takkenkamp | zelhem

uitbreiding kantoor | Zelhem | opdrachtgever: takkenkamp | aannemer: eigen beheer | gerealiseerd

Aan de Handelsweg in Zelhem wordt het kantoor van Takkenkamp uitgebreid.

Takkenkamp, met in Nederland vestigingen in Deventer, Lunteren, Oirschot, Groningen en Zelhem, is in 70 jaar uitgegroeid naar de grootse gespecialiseerde aannemer op het gebied van de gemetselde buitenschil (gevel) van vastgoed. Kerntaak van het bedrijf is renoveren en restaureren van gevels , voegen en voegwerk herstel.

voorgevel1

In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van kennis die in het bedrijf aanwezig is door met bijzondere metselwerk elementen te spelen.
Het sculpturale hoofdvolume versmelt de oorspronkelijke bebouwing met de nieuwbouw. De afgeschuinde vlakken vormen vloeiende overgangen waarbij één geveldeel langzaam van verticale muur naar schuin metselwerk transformeert.

De welstandscommissie heeft het ontwerp als “bovengemiddeld” beoordeeld.

[codepeople-post-map cat=”12″]

theaterwerkplaats roest | nijmegen

herbestemming smederij | Nijmegen | opdrachtgever: theaterwerkplaats Roest | aannemer: Kokke Nijmegen|

De oude smederij “Geveling” aan de Ooysedijk in Nijmegen is door aannemer Kokke prachtig verbouwd tot een inspirerende werkplek. Het industrieële karakter was de basis voor het ontwerp en is zoveel mogelijk behouden en geaccentueerd. Het vormde zelfs de basis voor de naam van het nieuwe bedrijf dat hier nu gevestigd is: “Theaterwerkplaats Roest”. Het duurzame karakter van de verbouwing is nauwelijks zichtbaar; het gebouw wordt verwarmd door middel van vloerverwarming. De warmtepomp werkt volledig op de zonnepanelen welke op de sheddaken subtiel zijn weggewerkt.

[codepeople-post-map cat=”10″]

vinkenplein

24 zorgappartementen, 7 appartementen, ± 1500 m² commerciële ruimten, horecapaviljoen, parkeergarage | bilthoven | opdrachtgever: klaassen vastgoedontwikkeling, gemeente bilthoven | niet gerealiseerd

Het  Vinkenplein wordt een mooie groene plek in Bilthoven. De brinkachtige inrichting zal met zijn groene karakter zorgen voor een prettige sfeer met veel gras en hoge bomen. Een mooie parkachtige setting binnen het huidige centrum. Hierbij is het van belang dat met de nieuwe bebouwing een fraaie overgang wordt gemaakt naar de omliggende straten en bebouwing.

melchiorlaan
In het ontwerp is hier veel aandacht aan geschonken. In de gevel aan de Melchiorlaan is bijvoorbeeld het straatbeeld ‘geknipt’ waardoor het oogt als een aaneenschakeling van individuele panden. Dit wordt versterkt door de differentiatie in de bakstenen in warme aardetinten . Dit ‘losknippen’ gebeurt ook bij het terug liggende trappenhuis dat daardoor zorgt voor een natuurlijke overgang naar de bebouwing aan het vinkenplein.

vinkenplein
De bebouwing aan het Vinkenplein krijgt een statiger karakter. Dit wordt verkregen door de sterke verticale geleding in de raamperforaties, maar ook door de gevels die afgewisseld worden in licht keimwerk, baksteen en natuursteen. De gevel aan het Vinkenplein oogt als één gevel die wel duidelijke geparcelleerd  is.  Er wordt gevarieerd in kleur en diepte in de gevel. Op de hoek met de Vinkenlaan wordt dit spel optimaal gespeeld door op de begane grond een getrapte uitsnede te maken die op de verdiepingen daarboven geleidelijk wordt opgevuld. Hierdoor ontstaat niet een fraai hoekaccent, maar ook wordt hiermee een mooie zichtlijn gecreëerd tussen de Kwinkelier en het Vinkenplein met haar horecapaviljoen. Het open karakter van deze hoek zal de eyecatcher van het nieuwe Vinkenplein worden.

reclame
De plint van het hele gebouw is voorzien van puien waarin het bovenste paneel gereserveerd zal blijven voor reclame. Daarnaast zullen haaks op de looprichting eenduidige reclameborden worden aangebracht. Het regisseren en handhaven van de reclame-uitingen zal in sterke mate bijdragen aan het chique karakter dat wij voor ogen hebben.

horecapaviljoen
Het Horecapaviljoen voegt zicht subtiel in de vormentaal van de pleininrichting. Het paviljoen is ontworpen in metaal, glas en hout. De druppelvormen van het groen zijn overgenomen in de vorm van het dak en de vloer van het paviljoen waardoor het optimaal wordt verbonden met het plein. Het transparante karakter heeft een sterke uitnodigende werking en zal bijdragen aan een levendig plein waar je het hele jaar prettig kunt vertoeven.

