melkerij lent | nijmegen

groot onderhoud en gevelrenovatie appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: jacobs bo iov de gemeenschap | aannemer: jacobs bo

Vanaf Athlonestraat tot aan de Waldeck Pyrmontsingel stond vroeger de fabriek Melkerij Lent, de belangrijkste melkproducent van Nijmegen en omgeving, een begrip voor oud Nijmegenaren. De jonge generatie weet echter weinig van de historie van de plek aan de wedren. Om de naam niet volledig verloren te laten gaan zal ze op de beide hoeken van het pand een prominente plek krijgen op de vernieuwde gevel. De transformatie van het pand is niet alleen van visuele aard. Er zal ook het nodige geinvesteerd worden in duurzaamheidsmaatregelen. De woningen zullen worden opgewaardeerd naar energielabel B.

img_0251
oude situatie

detail hoek hoek van gentstraat

 

[codepeople-post-map cat=”10″]

caenstraat | doetinchem

renovatie 312 appartementen | Doetinchem | opdrachtgever: sité | aannemer: …

Momenteel wordt hard gewerkt aan het ontwerp voor de renovatie van 6 flats aan de Caenstraat in Doetinchem. Binnenkort volgt meer info.

[codepeople-post-map cat=”10″]

 

maas waal staete | nijmegen

renovatie 77 appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: de variabele iov talis | aannemer: de variabele

Vandaag is voor een volle zaal bewoners het renovatieplan voor de flat ‘maas waal staete’ gepresenteerd. Het is het tweede complex uit een reeks van 3 dat aangepakt wordt in de wijk Neerbosch in Nijmegen. De werkzaamheden aan de ‘Aubadeflat’ zijn momenteel in uitvoering en later dit jaar zal ook het plan voor de ‘Nocturne’ worden gemaakt.

De presentatie leverde veel enthousiaste reacties op van de bewoners die vooral erg gecharmeerd zijn van de aangepaste entree.

01 VOORGEVEL

[codepeople-post-map cat=”10″]

theaterwerkplaats roest | nijmegen

herbestemming smederij | Nijmegen | opdrachtgever: theaterwerkplaats Roest | aannemer: Kokke Nijmegen|

De oude smederij “Geveling” aan de Ooysedijk in Nijmegen is door aannemer Kokke prachtig verbouwd tot een inspirerende werkplek. Het industrieële karakter was de basis voor het ontwerp en is zoveel mogelijk behouden en geaccentueerd. Het vormde zelfs de basis voor de naam van het nieuwe bedrijf dat hier nu gevestigd is: “Theaterwerkplaats Roest”. Het duurzame karakter van de verbouwing is nauwelijks zichtbaar; het gebouw wordt verwarmd door middel van vloerverwarming. De warmtepomp werkt volledig op de zonnepanelen welke op de sheddaken subtiel zijn weggewerkt.

[codepeople-post-map cat=”10″]

aubadestraat | nijmegen

renovatie 70 appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: de variabele iov talis | aannemer: de variabele

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het renovatieplan voor de 70 appartementen aan de Aubadestraat in Nijmegen. Binnenkort meer info.

01 VOORGEVEL

 

[codepeople-post-map cat=”10″]

hatertse hei | nijmegen

renovatie 221 portiekwoningen | nijmegen | opdrachtgever: standvast wonen, groot onderhoud 2.1 | aannemer: groot onderhoud 2.1 | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

In de nijmeegse wijk hatertse hei staan 221 verouderde woningen. Via een design & construct uitvraag zijn een aantal partijen benaderd om een plan te maken. Hierbij stond naast de verduurzaming het beperken van overlast en omgang met de bewoners centraal.

01 achterzijde 02 straatbeeld 1 02 vooraanzicht

[codepeople-post-map cat=”10″]

klaroenstraat | nijmegen

renovatie 120 appartementen | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: hendriks onderhoud en beheer

Aan de Nijmeegse Klaroenstraat en de Rapsodiestraat in Neerbosch-Oost heeft woningcorporatie Talis 120 appartementen vernieuwd. De gebouwen zijn beter geïsoleerd en ondergingen een ingrijpende metamorfose. Een nieuwe uitstraling die de wijk een impuls geeft en bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk.

De appartementen zijn bijna 50 jaar oud. Een leeftijd waarbij het nodig was om door groot onderhoud de woningen ook de komende 30 jaar prettig bewoonbaar te houden. Tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden zijn ook verbeteringen aan de woning uitgevoerd om het gemak, de veiligheid en de duurzaamheid te verbeteren.

foto’s: Hendriks, William Moore, Loko architecten

Bewoners

Het ontwerp is tot stand gekomen na workshops met een enthousiaste bewonersprojectgroep. De input van de bewoners leidde tot een helder pakket van wensen waarmee Loko architecten aan het werk ging. Zo werden op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners onder andere de balkons vergroot en kregen de entrees een krachtigere uitstraling.

