de watertuin zoeterwoude

24 twee-onder-één-kapwoningen | zoeterwoude | opdrachtgever: kalliste | aannemer: giesbers | design & construct prijsvraag

Op 10 november jl. is de gunning van het project Verde Vista Plas aan Kalliste Woningbouwontwikkeling definitief geworden. Kalliste ontwikkelt en realiseert 24 twee-onder-één-kapwoningen met een hoge GPR-score gelegen aan de Stadhouderslaan te Zoeterwoude. Het project ‘Wonen in de Watertuin’ is aan de achterzijde aan de toekomstige Verde Vista Plas gelegen.

In het coalitieakkoord is duurzaamheid een belangrijke speerpunt van de gemeente Zoeterwoude. In het project Verde Vista Plas wil de gemeente haar groene en duurzame imago handen en voeten geven. Een hoge GPR-score en een bijdrage aan de lokale biodiversiteit zijn daarom onderdeel van het project ‘Wonen in de Watertuin’.

Het project is een voortvloeisel uit het project W4: de aanleg van de verdiepte en verlengde A4 onder de Oude Rijn, en onderdeel van het stedenbouwkundig plan Verde Vista Meerburg. Het project ‘Wonen in de Watertuin’ is aan de achterzijde aan de toekomstige Verde Vista Plas gelegen. In het water worden diverse natuureilandjes gerealiseerd. Het wijkje heeft aan één zijde speelgelegenheid voor kinderen en aan de andere zijde een groenstrook tegenover de bestaande woningen van de Stadhouderslaan.

[codepeople-post-map cat=”9″]

helene swarthlaan | uithoorn

20 rijwoningen | uithoorn | opdrachtgever: kalliste | aannemer: giesbers wijchen

Kalliste en de gemeente Uithoorn ontwikkelen samen deze locatie in de wijk Zijdelwaard. Op deze voormalige basisschoollocatie (De Dolfijn) worden circa 20 eengezinswoningen gerealiseerd. Kenmerkend zijn de mogelijkheden om de woning aan te passen aan de persoonlijke woonwensen. Daarnaast liggen de woningen op royale percelen met voldoende parkeergelegenheid.

[codepeople-post-map cat=”9″]

galiciëstraat | lent

30 rijwoningen | Lent | opdrachtgever: Giesbers Wijchen iov Portaal | aannemer: Giesbers Wijchen | [niet gerealiseerd]

Na de succesvolle samenwerking bij de Valenciastraat is met aannemer Giesbers uit Wijchen het plan ‘galiciëstraat’ tot stand gekomen. Het betreft een plan in het kader van een design & construct selectie welke is geïnitieerd door woningcorporatie Portaal uit Nijmegen. Zij vroegen een binnen een beproefd bouwconcept een ontwerp te maken voor 30 nieuwe woningen aan de Galiciëstraat in Lent.

1510 A 1510 B - met dakkappel

[codepeople-post-map cat=”9″]

hogenkampseweg | renkum

45 rijwoningen | renkum | opdrachtgever: vivare | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor het stedenbouwkundige ontwerp is de verspringende rooilijn die in de bouwblokken is verwerkt. In de keuze van de materialen is deze verspringing benadrukt door de terugliggende woningen een donkerder kleur gevel en dak te geven waardoor de dieptewerking wordt versterkt.Dit beeld wordt nog eens versterkt door toevoeging van een duidelijke beëindiging van de dakvlakken.

 1 blok A rechtsvoor

Er is hier gekozen de woningen te verrijken met fraaie gemetselde schoorstenen. De woningen zijn erg gevarieerd qua orientatie. Bij de eindwoningen is in de meeste gevallen de woonkamer aan de straat gelegen. De tussenwoningen hebben allen de woonkamer aan de achterzijde van de woning met een optimaal contact met de achtertuin.

2 blok G linksvoor - kopie

Deze afwisselende orientatie is in het ontwerp duidelijk afleesbaar. Er is gekozen om de kozijnen qua maat en verhouding af te stemmen op de achterliggende functies. Hierdoor onderstaat een logisch afwisselend straatbeeld. De entree’s van de woningen zijn duidelijk herkenbaar door de inkadering. Naast de voordeuren is een accent aangebracht in het zogenaamde ‘wisselverband’. Een speelse variatie op het metselwerk onder de kozijnen van de oude woningen. De kaders zijn overigens ook een verwijzing naar de oorspronkelijke bebouwing waarbij ze ook incidenteel bij de badkamers waren toegepast. Met deze kaders is een spel gespeeld waarbij ook de aansluiting wordt gevonden bij de eerder gerenoveerde woningen met de karakteristieke dakopbouwen.

