verduurzaming bungalow

verbouwing bungalow | bemmel | opdrachtgever: db

De verduurzaming en transformatie van deze bungalow is enthousiast ontvangen door de welstandscommissie.
Op dit moment bestaat het bouwblok uit 2 woningen. De voorste woning met 2 lagen en een kap zal worden gesloopt. Hiervoor zal verderop het perceel een nieuwe vrijstaande woning komen. De laagbouw zal worden gerenoveerd en verduurzaamd.

De gedateerde gevels worden aan de buitenzijde geïsoleerd en krijgen door het witte stukwerk, de donkere kozijnen en de houten accenten een eigentijds karakter.

De entree is nu verstopt achter een metselwerk schijf welke zal worden gesloopt. Het slecht geïsoleerde bloemkozijn wordt vervangen door een erker. Het dak wordt aan beide doorgetrokken waardoor in de nieuwe situatie één uitnodigend element ontstaat.
De entree, erker en veranda worden hierdoor op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden.

dakrenovatie benedenstad

dakrenovatie | nijmegen | opdrachtgever: talis | de variabele

Aan de voet van de spoorbrug wordt in de benedenstad van Nijmegen een grootschalige dakrenovatie uitgevoerd. Een belangrijke plek in de stad met de status beschermd stadsgezicht en hoog toetsingsniveau van de commissie beeldkwaliteit en cultuurhistorie.

De uitdaging was om de lekkages op een goede bouwkundige manier op te lossen. Daarnaast moest een goede oplossing gezocht worden om de verdikking van het dakpakket die de dakisolatie met zich mee zou brengen goed met de bestaande architectuur te laten samengaan.

Er is gekozen om de verhoging van het dak zo subtiel mogelijk uit te voeren waarbij de bestaande gevels niet worden aangetast door overstekken of andere ingrepen. Dit is gedaan door op de dakranden een terugliggende antraciet zinken rand aan te brengen die visueel wegvalt tegen de donkere dakvlakken. Ondanks de vele sprongen en vormen in het dak is het gelukt om dit overal consequent door te voeren.

werk in uitvoering: renovatie loods

De renovatie van de loods bij theaterwerkplaats roest is bijna klaar. De doorgeroeste golfplaten zijn vervangen door nieuwe – hoe kan het ook anders – cortenstalen golfplaten. De binnenwand is gemaakt van de nog bruikbare oude kozijnen van de loods en de woning. Ook zijn in de terrasvloer oude steenschotten gebruikt om zo min mogelijk nieuwe materialen toe te hoeven passen.

Als de stalen kozijnen en hekwerken geplaatst zijn kan er veilig van één van de mooiste uitzichten van Nijmegen worden genoten.

transvaalstraat

In augustus 2020 is De Variabele gestart met de renovatie van de 53 eengezinswoningen in de Transvaalstraat. De woningen hebben o.a. dak en spouwmuur isolatie, nieuwe (kleur) dakpannen en verbeterde mechanische ventilatie met CO2 melder.  Na de renovatie hebben de bewoners allemaal een energiezuinige, warme, comfortabele woning met energielabel A (nu F).

Wat is er gedaan

Dak

  • Dakisolatie, nieuwe dakpannen (donkergrijs), dakgoten, regenpijpen en aanpassing van de dakranden van de woningen.
  • We vernieuwden de bestaande dakramen.
  • We vervingen de dakbedekking van de bergingen.

Gevel

  • Spouwmuurisolatie
  • HR++ glas in bovenlicht woonkamer, met ventilatierooster
  • Reparatie van het voegwerk bij enkele zijgevels, de bergingen en de keermuren in de tuin.
  • Reparatie en schilderwerk van de betonranden boven de slaapkamerramen aan de achtergevel van de woningen.

Ventilatie

  • Aanbrengen CO2-sensor aan het ventilatiesysteem in de woonkamer en de hoofdslaapkamer

Een optie voor de bewoners was een vaste trap naar de zolder.

Energie zuiniger en lagere lasten

Na deze renovatie met het isolatiepakket hebben de bewoners een meer comfortabele en energiezuinige woning. Gemiddeld maken de woningen maar liefst 5 stappen naar energielabel A.

moeder-kind huis

In februari 2019 is Takkenkamp gevelonderhoud gestart met de volledige restauratie van het voormalige gemeentehuis Ambt-Doetinchem aan de Varsseveldseweg. Het monumentale pand heeft in al die jaren veel verschillende gebruiksdoelen gehad. De laatste negen jaar zat kerkgenootschap Leef! in het pand. Vanaf april 2020 is zorgorganisatie Pluryn gestart met een moeder- en kindhuis.