Ontwerp

In het ontwerp is de heldere horizontale structuur van de bestaande gebouwen gerespecteerd en versterkt. Eén van de vurigste wensen van de bewonersprojectgroep was het vergroten van de balkons. Dit is gedaan door ze te combineren met een raambewassingsmogelijkheid, ook een wens van de bewoners. De balkons zorgen tevens voor de extra gewenste zonwering voor de onderliggende woning. Bij de bovenste woningen is zonwering gecreëerd door de oude dakrand te vervangen door een grote ranke dakrand.. Alleen ter plaatse van de entrees wordt deze onderbroken. De entrees zijn in de nieuwe situatie duidelijk te onderscheiden door de afwijkende verticale geleding. De wit gestucte zijwanden zijn constructief gebruikt om de balkons aan op te hangen. Hiertussen zijn houten lamellen aangebracht als zonwering voor de trappenhuizen. Op deze houten lamellen zijn grote rvs huisnummers geplaatst welke vanaf de straat duidelijk leesbaar zijn. De natuurlijke houten lamellen vormen een modern accent in het ingetogen kleurenpalet van de appartementen. De oude bakstenen gevels zijn gereinigd en donkergrijs met wit geschilderd. Binnen deze rustige kleurstelling vormen de knaloranje garagedeuren van de garageboxen tussen de vijf appartementengebouwen een uitgesproken accent.

Interieur

Naast de aanpassingen aan het exterieur werden de badkamers, toiletten, keukens en de standleidingen vervangen; een grote verbetering van comfort en woongenot voor de bewoners Aannemer Hendriks uit Oss gaf met veel respect blijk van de impact die de bouwwerkzaamheden op de bewoners hebben. Door een heldere strakke planning met duidelijke afspraken wist iedereen waar hij aan toe was.

Duurzaamheid

Minder zichtbaar, maar daardoor zeker niet minder belangrijk zijn de verbeteringen die zijn doorgevoerd om het oude energielabel E naar label A op te waarderen. De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van nieuwe hr++ beglazing. Ook zijn op het hele complex zonnepanelen aangebracht., Deze extra investering kon gedaan worden door subsidie uit de Gelderse Investeringsimpuls van de provincie Gelderland. Al deze werkzaamheden zorgen niet alleen voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook voor een besparing op de stookkosten voor de bewoners. Dit alles draagt bij aan duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen voor nu en in de toekomst.

Samen en betrokken

In het hele proces van initiatief tot en met de oplevering speelde betrokkenheid een grote rol. Zowel van de bewoners, als van de opdrachtgever, architect en aannemer. Dit uitte zich onder meer in de genoemde workshops met de bewoners. Ook vonden er diverse HRO- en Lean sessies met de uitvoerende partijen plaats en zijn diverse workshops gehouden om de samenwerking te optimaliseren. De workshops leidden tot een nadere kennismaking en er werd dieper ingegaan op de expertise en ervaringen van de diverse partijen. Hierdoor ontstond begrip en respect voor elkaars vakgebied en werd in een vroeg stadium kennis gedeeld. Gedurende de uitvoering wist iedereen hierdoor duidelijk wie waarvoor en waarop kon worden aangesproken. Dit leidde tot een prettige en efficiënte samenwerking. Het eindresultaat wordt door iedereen dan ook gezien als een mooie teamprestatie!

[codepeople-post-map cat=”10″]

kantoor talis | nijmegen

renovatie/kleuradvies kantoorgebouw woningcorporatie talis | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: jacobs bo

IMG_6373

nieuwIn het najaar van 2014 zijn de medewerkers van Talis van de Wezenlaan in Nijmegen verhuisd naar het voormalig kantoor van Honig in het Waalfront. Het oude kantoor paste niet meer bij de manier waarop Talis werkt: flexibel en in verbinding met elkaar, klanten en samenwerkingspartners. Het kantoor aan de Wezenlaan was daarnaast te groot en er was te weinig parkeerruimte. Walter Hamers, bestuurder bij Talis:

En we wilden geen nieuw kantoor als er zoveel panden leegstaan in de stad. Juist deze plek ligt midden in een gebied waar de komende jaren veel gaat gebeuren. We gaan hier de komende jaren, aan beide kanten van de Waal, volop bouwen. En het is goed om daar dichtbij te zitten.

[codepeople-post-map cat=”10″]

kolping | nijmegen

onderzoek revitalisering | opdrachtgever: talis

Na verschillende workshops en een excursie met de bewoners is een plan gemaakt om de kolpingbuurt in Nijmegen op te waarderen. In samenwerking met Talis, Bureau SRO, de gemeente en de bewoners is hiervoor een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan is de basis geworden voor de nieuwe planontwikkeling die middels een design & construct selectie is aanbesteed.
IMG_6789Bewonersparticipatie

[codepeople-post-map cat=”11″]