hatertse hei | nijmegen

renovatie 221 portiekwoningen | nijmegen | opdrachtgever: standvast wonen, groot onderhoud 2.1 | aannemer: groot onderhoud 2.1 | design & construct prijsvraag [niet gerealiseerd]

In de nijmeegse wijk hatertse hei staan 221 verouderde woningen. Via een design & construct uitvraag zijn een aantal partijen benaderd om een plan te maken. Hierbij stond naast de verduurzaming het beperken van overlast en omgang met de bewoners centraal.

01 achterzijde 02 straatbeeld 1 02 vooraanzicht

[codepeople-post-map cat=”10″]

klaroenstraat | nijmegen

renovatie 120 appartementen | nijmegen | opdrachtgever: talis | aannemer: hendriks onderhoud en beheer

Aan de Nijmeegse Klaroenstraat en de Rapsodiestraat in Neerbosch-Oost heeft woningcorporatie Talis 120 appartementen vernieuwd. De gebouwen zijn beter geïsoleerd en ondergingen een ingrijpende metamorfose. Een nieuwe uitstraling die de wijk een impuls geeft en bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk.

De appartementen zijn bijna 50 jaar oud. Een leeftijd waarbij het nodig was om door groot onderhoud de woningen ook de komende 30 jaar prettig bewoonbaar te houden. Tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden zijn ook verbeteringen aan de woning uitgevoerd om het gemak, de veiligheid en de duurzaamheid te verbeteren.

foto’s: Hendriks, William Moore, Loko architecten

Bewoners

Het ontwerp is tot stand gekomen na workshops met een enthousiaste bewonersprojectgroep. De input van de bewoners leidde tot een helder pakket van wensen waarmee Loko architecten aan het werk ging. Zo werden op uitdrukkelijk verzoek van de bewoners onder andere de balkons vergroot en kregen de entrees een krachtigere uitstraling.

Ontwerp

In het ontwerp is de heldere horizontale structuur van de bestaande gebouwen gerespecteerd en versterkt. Eén van de vurigste wensen van de bewonersprojectgroep was het vergroten van de balkons. Dit is gedaan door ze te combineren met een raambewassingsmogelijkheid, ook een wens van de bewoners. De balkons zorgen tevens voor de extra gewenste zonwering voor de onderliggende woning. Bij de bovenste woningen is zonwering gecreëerd door de oude dakrand te vervangen door een grote ranke dakrand.. Alleen ter plaatse van de entrees wordt deze onderbroken. De entrees zijn in de nieuwe situatie duidelijk te onderscheiden door de afwijkende verticale geleding. De wit gestucte zijwanden zijn constructief gebruikt om de balkons aan op te hangen. Hiertussen zijn houten lamellen aangebracht als zonwering voor de trappenhuizen. Op deze houten lamellen zijn grote rvs huisnummers geplaatst welke vanaf de straat duidelijk leesbaar zijn. De natuurlijke houten lamellen vormen een modern accent in het ingetogen kleurenpalet van de appartementen. De oude bakstenen gevels zijn gereinigd en donkergrijs met wit geschilderd. Binnen deze rustige kleurstelling vormen de knaloranje garagedeuren van de garageboxen tussen de vijf appartementengebouwen een uitgesproken accent.

Interieur

Naast de aanpassingen aan het exterieur werden de badkamers, toiletten, keukens en de standleidingen vervangen; een grote verbetering van comfort en woongenot voor de bewoners Aannemer Hendriks uit Oss gaf met veel respect blijk van de impact die de bouwwerkzaamheden op de bewoners hebben. Door een heldere strakke planning met duidelijke afspraken wist iedereen waar hij aan toe was.

Duurzaamheid

Minder zichtbaar, maar daardoor zeker niet minder belangrijk zijn de verbeteringen die zijn doorgevoerd om het oude energielabel E naar label A op te waarderen. De woningen zijn extra geïsoleerd en voorzien van nieuwe hr++ beglazing. Ook zijn op het hele complex zonnepanelen aangebracht., Deze extra investering kon gedaan worden door subsidie uit de Gelderse Investeringsimpuls van de provincie Gelderland. Al deze werkzaamheden zorgen niet alleen voor een verbetering van het wooncomfort, maar ook voor een besparing op de stookkosten voor de bewoners. Dit alles draagt bij aan duurzaam, betaalbaar en comfortabel wonen voor nu en in de toekomst.