3 blok A midden

[codepeople-post-map cat=”9″]

transitorium | zwolle

36 appartementen + 10 grondgebonden woningen | zwolle | opdrachtgever: delta Wonen | architectenselectie | niet gerealiseerd

1421 straatbeeldDe locatie ‘transitorium’ in Zwolle is gelegen op een prachtige plek aan de gracht met volwassen groen. Links van de bouwlocatie staat de moderne glazen rechtbank. Aan de rechterzijde zullen woningen worden gerealiseerd welke qua architectuur verwijzen naar de historische stadskern. Een groter contrast qua architectuur lijkt bijna niet denkbaar; een modern iconisch gebouw dat staat voor de rechterlijke macht en kleinschalige burgerlijke woningbouw.De oude betekenis van het woord ‘transitorium’ staat voor ‘overgang’ of ‘doorgang’ en sluit qua betekenis mooi aan op het ontwerpvraagstuk dat er ligt. In onze visie stellen wij dat de woningen met een eigen identiteit een vanzelfsprekende overgang vormt tussen de twee uitersten.

analyse

Woningen

Het appartementengebouw zal worden voorzien van een half verdiepte parkeergelegenheid waar ook de bergingen van de appartementen zijn ondergebracht. Het dak van deze bergingen fungeert daardoor als het ware als tribune met uitzicht op de gracht. De overige parkeerplaatsen worden op het terrein ondergebracht. Hierbij worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gespaard.Er is gekozen om vanuit de appartementen optimaal contact met de omgeving mogelijk te maken. De privébuitenruimten van de appartementen zijn gelegen aan de zijde met het mooiste uitzicht op de gracht. De galerij is gelegen aan de zuidzijde van het gebouw, een aanleiding om hier ook buitenruimte voor de appartementen te creëren. Dit gebeurt door een extra brede ‘woongalerij’ te maken.De dubbele oriëntatie van de woningen heeft geleid tot een woningplattegrond met een centrale keuken waarbij de eethoek direct aan de ‘woongalerij’ is gelegen. Door de hal in feite intern te organiseren ontstaan zeer open en lichte woningen.De grondgebonden woningen zijn met de keuken aan de straat gericht. De trap komt centraal in de woning uit en kan indien gewenst worden afgescheiden van de overloop op de verdieping. Op de tweede verdieping is de mogelijkheid voor een dakterras.

Vormgeving

Er is qua vormgeving gekozen om een eigentijdse logische overgangte maken tussen de rechtbank en de historiserende woningbouw. Het relatief grote appartementengebouw wordt visueel verkleind door vormgeving op ‘kavelniveau’. Hierdoor wordt niet alleen aangesloten op de kleine korrel van de historiserende belending, ook wordt verwezen naar de architectuur van oude Hollandse grachtpanden. Ook bij de grondgebonden woningen zal per kavel differentiatie in vormgeving worden gemaakt door ook hier baksteen in verschillende warme tinten toe te passen.

[codepeople-post-map cat=”15″]

3bloem fase 2 | doetinchem

2 vrijstaande woningen, 4 twee-onder-een-kap woningen, 35 rijwoningen, 8 levensloopgeschikte woningen | Doetinchem | opdrachtgever: volker wessels vastgoed, sité | aannemer: Veluwezoom verkerk | energienotanul woningen

Na het succes van de 1e fase van 3bloem is gestart met de verkoop van de tweede fase. Er zullen in totaal 49 woningen gebouwd worden: 22 koopwoningen (ontwikkeling VolkerWessels Vastgoed en Veluwezoom Verkerk) en 27 huurwoningen in opdracht van Sité Woondiensten uit Doetinchem (eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen).

[codepeople-post-map cat=”9″]

usselerweg | enschede

5 woningen | enschede | opdrachtgever: de woonplaats | aannemer: Klaassen vastgoedontwikkeling | design & construct [niet gerealiseerd]

Kenmerkend voor de Usselerweg is de grote samenhang in de gevarieerde bebouwing. Wisselende kaprichtingen op bakstenen gevels welke zijn voorzien van soms rijke detaillering.

In ons ontwerp hebben wij dit karakter voortgezet door ook gebruik te maken van de voor de wijk zo kenmerkende rode bakstenen en rode dakpannen.