[codepeople-post-map cat=”15″]

 

kantoor talis | nijmegen

renovatie/kleuradvies kantoorgebouw woningcorporatie talis | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: jacobs bo

IMG_6373

nieuwIn het najaar van 2014 zijn de medewerkers van Talis van de Wezenlaan in Nijmegen verhuisd naar het voormalig kantoor van Honig in het Waalfront. Het oude kantoor paste niet meer bij de manier waarop Talis werkt: flexibel en in verbinding met elkaar, klanten en samenwerkingspartners. Het kantoor aan de Wezenlaan was daarnaast te groot en er was te weinig parkeerruimte. Walter Hamers, bestuurder bij Talis:

En we wilden geen nieuw kantoor als er zoveel panden leegstaan in de stad. Juist deze plek ligt midden in een gebied waar de komende jaren veel gaat gebeuren. We gaan hier de komende jaren, aan beide kanten van de Waal, volop bouwen. En het is goed om daar dichtbij te zitten.

[codepeople-post-map cat=”10″]

horecapaviljoen schuytgraaf

restaurant, cafe | arnhem [schuytgraaf] | opdrachtgever: MK vastgoed

Het horecapaviljoen komt aan de zuidzijde van zandwinplas de Schuytse Laak te liggen; één van de mooiste plekjes in Schuytgraaf. Het paviljoen wordt de parel aan het water: een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Na een wandeling of fietstocht een kopje koffie drinken met uitzicht over het water, even bijpraten met vrienden uit de buurt of aanschuiven voor een diner, het kan straks allemaal. Ook komen er mogelijkheden voor flexwerken, vergaderen en de ontvangst van gezelschappen. De ondernemers hopen dat het paviljoen ook dé trouwlocatie wordt van Arnhem-Zuid. Wethouder Gerrie Elfrink: “Het horecapaviljoen is een mooie en zeer welkome aanvulling in de wijk.”

De uitstraling van het paviljoen zal eigentijds en innovatief zijn en natuurlijk in relatie staan met het water. Het leidende thema in de bouw en tijdens de exploitatie is ‘zichtbare’ duurzaamheid.

[codepeople-post-map cat=”12″]

Nusantara

46 zorgstudio’s, 92 zorgappartementen, restaurant, zorg, gemeenschappelijke voorzieningen | in voorbereiding

vogelvlucht minder bomen overcapaciteitswoningen dagbesteding

[codepeople-post-map cat=”12″]

baksteen bushalte | masterclass baksteen

bakstenen bushalte | ontwerp in kader van knb masterclass baksteen 2013

Op 26 september 2013 vond de elfde KNB-BNA MasterClass Baksteen plaats in Tilburg. Tijdens deze 11e editie gaven meester-architecten Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten) en Paul Diederen (diederendirrix architecten) inzicht in de wijze waarop zij bij hun ontwerpen omgaan met baksteenmetselwerk. Dit werd  ondersteund door lezingen en een excursie in de ochtend waarbij diverse gebouwen in Tilburg werden bezocht.

In de middag hebben de deelnemers hun tanden gezet in een door de masters gemaakte ontwerpopdracht: ‘ontwerp een bushok dat geheel uit baksteen is opgebouwd’. De masters waren aangenaam verrast door de kwaliteit van de uitwerking van de plannen. De ontwerpen van Ab Hans van Loko architecten en het duo Arend Groenewegen en Henk Hamhuis werden door de masters uiteindelijk het hoogst gewaardeerd en kregen daarvoor uit de handen van de architecten een fraai boek van hun architectenbureau.

bushalte - masterclass baksteen - ontwerp Ab Hans

landmark

kantoor, showroom, werkplaats | roermond | opdrachtgever: goldewijk | design & construct aanbieding

De bouwlocatie van dit bedrijfspand is gelegen aan de snelweg. De karakteristieke hoogbouw manifesteert zich sterk en torent hoog boven de omliggende bebouwing uit. Het lage volume refereert naar het naastgelegen talud voor het viaduct. Dit wordt versterkt doordat het langzaam oplopende dak volledig als vegetatiedak is uitgevoerd. Het is één van de weinige duurzame onderdelen die heel nadrukkelijk zichtbaar is. Andere duurzame toepassingen in het gebouw hiervan zijn o.a.: betonkernactivering, grijswatercircuits en voorzieningen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

 

Kenmerkend zijn de cortenstalen volumes die aan de betonnen kern zijn opgehangen. Hierin zijn diverse publieksfuncties ondergebracht. Door de plaatsing en de uitvoering van de volledig glazen eindwand bieden deze ruimten een spectaculair uitzicht over de landerijen aan de overzijde van de snelweg.

impressie

betonkern met glasgevel