de triangel | enschede

5 geschakelde woningen, 2 twee-onder-een-kap woningen, 21 rijwoningen | enschede | opdrachtgever: de woonplaats  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Een inbreidingsplan in de wijk Stadsveld in Enschede heeft geleid tot een ontwerp waarin de 24 van de 29 lichte modernistische woningen een eiland vormen in de wijk. De gevels zijn vanuit het gebruik en toch zeer grafisch ontworpen. Een doorgaande transparante plint vormt de basis voor een bovenliggend vlak met een sterk ritme.


De achterzijde van de woningen is als volume in een contrasterende grijze gevelplating uitgevoerd waardoor de hoogte van de woningen wordt benadrukt.
Tegenover het plangebied komen 5 woningen welke meer aansluiting zoeken bij de bestaande belendingen. Door een gelijke kapvorm vormt de nieuwbouw een logische voortzetting van het straatbeeld._02 artlantis 4 zonder persp  _01 artlantis 1

podium | zeeland

36 woongebouwen | zeeland | prijsvraag het zeeuwse gezicht – nieuw tij

Het Zeeuwse landschap zal in de nabije toekomst plaats moeten bieden aan woningbouw. Hierbij is het van groot belang dat de identiteit van Zeeland niet onnodig verstoord wordt. Het “PODIUM” is een concept dat het landschap centraal stelt en de noodzakelijke woningbouw transformeert tot drager van het Zeeuwse landschap.

schets-01

Het “PODIUM” is ontworpen als een verdedigingswerk voor het landschap. Een ring van gemetselde steunberen vormt met vloedplanken een robuuste buitenschil waarbinnen 12 wooneenheden zijn ondergebracht. Bij hoog water kunnen extra vloedplanken tussen de steunberen worden geschoven zodat ook in waterrijke gebieden met wisselende waterstanden kan worden gewoond.
De binnentuin krijgt een arena-achtig karakter door de tribune-trap die de toegang vormt naar tot het eerste woonniveau. De woningen zijn zodanig ontworpen dat alle woonfuncties aan de buitenschil zijn gesitueerd en de verkeersfuncties aan de binnenschil. Deze vormen een geluidsbuffer naar de gezamenlijke binnentuin. De woningen verplaatsen per bouwlaag één segment, waardoor de verdiepingen van de woningen niet recht boven elkaar zijn gelegen. Deze getordeerde organisatie zorgt voor een groter zichtveld op de omliggende natuur.

 

36 “PODIA” zullen worden uitgestrooid over het Zeeuwse landschap. Elk “PODIUM” krijgt zijn eigen daktuin die afhankelijk van de context zal worden ingericht. Hierin zijn agrarische of recreatieve invullingen denkbaar.
De daktuinen zullen door de bewoners van het “PODIUM” worden beheerd. Dit zal niet alleen de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners stimuleren, maar ook het verantwoordelijkheidsbesef voor de natuur. Zoals vroeger landerijen door de boeren werden onderhouden zal in de toekomst steeds vaker de verantwoordelijkheid bij de bewoners komen te liggen.

05a

europaplein | zeddam

5 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-één kapwoningen, 12 rijwoningen | Zeddam | opdrachtgever: laris | aannemer: goldewijk | ontworpen bij arx

Op een inbreidingslocatie in het Gelderse Zeddam zijn een aantal vrijstaande en dubbele woningen geprojecteerd die aansluiting zoeken op de karakteristieken van de wijk. De uitstraling is eigentijds, maar niet confronterend.
Aansluiting is met name gevonden in de korrelgrootte, ordening, oriëntatie, kapvormen en kaprichtingen.

Aan de Noordzijde wordt de straat begeleid door een aantal dubbele woningen waarvan de “boekensteunen” onderling verschoven zijn waardoor er een zekere intimiteit ontstaat.
De bebouwing aan de zuidzijde is enigszins symmetrisch van opzet waardoor een rustig straatbeeld ontstaat. De over dwars geplaatste, gekoppelde, vrijstaande woningen vormen het zwaartepunt van het plangebied. Tegelijkertijd wordt door de verschillen in kaprichtingen, gevelbehandeling en kleuren een individualiteit meegegeven die het losse, informele karakter van de bebouwing onderstreept.