Begeleid wonen voor moeder en kind is er voor jonge moeders en voor meiden die binnenkort gaan bevallen tussen de 14 en 23 jaar oud. Voor het zelfstandig wonen met begeleiding is de leeftijd van 17 tot 26 jaar. De jonge vrouwen hebben een licht verstandelijke beperking met een IQ tussen de 55 en 85. De begeleiding en zorg zal door Pluryn worden verleend.

Historie

Het pand is gebouwd in 1861 als gemeentehuis van Ambt-Doetinchem, de toenmalige zelfstandige gemeente naast Stad Doetinchem. In 1920 gingen beide gemeenten samen verder.

Nieuwe invulling

Het Moeder- en kindhuis van Pluryn gaat bestaan uit meerdere onderdelen. In totaal zijn 19 appartementen gecreëerd, ieder met een eigen badkamer en keukenblok, daarnaast zijn er 2 grote centrale keukens en centrale huiskamers waar onder begeleiding kan worden gekookt.

Werkzaamheden

Om het pand klaar te maken voor de toekomst is er ontzettend veel werk verricht. De bestaande verdiepingsvloer en de vloeren op de begane grond zijn verwijderd om ruimte te maken voor een volledige staalconstructie welke onder de oorspronkelijke sporen kap is geplaatst. Ook zijn alle asbesthoudende materialen eruit gehaald. Binnen is een volledig nieuwe verdiepingsvloer en zolder geplaatst. Deze zijn extra geïsoleerd met estrich platen ivm goede geluid en brandwerend eigenschappen. Naast het compleet vernieuwen van alle elektra zijn er ook zorg specifieke installaties geïnstalleerd. Denk aan een intercom, zuster oproepsysteem en deurstand signalering. Het Ambt heeft een energielabel A

  • Monumentaal isolatieglas
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • 93 zonnepanelen
Monument

Omdat het een gemeentelijk monument betreft is er met zorg gekeken naar het behoud van zoveel mogelijk originele elementen. De gevels zijn volledig hersteld en opnieuw gevoegd. De oorspronkelijke sporen kap is gehandhaafd . Bestaande houten kozijnen zijn behouden en voorzien van monumentaal isolatieglas. Ook zit binnen nog de oude kluis waar vroeger alle waardevolle spullen werden bewaard. 

foto’s: takkenkamp | edwin van de graaf | loko architecten

waardzicht krimpen ad ijssel

test
renovatie commerciële plint waardzicht | krimpen aan den ijssel| opdrachtgever: Talen iov Mooiland

Na jaren van wildgroei op de gevels van reclame-uitingen en armaturen is besloten de commerciële plint van het complex waardzicht nieuw leven in te blazen. Naast de reclame-uitingen is de gedateerde kleurstelling aangepakt waarmee meer recht wordt gedaan aan de restaurants en de bowlingbaan.

uitbreiding monumentale boerderij lent

uitbreiding monumentale hallenboerderij | Lent | opdrachtgever: M + R

Voor een particuliere opdrachtgever heeft loko architecten het ontwerp gemaakt voor de nieuwe uitbreiding van een monumentale Hallenboerderij. De terpboerderij ligt in het groene bij de Lentste plas.  op een terp.

 

 

herbestemming kantoor rijnstraat 10 | den bosch

herbestemming kantoor tot 36 appartementen | Den Bosch | opdrachtgever: de vries iov mooiland | aannemer: zegers bouw

In opdracht van Mooiland is Zegers Bouw bv gestart met de werkzaamheden om het kantoorpand aan de Rijnstraat 10 in ’s-Hertogenbosch te transformeren naar een wooncomplex met 36 duurzame, sociale huurappartementen. Bart Kivits, directeur Vastgoed: “Het pand heeft een bijzonder mooie ligging aan het water de Aa en beschikt over een open entree en een ruimtelijke hal. Dit is de erfenis van de voormalige indeling als kantoorpand. Wij houden de bestaande structuren van het pand zoveel mogelijk intact”.
Binnenkort meer info.

verduurzaming Hengstdal | nijmegen

verduurzaming 236 woningen | Nijmegen | opdrachtgever: klok iov de gemeenschap | aannemer: klok

In de Nijmeegse wijk Hengstdal vind in drie fasen een grote verduurzamingsslag plaats van de woningvoorraad van woningcorporatie de Gemeenschap.

[codepeople-post-map cat=”10″]

 

nocturne nijmegen

groot onderhoud 77 appartementen | Nijmegen | opdrachtgever: de variabele iov talis | aannemer: de variabele

Binnenkort wordt in navolging van de Aubade en Maas Waal Staete gestart met het groot onderhoud van de Nocturne. In opdracht van de Variabele is dit de laatste van de drie flats van Talis die in de wijk Neerbosch worden aangepakt. Het ontwerp toont grote verwantschap met de eerste twee flats. Bijzonder aan dit ontwerp is de integratie van de vleermuiskasten. Op subtiele wijze zijn deze kasten verwerkt in het patroon van de nieuwe gevelbekleding.