Samen en betrokken

In het hele proces van initiatief tot en met de oplevering speelde betrokkenheid een grote rol. Zowel van de bewoners, als van de opdrachtgever, architect en aannemer. Dit uitte zich onder meer in de genoemde workshops met de bewoners. Ook vonden er diverse HRO- en Lean sessies met de uitvoerende partijen plaats en zijn diverse workshops gehouden om de samenwerking te optimaliseren. De workshops leidden tot een nadere kennismaking en er werd dieper ingegaan op de expertise en ervaringen van de diverse partijen. Hierdoor ontstond begrip en respect voor elkaars vakgebied en werd in een vroeg stadium kennis gedeeld. Gedurende de uitvoering wist iedereen hierdoor duidelijk wie waarvoor en waarop kon worden aangesproken. Dit leidde tot een prettige en efficiënte samenwerking. Het eindresultaat wordt door iedereen dan ook gezien als een mooie teamprestatie!

[codepeople-post-map cat=”10″]

Nusantara

46 zorgstudio’s, 92 zorgappartementen, restaurant, zorg, gemeenschappelijke voorzieningen | in voorbereiding

vogelvlucht minder bomen overcapaciteitswoningen dagbesteding

[codepeople-post-map cat=”12″]

de poorten van oranje | vianen

12 poortwoningen, 20 rijwoningen, 20 hofjeswoningen, 6 verandawoningen, 12 seniorenappartementen | vianen [ut] | opdrachtgever: lekstede wonen | aannemer: veluwezoom verkerk

Woningcorporatie Lekstede wonen uit Vianen gaat in totaal vijftig woningen aan de Beatrixstraat, Irenestraat, Van Hallstraat en Wilhelminastraat slopen en er nieuwe bouwen. De technische en woonkwaliteit van de huidige woningen uit de vijftig voldoet niet meer aan de maatstaven van deze tijd. In de gefaseerde nieuwbouw komen 50 huurwoningen en 20 koopwoningen. 

Herstructurering

Het doel van de herstructurering is het verbeteren van de leefbaarheid, het willen voldoen aan huidige eisen op gebied van energiezuinigheid, veiligheid, binnenmilieu, wooncomfort, architectuur, en regelgeving voortvloeiend uit het bouwbesluit. De buurt dient weer toekomstbestendig te zijn waarbij rekening gehouden wordt met de diverse soorten huishoudens qua samenstelling en leeftijd.
De locatie met 50 huurwoningen is eigendom van LEKSTEDEwonen en de bewoners zijn vanaf 2009 nauw betrokken bij de totstandkoming van de plannen. Zo is er een bewonerscommissie opgericht, de uitkomsten van het bewonersonderzoek zijn meegenomen in het ontwerp van de nieuwe woningen en de bewoners hebben een terugkeergarantie voor de nieuwbouw.

Fasering

De gefaseerde nieuwbouw bestaat uit hofjeswoningen, rijwoningen, poortwoningen en appartementen. Er komen in totaal 50 huurwoningen en 20 koopwoningen.blok A verandawoningblok C - 2015-02-05

[codepeople-post-map cat=”9″]

saronix | doetinchem

34 zorgappartementen, 6 twee-onder-één kap woningen, 7 rijwoningen, 5 vrijstaande woningen, renovatie/herbestemming ketelhuis | Doetinchem | opdrachtgever: goldewijk | architectenselectie

Rondom het karakteristieke industrieële ketelhuis op het saronixterrein is het plan ontworpen voor grondgebonden woningen met zorgappartementen.
Het plangebied wordt doorsneden door een route voor langzaam verkeer waardoor een prettige openbare ruimte ontstaat. Rondom het ketelhuis wordt deze ruimte vergroot in de vorm van een plein. Het ketelhuis word door deze ingreep het middelpunt van het plangebied.

 

De zorgappartementen worden in twee volumes met verschillende hoogtes om het ketelhuis gepositioneerd met een transparante verbindingszone. De appartementen worden op kelderniveau met het ketelhuis verbonden waar een ontmoetingsruimte en zorgfuncties zijn ondergebracht. De ‘keldergang’ wordt doorgezet tot in het park en aan naast de gang zijn respectievelijk een verdiepte parktuin en een keldertuin bij het plein aangebracht.IJSSELSTRAAT 1

[codepeople-post-map cat=”9″]

de groene stip | sambeek

6 patiowoningen, 4 twee-onder-één kapwoningen, 8 appartementen | opdrachtgever: hegeman ecobouw

Aan de oorspronkelijke doorgaande dorpsstraat is een appartementengebouwtje gesitueerd. Hierachter komen een tweetal éénlaagse patiowoningen.

