transitorium | zwolle

36 appartementen + 10 grondgebonden woningen | zwolle | opdrachtgever: delta Wonen | architectenselectie | niet gerealiseerd

1421 straatbeeldDe locatie ‘transitorium’ in Zwolle is gelegen op een prachtige plek aan de gracht met volwassen groen. Links van de bouwlocatie staat de moderne glazen rechtbank. Aan de rechterzijde zullen woningen worden gerealiseerd welke qua architectuur verwijzen naar de historische stadskern. Een groter contrast qua architectuur lijkt bijna niet denkbaar; een modern iconisch gebouw dat staat voor de rechterlijke macht en kleinschalige burgerlijke woningbouw.De oude betekenis van het woord ‘transitorium’ staat voor ‘overgang’ of ‘doorgang’ en sluit qua betekenis mooi aan op het ontwerpvraagstuk dat er ligt. In onze visie stellen wij dat de woningen met een eigen identiteit een vanzelfsprekende overgang vormt tussen de twee uitersten.

analyse

Woningen

Het appartementengebouw zal worden voorzien van een half verdiepte parkeergelegenheid waar ook de bergingen van de appartementen zijn ondergebracht. Het dak van deze bergingen fungeert daardoor als het ware als tribune met uitzicht op de gracht. De overige parkeerplaatsen worden op het terrein ondergebracht. Hierbij worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gespaard.Er is gekozen om vanuit de appartementen optimaal contact met de omgeving mogelijk te maken. De privébuitenruimten van de appartementen zijn gelegen aan de zijde met het mooiste uitzicht op de gracht. De galerij is gelegen aan de zuidzijde van het gebouw, een aanleiding om hier ook buitenruimte voor de appartementen te creëren. Dit gebeurt door een extra brede ‘woongalerij’ te maken.De dubbele oriëntatie van de woningen heeft geleid tot een woningplattegrond met een centrale keuken waarbij de eethoek direct aan de ‘woongalerij’ is gelegen. Door de hal in feite intern te organiseren ontstaan zeer open en lichte woningen.De grondgebonden woningen zijn met de keuken aan de straat gericht. De trap komt centraal in de woning uit en kan indien gewenst worden afgescheiden van de overloop op de verdieping. Op de tweede verdieping is de mogelijkheid voor een dakterras.

Vormgeving

Er is qua vormgeving gekozen om een eigentijdse logische overgangte maken tussen de rechtbank en de historiserende woningbouw. Het relatief grote appartementengebouw wordt visueel verkleind door vormgeving op ‘kavelniveau’. Hierdoor wordt niet alleen aangesloten op de kleine korrel van de historiserende belending, ook wordt verwezen naar de architectuur van oude Hollandse grachtpanden. Ook bij de grondgebonden woningen zal per kavel differentiatie in vormgeving worden gemaakt door ook hier baksteen in verschillende warme tinten toe te passen.

[codepeople-post-map cat=”15″]

kolping | nijmegen

onderzoek revitalisering | opdrachtgever: talis

Na verschillende workshops en een excursie met de bewoners is een plan gemaakt om de kolpingbuurt in Nijmegen op te waarderen. In samenwerking met Talis, Bureau SRO, de gemeente en de bewoners is hiervoor een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan is de basis geworden voor de nieuwe planontwikkeling die middels een design & construct selectie is aanbesteed.
IMG_6789Bewonersparticipatie

[codepeople-post-map cat=”11″]

Nusantara

46 zorgstudio’s, 92 zorgappartementen, restaurant, zorg, gemeenschappelijke voorzieningen | in voorbereiding

vogelvlucht minder bomen overcapaciteitswoningen dagbesteding

[codepeople-post-map cat=”12″]

sportveld | kilder

6 levensloopgeschikte woningen, 16 rijwoningen | kilder | opdrachtgever: woningstichting bergh | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