SONY DSC

komstraat | smidstraat

18 appartementen, commerciële ruimtes, half verdiepte parkeergarage | lobith | opdrachtgever: vryleve | aannemer: goldewijk | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

De historische architectuur van Lobith is de inspiratiebron geweest voor het plan voor 18 appartementen met commerciële ruimtes in het centrum van het dorp.
De karakteristieke materialen, de schaal en de ritmiek van de oorspronkelijke regionale bebouwing zijn vertaald in een plan dat met een zekere vanzelfsprekendheid zijn plaats vindt in de historische kern.

SONY DSC

klaprooshof | varsseveld

14 huurappartementen, 13 zorgappartementen 1 zorgunit | varsseveld | opdrachtgever: mvo projecten ism wonion | aannemer: ten brinke  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

In opdracht van Wonion en mvo projecten is appartementencomplex Klaprooshof in Varsseveld ontwikkeld. Appartementencomplex Klaprooshof is ontwikkeld voor twee verschillende doelgroepen die het complex samen zullen delen. Wonion verhuurt dertien appartementen aan, voornamelijk, 55-plussers. Daarnaast worden veertien appartementen aan Estinea verhuurd, een organisatie die zorg en diensten verleent aan mensen met een verstandelijke beperking.

SONY DSC

Het gebruik door de twee doelgroepen is in de vormgeving terug te zien. Een combinatie van een eigentijds bouwdeel en een aantal volumes met zadeldaken. Deze woningen zijn zodanig ontworpen, dat ze goed aansluiting vinden bij de bestaande bebouwing van de Doetinchemseweg. Het dorpse karakter van de omgeving blijft goed behouden.

 

de orchideetuin | zelhem

17 rijwoningen, 6 patiowoningen | zelhem | opdrachtgever: mvo projecten | aannemer: ten brinke  |  ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

De locatie voor deze 23 woningen is gelegen aan de rand van Zelhem grenzend aan het buitengebied op de hoek van de Hummeloseweg en de Orchideestraat. De inrichting van de locatie sluit aan op het groene karakter van het omliggende gebied; aan de Orchideestraat voornamelijk door het behouden van de eiken en aan de Hummelose-weg door de groen ingerichte ruimten tussen de woningen en de weg.

Door de houten gevelbekleding en de groene erfafscheiding ontstaat er een sterk natuurlijk accent dat goed past bij de sfeer van de omgeving. Ook is er aansluiting gezocht op het kleinschalige karakter van de omliggende bebouwing.

SONY DSC

klooster kranenburg

zorghotel met zorgappartementen | kranenburg | opdrachtgever: dijkman |  ontwerp: Ab Hans [werkzaam bij arx]

Een klooster dat al jaren zijn oorspronkelijke functie is verloren wordt getransformeerd tot zorghotel. Achter de oorspronkelijke bebouwing worden daarnaast zorgappartementen gerealiseerd.

De schaal en maat van deze bouwblokken is qua schaal en ritmiek optimaal afgestemd op de bestaande context. De drie nieuwe volumes vormen een binnentuin die refereert naar het oude kloosterleven.

De karakteristieken van de grootschalige bestaande bebouwing blijven gehandhaaft doordat de nieuwe bebouwing lager blijft dan de oorspronkelijke.

 

de driehoek | biddinghuizen

17 woonwerkwoningen | biddinghuizen | opdrachtgever: Nijhuis | aannemer: Nijhuis | ontwerp: Ab Hans [werkzaam bij AGS]

De driehoek is een gebied gelegen aan de noordzijde van Biddinghuizen. Het plan is als winnaar geselecteerd uit een aantal inzendingen voor de prijsvraag die voor dit gebied was uitgeschreven. In de opgave werd gevraagd om een combinatie van wonen en werken die als een buffer zou fungeren tussen een industrieterrein en een woonwijk. Het thema “stadsmuur” is geïntroduceerd voor de bebouwing langs de verbindingsweg. Over de muur steken de woningen als individuele volumes. Deze muur schermt de enclave af van de drukke weg.

Tussen de muur en de bedrijfsruimtes zijn patio’s gesitueerd.