de lanenbuurt | elst

5 vrijstaande woningen, 50 twee-onder-één-kap woningen, 60 rijwoningen | elst [gld] | opdrachtgever: kwp projecten | aannemer: Veluwezoom verkerk | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

De Lanenbuurt is een onderdeel van de uitbreidingswijk Westeraam in Elst. In twee fases wordt een totaal van 115 woningen gebouwd.
Uitgangspunt in het ontwerp is de kap die telkens als een deken over de diverse woningen is gedrapeerd. Door de verschillende kaprichtingen en assymetrische kapvormen ontstaat een dynamisch straatbeeld. Dit wordt versterkt wordt door de gevarieerde gevelcomposities waarin de kap ook een nadrukkelijke rol op zich neemt.

 

de triangel | enschede

5 geschakelde woningen, 2 twee-onder-een-kap woningen, 21 rijwoningen | enschede | opdrachtgever: de woonplaats  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Een inbreidingsplan in de wijk Stadsveld in Enschede heeft geleid tot een ontwerp waarin de 24 van de 29 lichte modernistische woningen een eiland vormen in de wijk. De gevels zijn vanuit het gebruik en toch zeer grafisch ontworpen. Een doorgaande transparante plint vormt de basis voor een bovenliggend vlak met een sterk ritme.


De achterzijde van de woningen is als volume in een contrasterende grijze gevelplating uitgevoerd waardoor de hoogte van de woningen wordt benadrukt.
Tegenover het plangebied komen 5 woningen welke meer aansluiting zoeken bij de bestaande belendingen. Door een gelijke kapvorm vormt de nieuwbouw een logische voortzetting van het straatbeeld._02 artlantis 4 zonder persp  _01 artlantis 1

europaplein | zeddam

5 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-één kapwoningen, 12 rijwoningen | Zeddam | opdrachtgever: laris | aannemer: goldewijk | ontworpen bij arx

Op een inbreidingslocatie in het Gelderse Zeddam zijn een aantal vrijstaande en dubbele woningen geprojecteerd die aansluiting zoeken op de karakteristieken van de wijk. De uitstraling is eigentijds, maar niet confronterend.
Aansluiting is met name gevonden in de korrelgrootte, ordening, oriëntatie, kapvormen en kaprichtingen.

Aan de Noordzijde wordt de straat begeleid door een aantal dubbele woningen waarvan de “boekensteunen” onderling verschoven zijn waardoor er een zekere intimiteit ontstaat.
De bebouwing aan de zuidzijde is enigszins symmetrisch van opzet waardoor een rustig straatbeeld ontstaat. De over dwars geplaatste, gekoppelde, vrijstaande woningen vormen het zwaartepunt van het plangebied. Tegelijkertijd wordt door de verschillen in kaprichtingen, gevelbehandeling en kleuren een individualiteit meegegeven die het losse, informele karakter van de bebouwing onderstreept.

SONY DSC

klaprooshof | varsseveld

14 huurappartementen, 13 zorgappartementen 1 zorgunit | varsseveld | opdrachtgever: mvo projecten ism wonion | aannemer: ten brinke  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

In opdracht van Wonion en mvo projecten is appartementencomplex Klaprooshof in Varsseveld ontwikkeld. Appartementencomplex Klaprooshof is ontwikkeld voor twee verschillende doelgroepen die het complex samen zullen delen. Wonion verhuurt dertien appartementen aan, voornamelijk, 55-plussers. Daarnaast worden veertien appartementen aan Estinea verhuurd, een organisatie die zorg en diensten verleent aan mensen met een verstandelijke beperking.

SONY DSC

Het gebruik door de twee doelgroepen is in de vormgeving terug te zien. Een combinatie van een eigentijds bouwdeel en een aantal volumes met zadeldaken. Deze woningen zijn zodanig ontworpen, dat ze goed aansluiting vinden bij de bestaande bebouwing van de Doetinchemseweg. Het dorpse karakter van de omgeving blijft goed behouden.

 

startersstal | keijenborg

6 starterswoningen | keijenborg | opdrachtgever: lebbink  |  ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Hoe benut je vrijkomende agrarische gebouwen om starters op de woningmarkt aan betaalbare woningen te helpen? Dit project speelt in op die actuele vraag. De verbouwing van een buiten gebruik geraakte stal tot starterswoningen draagt bovendien bij aan het vitaliseren van het platteland.

Uitgangspunt in het ontwerp is de hoofdvorm die intact wordt gelaten en versterkt door helder materiaalgebruik en door de toegepaste gevelopeningen. Door middel van verticale en horizontale doorsnij-dingen wordt een blik in het volume gegund. Een interne gaanderij zorgt voor de ontsluiting van de woningen. Op drie plaatsen zijn vanaf deze gaanderij verticale doorsnijdingen aangebracht.
Deze zorgen tevens voor de daglichttoetreding van de op de verdieping gelegen slaapvertrekken.
De gevels refereren met de zwarte houten delen naar de in de regio veel voorkomende schuren. Het dak wordt voorzien van
oorspronkelijke oud Hollandse dakpannen. De gevels zijn voorzien van grote contrasterende openingen waardoor de hoofdstructuur intact blijft.

 

de orchideetuin | zelhem

17 rijwoningen, 6 patiowoningen | zelhem | opdrachtgever: mvo projecten | aannemer: ten brinke  |  ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

De locatie voor deze 23 woningen is gelegen aan de rand van Zelhem grenzend aan het buitengebied op de hoek van de Hummeloseweg en de Orchideestraat. De inrichting van de locatie sluit aan op het groene karakter van het omliggende gebied; aan de Orchideestraat voornamelijk door het behouden van de eiken en aan de Hummelose-weg door de groen ingerichte ruimten tussen de woningen en de weg.

Door de houten gevelbekleding en de groene erfafscheiding ontstaat er een sterk natuurlijk accent dat goed past bij de sfeer van de omgeving. Ook is er aansluiting gezocht op het kleinschalige karakter van de omliggende bebouwing.

SONY DSC

de driehoek | biddinghuizen

17 woonwerkwoningen | biddinghuizen | opdrachtgever: Nijhuis | aannemer: Nijhuis | ontwerp: Ab Hans [werkzaam bij AGS]

De driehoek is een gebied gelegen aan de noordzijde van Biddinghuizen. Het plan is als winnaar geselecteerd uit een aantal inzendingen voor de prijsvraag die voor dit gebied was uitgeschreven. In de opgave werd gevraagd om een combinatie van wonen en werken die als een buffer zou fungeren tussen een industrieterrein en een woonwijk. Het thema “stadsmuur” is geïntroduceerd voor de bebouwing langs de verbindingsweg. Over de muur steken de woningen als individuele volumes. Deze muur schermt de enclave af van de drukke weg.

Tussen de muur en de bedrijfsruimtes zijn patio’s gesitueerd.