De woningen zijn zowel straat- als tuingericht georiënteerd. De woonkamers van de eindwoningen zijn herkenbaar door de grote kozijnen met lage vensterbanken. De tussenwoningen zijn met de keuken aan de straat gelegen. De hogere kozijnen krijgen hier een verticaal accent door witgeschilderde kaders. De middelste woning onderscheid zich duidelijk door de in de wijk veel voorkomende dwarskap. Om dit te accentueren is hier gekozen om de woning geheel wit te schilderen.

De gevel is daarnaast verrijkt met enkele authentieke details zoals bijvoorbeeld de horizontale goten, verticaal metselwerk tussen de voordeuren en een bloembak aan de gevel van de middelste woning in stijl van de goten.

[codepeople-post-map cat=”9″]

 

blaricummermeent | blaricum

13 eengezinswoningen | blaricum | opdrachtgever: het gooi en omstreken, klaassen | aannemer: klaassen

In deelgebied B van de Blaricummermeent is de uitgifte van gronden door de Gemeente gestart. Het Gooi en Omstreken zal aan de Stroomzijde grond kopen om grondgebonden woningen te realiseren.

Nieuwbouw van 13 eengezinswoningen
In januari dit jaar (2014) heeft Het Gooi en Omstreken 4 ontwikkelende bouwers gevraagd een ontwerp te maken voor een perceel aan de Stroomzijde. Het plan van Klaassen en loko architecten is tot winnaar van de selectie uitgeroepen. Er zullen 13 eengezinswoningen in 3 blokken worden gebouwd. De woningen worden modern, ruim, maar vooral ook zeer energiezuinig.

 

[codepeople-post-map cat=”9″]

van kolplein | velp

80 woningen | velp | opdrachtgever: Vivare | aannemer: Veluwezoom verkerk | design & construct [niet gerealiseerd]

De huidige woningen rondom het van Kolplein zijn een goed voorbeeld van tuindorparchitectuur uit het begin van de vorige eeuw. De in 1930 gebouwde woningen zijn voorzien van fraaie metselwerkdetails en kappen met dakkapellen en karakteristieke getimmerde goten.

Op de kop van het van Kolplein waren oorspronkelijk een bakker en slagerij gevestigd. Deze dorpse functies zijn in de loop van de jaren helaas verdwenen, maar de dorpse sfeer is intact gebleven. Dit is mede te danken aan het oorspronkelijke totaalontwerp met smalle straatprofielen waarin ook de tuinmuren en de bergingen een wezenlijke rol spelen. Deze karakteristieke objecten zijn een wezenlijk onderdeel van de wijk die door het Gelders Genootschap dan ook als ‘cultuurhistorisch waardevol’ zijn bestempeld. Onze doelstelling was deze karakteristieke tuinmuren en sfeer in de wijk te handhaven.

Voordat wij met het ontwerp zijn gestart hebben wij de sfeer van de wijk geproefd en gesprekken gevoerd met een aantal bewoners. Dit heeft er toe  geleid dat wij een aantal praktische randvoorwaarden aan de eisen van Vivare hebben toegevoegd.

De dorpse sfeer is nog voelbaar bij de bewoners door het simpele feit dat ‘iedereen hier achterum kump’. Dit vinden wij een belangrijk onderdeel van het woongenot en hebben daarom de keukens van de eindwoningen aan de zijgevel geplaatst met een groot kozijn in de zijgevel met zicht op de zijtuin.

In de slaapkamers van de huidige woningen ‘ken nog gien hoogsloaper stoan’, aanleiding om de slaapkamers aan de achterzijde van grote dakkapellen te voorzien waarmee praktisch in te delen ruimtes ontstaan. Op de voorste slaapkamer van de tussenwoningen na hebben alle slaapkamers op de verdiepingen rechte plafonds.

De voorzijde van de woningen kenmerkt zich door de horizontale goot met compacte dakkapellen. Ook wordt met de metselwerkdetaillering verwezen naar het verleden. Op de hoeken wordt het toiletraam overhoeks met de voordeur verbonden door middel van staand metselwerk. Daarnaast verbind een doorgaande rollaag op verschillende hoogtes de kozijnen met elkaar waardoor een speelse eenheid ontstaat.

De accentwoningen (Groen van Prinstererstraat 14 en 16) hebben overhoekse dakkapellen welke de hoeken van de straat begeleiden. Op de begane grond vormt de uitgebouwde bijkeuken een vloeiende overgang naar de tuinmuur.

De bestaande dakkapellen van de huidige woningen zijn met hun azuurblauwe kleur voor de bewoners aanleiding geweest om de wijk om te dopen tot ‘smurfendorp’. Onze ambitie was om het smurfendorp om te turnen tot een stijlvol tuindorp.

[codepeople-post-map cat=”9″]