Het plangebied is via één weg toegankelijk. Hierdoor is het een vrij opzichzelfstaand inbreidingsplan in Kilder. Dit wordt versterkt door de oriëntatie van de woningen aan de Sportlaan en de Schoolstraat. In de stedenbouwkundige opzet is gekozen om de nieuwbouw volledig te oriënteren op de nieuwe wijk.vogelvlucht 1 wit

Levensloopgeschikte woningen

De woningen welke gelegen zijn aan de weerszijden van de ontsluitingsweg krijgen een belangrijke rol in het totaalontwerp. In het beeldkwaliteitplan wordt terecht gesuggereerd dat deze twee woningen voorzien dienen te worden van een bijzondere kap.
Door de gekozen fasering in het plangebied zullen de twee ‘poortwoningen’ echter niet gelijktijdig worden gerealiseerd. Het lijkt ons echter van groot belang dat in de tweede fase deze toegangsweg qua architectuur symmetrisch zal worden afgerond.

blok A straatbeeld 2

In ons ontwerp hebben wij gekozen voor duidelijk markering van de entree van het gebied. De eindwoning heeft een kloeke kopgevel met een opgetilde kap. Deze opgetilde kap is de aanzet voor een spannend spel met kappen waardoor een afwisselend straatbeeld ontstaat.

Het stedenbouwkundige plan voorziet in een sprong in het midden van dit bouwblok . Door de sprong te verplaatsen naar de eindwoning wordt het markante karakter van de eindwoning nog eens versterkt. Een ander groot voordeel van deze ingreep is de vergroting van de achtertuinen van de woningen.

Eengezins woningen

De vormgeving van de eengezinswoningen sluit aan op de vormgeving van de levensloopgeschikte woningen. In dezelfde beeldentaal is een gevel ontworpen waarbij de gootlijn zorgt voor een dynamisch uiterlijk. De twee rechtse woningen hebben net als de tegenoverliggende levensloopgeschikte woningen een lage goot met daarboven een gevel die is uitgevoerd in dakpannen.
Ook de raamopeningen in deze gevels zijn op elkaar afgestemd. Vanaf de derde woning vormt de dakgoot een asymmetrische topgevel. Karakteristiek voor deze eengezinswoningen is dat niet één woning gelijk is waardoor een afwisselend straatbeeld ontstaat.

blok B straatbeeld 2

[codepeople-post-map cat=”9″]

 

containermuseum stadsblokken | arnhem

museum voor tijdelijke exposities, evenementengebouw, auditorium | arnhem

De strook land tussen de twee havens in de stadsblokken vormt de locatie voor ´Stadsblokken Arnhem´. Het gebouw is op meerdere niveaus een ontmoetingsplaats; Noord ontmoet Zuid, land ontmoet water en kunst ontmoet recreatie.
Het gebouw huisvest onder andere een museum, twee auditoria, een grand café en een vast podium voor evenementen.
Het museum richt zich op de wisselende tentoonstellingen die in zeecontainers plaatsvinden.   Door gebruik te maken van de diverse aanwezige logistieke netwerken kunnen de containers overal ter wereld worden ingericht, vervoerd en tentoongesteld worden in Arnhem.
Het museum van Arnhem zal daarmee het eerste van een mondiaal logistiek kunstnetwerk zijn.

Het gebouw wordt gevormd door een lange geperforeerde wand van ca. 200m lang. Aan de zijde van de Mandelabrug worden containers met de deuropeningen tegen de openingen van de wand geplaatst. In de containers kunnen naast de wisselende exposities ook ateliers worden ondergebracht.

 Aan de oostzijde van de geperforeerde wand zijn diverse blokken gesitueerd welke in baksteen uitgevoerd worden als referentie naar de baksteenindustrie in het rivierengebied. Vanuit het lange volume zijn de containers op verschillende niveaus bereikbaar.
Het grote volume aan de zuidzijde biedt ruimte aan een open podium welke voor evenementen en concerten kan worden ingezet. Het schuine metselwerk boven het podium vormt de vloer van het auditorium.

