek van de oorspronkelijke regionale bebouwing zijn vertaald in een plan dat met een zekere vanzelfsprekendheid zijn plaats vindt in de historische kern.

SONY DSC

klooster kranenburg

zorghotel met zorgappartementen | kranenburg | opdrachtgever: dijkman |  ontwerp: Ab Hans [werkzaam bij arx]

Een klooster dat al jaren zijn oorspronkelijke functie is verloren wordt getransformeerd tot zorghotel. Achter de oorspronkelijke bebouwing worden daarnaast zorgappartementen gerealiseerd.

De schaal en maat van deze bouwblokken is qua schaal en ritmiek optimaal afgestemd op de bestaande context. De drie nieuwe volumes vormen een binnentuin die refereert naar het oude kloosterleven.

De karakteristieken van de grootschalige bestaande bebouwing blijven gehandhaaft doordat de nieuwe bebouwing lager blijft dan de oorspronkelijke.

 

baywatchtower

badmeesterspost met douche | arnhem | opdrachtgever: stichting zwembad klarenbeek | aannemer: kuiper | ontwerp: Ab Hans [werkzaam bij wdj-a]

Een ogenschijnlijk eenvoudig object vormt de uitvalsbasis voor badmeester en is voorzien van een douchevoorziening.

foto-01 bijgewerkt lucht 2 - a
Een betonnen haak draagt het bordes. Hierop is uitkijkpost geplaatst die van constructief glas is gemaakt om te zorgen dat er geen enkele zichtbelemmerende constructie van staal of hout nodig was. Hierboven is een omkaderd een doorgaand stalen u-profiel het dak en de zonwering die beide van stalen golfplaten zijn gemaakt. De verticale delen zijn subtiel geperforeerd waarbij voldoende zicht vanuit de post op de achterliggende zonneweide ontstaat, maar vanaf de zonneweide lijkt het een gesloten wand.

foto-02

de driehoek | biddinghuizen

17 woonwerkwoningen | biddinghuizen | opdrachtgever: Nijhuis | aannemer: Nijhuis | ontwerp: Ab Hans [werkzaam bij AGS]

De driehoek is een gebied gelegen aan de noordzijde van Biddinghuizen. Het plan is als winnaar geselecteerd uit een aantal inzendingen voor de prijsvraag die voor dit gebied was uitgeschreven. In de opgave werd gevraagd om een combinatie van wonen en werken die als een buffer zou fungeren tussen een industrieterrein en een woonwijk. Het thema “stadsmuur” is geïntroduceerd voor de bebouwing langs de verbindingsweg. Over de muur steken de woningen als individuele volumes. Deze muur schermt de enclave af van de drukke weg.

Tussen de muur en de bedrijfsruimtes zijn patio’s gesitueerd.