Richting de woonbuurt worden vier patiowoningen voorzien van een hoger bouwvolume in de vorm van een lessenaars-kap. Het plangebied wordt afgesloten door vier twee-onder-twee-kap-woningen. De verhoogde bouwvolumes aan de buitenste contouren van het plangebied ontstaan gaan de dialoog met elkaar aan. Hierdoor ontstaat een duidelijke eenheid in de nieuwbouw die toch aansluiting vind met de belendende bestaande bebouwing.

 

03 VOOR

de schel | angerlo

21 appartementen, 6 starterswoningen | Angerlo | opdrachtgever: laris | aannemer: joosten  | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

SONY DSCOp het terrein van de voormalige cooperatie is een plan gemaakt waarin een appartementen en starterwoningen op een vanzelfsprekende manier met elkaar zijn verweven. Zowel in stedenbouwkundige setting als ook in ontsluiting. Op bergingen aan de achterzijde is bijvoorbeeld het dak toegankelijk gemaakt waardoor de appartementen allemaal met een lift toegankelijk zijn. Deze doorgaande galerij vormt daarnaast een belangrijke basis voor de onderlinge sociale contacten van de bewoners.

SONY DSC SONY DSC

ostade

24 appartementen, half verdiepte parkeergarage | Enschede | opdrachtgever: de woonplaats | ontwerp: ab hans [werkzaam bij arx]

Op een aantal locaties in de wijk Stadsveld in Enschede moesten de nieuwe inbreidingsplannen parels in de wijk worden om zo toekomstige ontwikkelingen te prikkelen.

Op één van de locaties is een solitair appartementengebouw ontworpen met een zeer uitgesproken materialisering. Gedicteerd door de verkaveling en het gebruik heeft het hoofdgebouw een aantal sculpturale ingrepen ondergaan. De schuine vlakken die hierdoor zijn ontstaan worden geacentueerd door het kleur en materiaalgebruik. De bovenbouw zal in donkere leisteen worden uitgevoerd en de onderbouw en binnengevels in een contrasterende rode gevelbetimmering. De open kopgevels zijn gericht enerzijds gericht op een plein in de wijk en anderzijds op een stadsbos.

00 - a

podium | zeeland

36 woongebouwen | zeeland | prijsvraag het zeeuwse gezicht – nieuw tij

Het Zeeuwse landschap zal in de nabije toekomst plaats moeten bieden aan woningbouw. Hierbij is het van groot belang dat de identiteit van Zeeland niet onnodig verstoord wordt. Het “PODIUM” is een concept dat het landschap centraal stelt en de noodzakelijke woningbouw transformeert tot drager van het Zeeuwse landschap.

schets-01

Het “PODIUM” is ontworpen als een verdedigingswerk voor het landschap. Een ring van gemetselde steunberen vormt met vloedplanken een robuuste buitenschil waarbinnen 12 wooneenheden zijn ondergebracht. Bij hoog water kunnen extra vloedplanken tussen de steunberen worden geschoven zodat ook in waterrijke gebieden met wisselende waterstanden kan worden gewoond.
De binnentuin krijgt een arena-achtig karakter door de tribune-trap die de toegang vormt naar tot het eerste woonniveau. De woningen zijn zodanig ontworpen dat alle woonfuncties aan de buitenschil zijn gesitueerd en de verkeersfuncties aan de binnenschil. Deze vormen een geluidsbuffer naar de gezamenlijke binnentuin. De woningen verplaatsen per bouwlaag één segment, waardoor de verdiepingen van de woningen niet recht boven elkaar zijn gelegen. Deze getordeerde organisatie zorgt voor een groter zichtveld op de omliggende natuur.

 

36 “PODIA” zullen worden uitgestrooid over het Zeeuwse landschap. Elk “PODIUM” krijgt zijn eigen daktuin die afhankelijk van de context zal worden ingericht. Hierin zijn agrarische of recreatieve invullingen denkbaar.
De daktuinen zullen door de bewoners van het “PODIUM” worden beheerd. Dit zal niet alleen de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners stimuleren, maar ook het verantwoordelijkheidsbesef voor de natuur. Zoals vroeger landerijen door de boeren werden onderhouden zal in de toekomst steeds vaker de verantwoordelijkheid bij de bewoners komen te liggen.

05a