Het ontwerp is een ‘arnhemse’ variant van concept container museum dat al eerder te zien is geweest in het kader van de expositiereeks locatie Lent.

 

[codepeople-post-map cat=”17″]

saronix | doetinchem

34 zorgappartementen, 6 twee-onder-één kap woningen, 7 rijwoningen, 5 vrijstaande woningen, renovatie/herbestemming ketelhuis | Doetinchem | opdrachtgever: goldewijk | architectenselectie

Rondom het karakteristieke industrieële ketelhuis op het saronixterrein is het plan ontworpen voor grondgebonden woningen met zorgappartementen.
Het plangebied wordt doorsneden door een route voor langzaam verkeer waardoor een prettige openbare ruimte ontstaat. Rondom het ketelhuis wordt deze ruimte vergroot in de vorm van een plein. Het ketelhuis word door deze ingreep het middelpunt van het plangebied.

 

De zorgappartementen worden in twee volumes met verschillende hoogtes om het ketelhuis gepositioneerd met een transparante verbindingszone. De appartementen worden op kelderniveau met het ketelhuis verbonden waar een ontmoetingsruimte en zorgfuncties zijn ondergebracht. De ‘keldergang’ wordt doorgezet tot in het park en aan naast de gang zijn respectievelijk een verdiepte parktuin en een keldertuin bij het plein aangebracht.IJSSELSTRAAT 1

[codepeople-post-map cat=”9″]

de groene stip | sambeek

6 patiowoningen, 4 twee-onder-één kapwoningen, 8 appartementen | opdrachtgever: hegeman ecobouw

Aan de oorspronkelijke doorgaande dorpsstraat is een appartementengebouwtje gesitueerd. Hierachter komen een tweetal éénlaagse patiowoningen.

Richting de woonbuurt worden vier patiowoningen voorzien van een hoger bouwvolume in de vorm van een lessenaars-kap. Het plangebied wordt afgesloten door vier twee-onder-twee-kap-woningen. De verhoogde bouwvolumes aan de buitenste contouren van het plangebied ontstaan gaan de dialoog met elkaar aan. Hierdoor ontstaat een duidelijke eenheid in de nieuwbouw die toch aansluiting vind met de belendende bestaande bebouwing.

 

03 VOOR

de schel | angerlo

21 appartementen, 6 starterswoningen | Angerlo | opdrachtgever: laris | aannemer: joosten  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

SONY DSCOp het terrein van de voormalige cooperatie is een plan gemaakt waarin een appartementen en starterwoningen op een vanzelfsprekende manier met elkaar zijn verweven. Zowel in stedenbouwkundige setting als ook in ontsluiting. Op bergingen aan de achterzijde is bijvoorbeeld het dak toegankelijk gemaakt waardoor de appartementen allemaal met een lift toegankelijk zijn. Deze doorgaande galerij vormt daarnaast een belangrijke basis voor de onderlinge sociale contacten van de bewoners.

SONY DSC SONY DSC

ostade

24 appartementen, half verdiepte parkeergarage | Enschede | opdrachtgever: de woonplaats | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Op een aantal locaties in de wijk Stadsveld in Enschede moesten de nieuwe inbreidingsplannen parels in de wijk worden om zo toekomstige ontwikkelingen te prikkelen.

Op één van de locaties is een solitair appartementengebouw ontworpen met een zeer uitgesproken materialisering. Gedicteerd door de verkaveling en het gebruik heeft het hoofdgebouw een aantal sculpturale ingrepen ondergaan. De schuine vlakken die hierdoor zijn ontstaan worden geacentueerd door het kleur en materiaalgebruik. De bovenbouw zal in donkere leisteen worden uitgevoerd en de onderbouw en binnengevels in een contrasterende rode gevelbetimmering. De open kopgevels zijn gericht enerzijds gericht op een plein in de wijk en anderzijds op een stadsbos.

00 - a